Erwtensoep kun je mij in elk jaargetijde voorschotelen, zo lekker vind ik het! Alleen heb ik het heel lang niet gegeten vanwege de spliterwten die er in horen. Ik kreeg daar altijd een opgeblazen gevoel van. En ja, erwtensoep zonder erwten leek mij helemaal niks, nietwaar?
Erwtensoep zonder erwten?
Toch kan het, erwtensoep zonder erwten. Ook zonder die snerterwten is deze ‘erwtensoep’ super lekker. Ik hoor je denken “waarom zou ik deze oer-Hollandse lekkernij gaan maken zonder erwten, die horen er toch gewoon in?” Klopt, alleen sommige mensen kunnen niet zo goed tegen erwten doordat er in (split)erwten antinutriënten zitten. Dat zijn stofjes die je darmwand kunnen aantasten. En daardoor krijg je van die, pprrrtt…. oeps…. stinkscheten of darmkrampen van. Niet heel charmant natuurlijk….
Vandaar dat ik deze variant op dit oer-Hollandse recept heb gemaakt. Nu kan ik weer zoveel erwtensoep eten als ik wil. Zelfs als het geen ‘snertweer’ is.
Eet smakelijk!
Recept voor deze erwtenloze erwtensoep
Dit heb je nodig voor een flinke pan snert
- 200 gram spekblokjes (of vegetarische spekblokjes)
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 knolselderij
- 2 broccoli stronken
- 1 ½ liter water met daarin opgelost 1 grote eetlepel Keltisch zeezout
- 1 prei
- 2 (winter) wortels
- klont roomboter
- peper en Keltisch zeezout naar smaak
- een gegaarde (runder)rookworst (of vegetarisch)
En zo maak je deze erwtensoep
Snijd de uien in halve ringen. Pel de knoflooktenen en snijdt ze grof. Schil de knolselderij en snij deze in blokjes. Snijd de broccoli in roosjes. Als je de ‘draden’ aan de buitenkant van de broccolistam weg snijdt, dan kun je de stam ook gebruiken voor de soep.
Verwarm de roomboter in de soeppan en bak de spekblokjes gaar. Schep de spekblokjes uit de pan en houdt ze apart. Bak de ui en knoflook zacht in het overgebleven spekvet en voeg daarna de knolselderij en broccoli toe. Voeg het water het Keltisch zeezout toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit 15 minuten gaar koken.
Snijd intussen de prei in kleine ringen en de wortels in kleine plakjes. Als de soep 15 minuten heeft gekookt, pureer deze dan met een staafmixer fijn en breng nogmaals zachtjes aan de kook. Voeg dan de prei en wortel toe en laat het geheel nog zachtjes 15 minuten koken. Voeg de spekblokjes en rookworst toe en breng de soep nog verder op smaak met peper en zout.
Variatie
Voor een snellere variant voeg je de prei en wortel al toe als je ook de bouillon kookt.
Wil je toch erwten in je soep? Voeg dan aan het einde een blikje doperwten toe.
Doordat je met dit recept een flinke pan snert maakt, kun je je familie of vrienden uitnodigen om gezellig een kom mee te komen eten. Of je hebt de dag daarna een makkie als het om de lunch gaat 😉
Laura
www.gezondegezinnen.nl
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Louis Govaert zegt
Beste mevr.Laura Nijman,
Alhoewel deze site bedoeld is voor dames, kom ik toch zo nu en eens kijken……het is een interessante site.
Toen ik las dat U gespecialiseerd ben in de orthomoleculaire geneeskunde dacht ik : hier ben ik aan het juiste adres.
Ik ben al zo’n 30 jaar geïnteresseerd in het supplementen gedeelte van de orthomoleculaire geneeswijze. en gebruik al even lang een zorgvuldig uitgezochte reeks supplementen. Ik had maar een probleem : het voedings gedeelte beviel me niet zo.
De supplementen hebben er al vast voor gezorgd dat ik op mijn 81ste nog steeds “very much alive and kicking ben”.
Dat probleem met het voedings gedeelte licht hem aan het feit dat ik de keuken (met volle instemming van mijn lieve eega)
als mijn domein beschouwd heb. Van mijn vader leerde ik de beginselen….o.m. van de beroemde Franse Gourmet-keuken.
Boeken gelezen over hun realisaties en die zelf minutieus uit te werken. Ooit een salmis de faisant gegeten?
Natuurlijk dat soort keuken, besef ik,, is nu niet bepaald het favoriete eten van deze site…..die het naar mijn zin te overvloedig heeft over “afvallen”
Eetbuien heb ik niet….ontbijt, middageten en avondeten. Absoluut geen tussendoortjes van welke aard dan ook.
Het is dus zeker ook niet alle dagen “Cuisine Française”
Ik bereid ook regelmatig Chinese, Thaise en Indonesische gerechten…..en zo nu en dan ook wel Zuid Amerikaanse gerechten.
Nu ik een dagje ouder begin te worden dacht ik zo : en waarom zou je nu eens niet zorgen dat je de orthomoleculaire
manier van eten niet eens gaan bestuderen. en toepassen…..zonder daarom mijn lievelingsgerechten volledig uit te bannen
natuurlijk.
Vandaar dat ik met interesse uw teksten gelezen heb.
En wat lees ik . …ik werk alleen met vrouwen…..wat een discriminatie zeg.
Nu ja, helemaal ongelijk kan ik je niet geven……wij mannen hebben al vele jaren de dames gediscrimineerd…..wie kaatst moet de bal verwachten nietwaar.
Dus ik aanvaard je beslissing zonder tegenpruttelen.
Alleen dit : mocht U een boek geschreven hebben over orthomoleculaire “cuisine” dan zou ik dat wel graag kopen.
Kan dat, ook al ben ik een man?
Met dank vooraf en vriendelijke groeten vanuit Alentejo in Portugal
Louis.
Laura Nijman zegt
Beste meneer Louis,
dankuwel voor uw uitgebreide reactie. Als ik het zo lees, geniet u volop van het bereiden én het nuttigen van heerlijke gerechten. Leuk om te lezen.
Tja, ik richt me inderdaad op vrouwen, misschien met de tijd ook mannen, maar dan nog heeft u (gelukkig!) geen last van eetbuien en valt u alsnog buiten de spreekwoordelijke boot 😉
Desalniettemin heb ik inderdaad verstand van orthomoleculaire zaken en dat deel ik dan ook graag. Er is zeker een orthomoleculair kookboek dat ik u aan kan raden. Met meer dan 120 recepten vrij van granen, zuivel, smaakversterkers en geraffineerde suikers. Van ontbijt tot avondeten/toetje. Is dat waar u naar op zoek bent? Op sturen naar Portugal is mogelijk, al is dat wel erg prijzig. Kosten van het kookboek zelf zijn trouwens €15,-
Groeten, Laura