Een appeltaart is natuurlijk heerlijk, maar vaak totaal niet gezond. Daarom heb ik een heerlijke, maar gezonde versie gemaakt van de traditionele noten-appeltaart. Ziet er goed uit toch?
Ingrediënten voor de bodem en bovenkant:
- 270 gram speltbloem
- 50 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- 5 dadels
- 1 theelepel ceylon kaneel
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
Vulling appeltaart:
- 1 kg appels
- 60 gram ongezwavelde rozijnen (o.a. verkrijgbaar bij De Online Drogist)
- 2 tl ceylon kaneel
- 100 gram ongezouten noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten ed..)
Hoe maak je deze gezonde noten-appeltaart?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermaal de dadels in een keukenmachine fijn in een laagje water.
Leg de speltbloem, de fijngemalen dadels, de kaneel, de bakpoeder en het ei in een kom. Smelt de boter en voeg deze erbij. Meng het goed door elkaar tot het de structuur van deeg krijgt. Kneed een bal van het deeg en laat het daarna even rusten.
Ondertussen ga ik je vast de vulling maken. Je schilt de appels, verwijdert het klokhuis en snij deze in kleine stukjes. Was de rozijnen en voeg deze samen met de kaneel bij de appels. Hak de noten fijn en voeg deze er ook bij. Meng alles nogmaals goed door elkaar.
Bestrijk de (zijkanten) van de bakvorm met een klein beetje roomboter (dit hoeft niet als je een anti-aanbak-bakvorm hebt). Rol de helft van het deeg goed uit en bekleed hiermee de onder/zijkant van de bakvorm. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork en verdeel de vulling over de bodem.
Rol de andere helft van het deeg uit en snijd hier reepjes van. Verdeel deze over de noten-appeltaart. Besmeer de taart voordat deze in de oven gaat met nog wat extra roomboter/ei/(en evt suikervrije) abrikozenjam.
Bak de taart af in 45-50 minuten. Eet smakelijk!
—
Wil je meer van mijn lekkere en gezonde recepten zien? Volg mij dan op Facebook!
Laatste berichten van Annemiek Eekelder (toon alles)
- Recept voor vegan broodje, sandwich gegrilde paprika - 28 oktober 2017
- Pastasalade met tonijn - 21 oktober 2017
- Recept voor komkommernoodles - 12 juli 2017
Laat een reactie achter