Uit een slaaponderzoek is gebleken dat proefpersonen, die ’s nachts enkele keren uit hun diepe slaap zijn gehaald, spierpijnachtige klachten ontwikkelden. Als zij weer een goede nachtrust hadden gehad, verdwenen de pijnklachten. De Vlaamse huisarts en slaapcoach Bruno Ariens schreef hier eerder een blog over op deze website.
Reden genoeg om hier wat verder in te duiken en te kijken of er meer bekend is over de relatie slaap en spierklachten.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat inderdaad slechte slaap pijnklachten kan veroorzaken. Er wordt zelfs een verband gelegd met fibromyalgie. We bespreken hieronder enkele onderzoeken.
Pijn in de spieren door slecht slapen
Te weinig of slecht slapen wordt meestal niet met spierpijn of spierstijfheid geassocieerd. Er worden meestal mentale problemen aan slaapproblemen toegeschreven, zoals humeurigheid, niet lekker in je vel zitten en natuurlijk vermoeidheid overdag.
Zeker als je een piekeraar bent tijdens de nachtelijke uren zou je dit kunnen merken aan spierklachten. Het is om allerlei redenen belangrijk om écht goed te slapen ’s nachts. Maar dus ook om lekker soepel en pijnloos door het leven te gaan!
In een onderzoek bij ouderen werd geconstateerd dat slaapproblemen tot een verlies van spiermassa kan leiden. Verlies van spiermassa, vooral op oudere leeftijd, kan de mobiliteit en het lichamelijk functioneren beperken. Men denkt dat slaap een sleutelrol speelt bij het behoud van spiermassa.
Niet alleen bij ouderen, ook onderzoek bij jongeren, gaf een soortgelijk resultaat. Onderzoekers vonden een positieve associatie tussen slaapkwaliteit en spierkracht bij zowel mannelijke als vrouwelijke studenten. Een goede slaapkwaliteit levert een grotere spierkracht op, terwijl een korte slaapduur een risicofactor kan zijn voor verminderde spierkracht. Ook voor goede sportprestaties goed om te weten!
Bij vrouwen in de overgang kan slaapapneu (af en toe een stokkende ademhaling tijdens de slaap) ook zorgen voor gewrichtspijnen staat in dit onderzoek (2022). Slaapapneu zorgt natuurlijk ook voor een slechtere kwaliteit van slapen.
Als je alleen naar pijn kijkt, dan is het lastig om te bepalen of pijn slaapproblemen oplevert, of slaapproblemen pijn veroorzaakt. Mensen met reumatische klachten hebben ook vaak slaapproblemen. Maar mensen die slecht slapen, ontwikkelen vaak ook reumatisch-achtige pijnklachten. De kip of het ei zeg maar… Dit onderzoek uit 2020 laat dat ook goed zien.
Eén ding is duidelijk. Goed slapen is enorm belangrijk voor een goede gezondheid op allerlei vlakken!
Tip:
Kijk ook eens bij onze artikelen over natuurlijke slaapmiddelen of deze tips om beter te slapen.
Op de goede manier ’s ochtends wakker worden
Naast goed slapen, kun je ook je lichaam na het ontwaken voorbereiden op de nieuw dag. Dus enkele tips die je ’s morgens kunt doen als je wakker wordt. Begin liggend in bed en laat je lichaam rustig aan wakker worden. Dus niet op de snooze-wijze, maar wakker met je hoofd maar rustig aan met je lichaam. Beweeg je lichaam stapje voor stapje, waarbij je begint bij je voeten. Draai cirkels met je voeten, wiebel met je benen. Vervolgens met je handen en armen.
Heb je alles liggend bewogen, ga dan zitten op de rand van je bed en draai dan nog rustig je rug, schouders en nek rond. Alles heerlijk langzaam, zodat je lichaam goed de tijd krijgt om wakker te worden.
Stap vervolgens onder een warme douche en beweeg daar nog die spieren die stijf en pijnlijk aanvoelen. Daarna kun je weer fit en energiek de dag beginnen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024