Piekeren doen we allemaal wel eens. Op sommige momenten pieker je misschien veel meer. En er zijn ook mensen, die van nature al heel veel piekeren.
Piekeren kost vaak een deel van je nachtrust. We weten allemaal dat een goede nachtrust essentieel is voor een goede gezondheid!
(’s Nachts) piekeren maakt je onzeker, angstig of boos. Dezelfde gedachten blijven eindeloos terugkomen. En heeft het piekeren zin? Nee, natuurlijk niet. Het maakt je alleen maar moe, en dat versterkt piekergedachtes. Zie het maar eens te stoppen, als je op de bank zit of in bed ligt te piekeren…
Welke soorten piekergedachtes zijn er?
Het ene piekeren is het andere niet. Het is goed om van jezelf te weten wat voor soort piekeraar jij bent. Daarom hier een aantal soorten piekergedachtes die wij vaak tegenkomen.
Nu kun je alvast kijken of je jezelf hierin herkent?
- Piekeren over actuele zaken
Je piekert over een tentamen, een lastig gesprek dat je moet voeren, een lekkage in huis, geldzorgen, dat je ziek bent. - Piekeren over een situatie die zich al heeft afgespeeld.
Bijvoorbeeld over een gesprek, dat je anders had willen voeren, een moment van schaamte, of je de juiste beslissing hebt genomen, hoe iemand iets bedoeld heeft. - Piekeren over hypothetische situaties
Je piekert over iets, dat (nog) helemaal niet aan de orde is. Bijvoorbeeld bij angst om te vliegen, omdat het vliegtuig neer kan storten, angst voor ziektes, wat nu als je je baan verliest, of geen je geen partner meer hebt. - Piekeren over jezelf
Ben je wel leuk genoeg? Zie ik er wel goed genoeg uit? Doe ik wel genoeg leuke activiteiten? Heb ik wel genoeg vrienden? - Piekeren over anderen
Zorgen maken over een vriendin met een ernstige ziekte. Of piekeren over je kind, of hij/zij het wel goed doet op school. Of, wat zal je leidinggevende wel denken dat je die middag vrij wilt?
Piekeren en nadenken
We komen hier nog uitgebreid op terug in een volgend artikel, maar er is een groot verschil tussen piekeren en nadenken. Bij piekeren herhaal je eindeloos negatieve gedachtes en eigenlijk kom je niet tot een oplossing of een uitkomst. Of heel even kan het je rust geven, om vervolgens weer opnieuw hierover te gaan piekeren. Je maakt je zorgen, je voelt je angstig, je hebt twijfels, je voelt onzekerheid, je bent boos op iets of iemand…. Allemaal negatieve emoties.
Met het piekeren probeer je de controle vast te houden. Maar dat is uiteraard onmogelijk. Geldzorgen worden niet ineens opgelost door gepieker, een gesprek kan je niet overdoen en niemand weet wat de toekomst je brengt aan geluk of ongeluk. Ook al weet je dit zelf ook wel, dan kun je toch verstrikt raken in deze negatieve gedachten.
Een beetje piekeren is prima. Het geeft onszelf ook inzichten en een manier om te leren omgaan met onze angsten en onzekerheden. Er is wel een maar…
Piekeren neemt al snel de overhand. Het zorgt dan juist meer voor stress en negatieve emoties. Daarom is het zo belangrijk dat je beter weet hoe je gedachten werken en hoe je hier controle over krijgt.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter