Nummer 4 uit de groenten top 10: spinazie!
Het schijnt dat spinazie meer voedingsstoffen dan iedere andere groente bevat. Het is rijk aan antioxidanten (deze beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen), bevat diverse vitamines, mineralen en zelfs omega-3 vetzuren!
Regelmatig voeg ik daarom een handje spinazie toe aan een lekkere smoothie of salade maar gister maakte ik er een lekkere hartige taart (quiche) mee.
NB: spinazie is een nitraatrijke groente en aanbevolen wordt om het niet vaker dan 2 keer per week (warm) te eten (en geef het liever niet tegelijkertijd met vis). Nitraat is niet direct schadelijk, maar kan tijdens het opwarmen en bewaren veranderen in nitriet (en dat is wel een schadelijke stof).
Ingrediënten (4 personen)
Bodem
- 240 gr speltbloem (of een glutenvrijmeel)
- 120 gr kokosolie (of roomboter) + extra om in te vetten
- 2 eieren
- Keltisch zeezout
- blindbakvulling (bijv. gedroogde kikkererwten, linzen of rijst)
NB: eigenlijk is dit iets te veel deeg maar dat vind ik altijd gemakkelijker werken, het overgebleven deeg kun je een dag of 3 in de koelkast en een maand of 3 in de vriezer bewaren)
Vulling
- 600 gr spinazie
- 450 gr tofu
- 1 courgette
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- grote bos basilicum
- handje pijnboompitjes
- 150 gr zachte geitenkaas
- peper & (keltisch) zeezout
Hoe maak je het
Bodem
- meng het speltbloem (of een glutenvrijmeel), de kokosolie, 2 eieren en een snufje Keltisch zeezout tot een mooi deeg (dit kan met de hand of in de keukenmachine)
- rol het deeg (bal) in wat vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast (het deeg wordt dan wat harder, zodat je er gemakkelijker mee kunt werken)
- verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm of quichevorm in met wat kokosolie (tip: ik heb een quichevorm met een losse bodem, zo krijg je de hartige taart of quiche gemakkelijk uit de vorm)
- strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg met een deegroller tot een mooie plak, een paar cm groter dan de quichevorm
- rol de plak deeg losjes om de deegroller en spreid uit over de quichevorm
- druk het deeg voorzichtig in de vorm en haal het overige deeg weg (dit gaat heel gemakkelijk door er met de deegroller over te rollen)
- prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op en strooi er vervolgens de blindbakvulling in de vorm
- bak de bodem ongeveer 10 á 15 min, verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak vervolgens nog eens 5 min tot de bodem lichtbruin is
Vulling
- snij de spinazie fijn in de keukenmachine (en doe in grote kom)
- maal vervolgens de tofu, courgette, sjalotjes, knoflook en basilicum fijn in de keukenmachine
- voeg het tofu-mengsel toe aan de spinazie en meng tot een glad mengsel
- breng op smaak met wat peper en Keltisch zeezout
- verdeel het spinazie-tofu mengsel over de speltbodem en zet voor een minuut of 30 in de oven.
- haal de taart uit de oven, verkruimel de geitenkaas erover en bak nog eens 15 min totdat de geitenkaas mooi bruin en de taart gaar is
- laat de taart iets afkoelen voor het aansnijden
- eet smakelijk!
NB: er kleven nogal wat nadelen aan soja, gebruik sojaproducten dus met mate!
Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com/ Ziet er goed uit. Ik (Vanessa) ben gek op hartige taart!
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Laat een reactie achter