• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Diner   Spinazie quiche met speltbodem

Spinazie quiche met speltbodem

Laatste update: 30 december 2019 - Door Dayenne Bos | Leestijd ca. 3 minuten

Nummer 4 uit de groenten top 10: spinazie!

spinazie tofu taart (4)Het schijnt dat spinazie meer voedingsstoffen dan iedere andere groente bevat. Het is rijk aan antioxidanten (deze beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen), bevat diverse vitamines, mineralen en zelfs omega-3 vetzuren!

Regelmatig voeg ik daarom een handje spinazie toe aan een lekkere smoothie of salade maar gister maakte ik er een lekkere hartige taart (quiche) mee.

NB: spinazie is een nitraatrijke groente en aanbevolen wordt om het niet vaker dan 2 keer per week (warm) te eten (en geef het liever niet tegelijkertijd met vis). Nitraat is niet direct schadelijk, maar kan tijdens het opwarmen en bewaren veranderen in nitriet (en dat is wel een schadelijke stof).

Ingrediënten (4 personen)

Bodem

  • 240 gr speltbloem (of een glutenvrijmeel)
  • 120 gr kokosolie (of roomboter) + extra om in te vetten
  • 2 eieren
  • Keltisch zeezout
  • blindbakvulling (bijv. gedroogde kikkererwten, linzen of rijst)

NB: eigenlijk is dit iets te veel deeg maar dat vind ik altijd gemakkelijker werken, het overgebleven deeg kun je een dag of 3 in de koelkast en een maand of 3 in de vriezer bewaren)

Vulling

  • 600 gr spinazie
  • 450 gr tofu
  • 1 courgette
  • 3 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • grote bos basilicum
  • handje pijnboompitjes
  • 150 gr zachte geitenkaas
  • peper & (keltisch) zeezout

Hoe maak je het

Bodem

  1. meng het speltbloem (of een glutenvrijmeel), de kokosolie, 2 eieren en een snufje Keltisch zeezout tot een mooi deeg (dit kan met de hand of in de keukenmachine)
  2. rol het deeg (bal) in wat vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast (het deeg wordt dan wat harder, zodat je er gemakkelijker mee kunt werken)
  3. verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm of quichevorm in met wat kokosolie (tip: ik heb een quichevorm met een losse bodem, zo krijg je de hartige taart of quiche gemakkelijk uit de vorm)
  4. strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg met een deegroller tot een mooie plak, een paar cm groter dan de quichevorm
  5. rol de plak deeg losjes om de deegroller en spreid uit over de quichevorm
  6. druk het deeg voorzichtig in de vorm en haal het overige deeg weg (dit gaat heel gemakkelijk door er met de deegroller over te rollen)
  7. prik met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier op en strooi er vervolgens de blindbakvulling in de vorm
  8. bak de bodem ongeveer 10 á 15 min, verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak vervolgens nog eens 5 min tot de bodem lichtbruin is

Vulling

  1. snij de spinazie fijn in de keukenmachine (en doe in grote kom)
  2. maal vervolgens de tofu, courgette, sjalotjes, knoflook en basilicum fijn in de keukenmachine
  3. voeg het tofu-mengsel toe aan de spinazie en meng tot een glad mengsel
  4. breng op smaak met wat peper en Keltisch zeezout
  5. verdeel het spinazie-tofu mengsel over de speltbodem en zet voor een minuut of 30 in de oven.
  6. haal de taart uit de oven, verkruimel de geitenkaas erover en bak nog eens 15 min totdat de geitenkaas mooi bruin en de taart gaar is
  7. laat de taart iets afkoelen voor het aansnijden
  8. eet smakelijk!

NB: er kleven nogal wat nadelen aan soja, gebruik sojaproducten dus met mate!

Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com/ Ziet er goed uit. Ik (Vanessa) ben gek op hartige taart!

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Hartige taart met spinazie, paprika en geitenkaas
    Hartige taart met spinazie, paprika en geitenkaas
  • 8 gezondheidsvoordelen van spinazie
    8 gezondheidsvoordelen van spinazie
  • Hartige taart met verse spinazie
    Hartige taart met verse spinazie
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Dayenne Bos

Blogger op dayenne foodblog
Mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “het hele gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)

  • Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
  • Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
  • Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: gastblog, quiche, Spelt, speltbodem, spinazie

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Welke voeding helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Doe dit om angst te verminderen en beter te slapen!
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker!
  • Manifesteren voor nuchtere mensen: 7 stappen!
  • Wat is het verschil tussen stress en vermoeidheid?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven