Als ik dit typ, is alweer halverwege januari en ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoe jij het nieuwe jaar begonnen bent. Vol goede moed om die 15 kg die je al een tijd extra met je meezeulde, kwijt te raken? Je bent niet de enige! Er zijn veel meer mensen tegelijkertijd met jou dit jaar begonnen om af te vallen, gezonder te gaan eten of ze hebben de afspraak met zichzelf gemaakt om geen eetbuien meer te krijgen.
Lukt het ook?
Nu zou het ook zomaar kunnen dat je afgelopen weken toch een keer een dag meer hebt gegeten dan je van plan was. En wat gebeurde er toen? Werd je boos op jezelf? Baalde je als een stekker? Ging je misschien zelfs op jezelf schelden?
En daar wil ik het in dit blog graag even met je over hebben.
Heb je je weleens gerealiseerd dat het niet om de situatie zelf gaat, maar om hoe je op situaties reageert? Laat ik het voor je uitleggen.
Hoe reageer je op de situatie?
Hoe voelt het als je boos op jezelf blijft als je een dag te veel hebt gegeten? Als je er chagrijnig en verdrietig door raakt. Of nog een stapje verder: gevoelens van spijt en schuld ervaart. Heb je je weleens afgevraagd wat dat doet met je zelfvertrouwen? Met je motivatie om door te gaan?
Ik kan het je zo op een briefje geven, daar ga je je niet beter door voelen. Integendeel! En de motivatie om de draad weer op te pakken is waarschijnlijk ook ver te zoeken. Met alle gevolgen van dien. Je zou zomaar nog een zak of pak van het een of ander open kunnen gaan trekken….
En wat nou, als je deze ‘misser’ (als je dat al zo zou willen noemen) gaat zien als iets dat gebeurd is en waar je nu geen invloed meer op hebt. Dat dus accepteert en je gedachten gaat richten op dat wat je wel kunt veranderen?
Neem bijvoorbeeld je gedachten.
Jij bent baas over jouw gedachten.
Je kunt dus anders gaan denken over deze situatie. Je kunt gedachten gaan denken als ‘tja, het was misschien niet zo handig om die zak M&M’s leeg te eten en nu maak ik weer gezondere keuzes’. Op die manier pak je jouw verantwoordelijkheid weer terug en dat is enorm krachtig!
Accepteer de situatie
Accepteer dingen die je niet kunt veranderen. Accepteer ze zoals ze zijn zoals ze zijn. Het geeft je zoveel vrijheid. Mijn klanten weten dat ook als geen ander, gebeurtenissen zijn zoals ze zijn. Ze horen mij dan ook vaak zeggen ‘het is wat het is’.
Als je een eetbui hebt gehad, dan kun je die niet meer terug draaien. Dat is geweest, voorbij. Wel kun je de manier waarop je naar deze eetbui en vooral ook naar de rol die jij hierin hebt gespeeld, kijkt, veranderen. Waar je voorheen boos op jezelf werd als je weer eens te veel had gevreten, kun je nu met compassie naar jezelf kijken. Je mag het nog steeds niet leuk vinden hoor en daarnaast kunt je accepteren dat het is gebeurd.
Het gaat er dus vooral om hóe je met een situatie om gaat, niet om de situatie zelf. Door op een positieve, liefdevolle wijze en met compassie naar vervelende situaties te kijken, ga jij veel lekkerder in je vel zitten. Het gaat er dus echt om hoe je naar een situatie kijkt, hoe je erover denkt en op welke manier je er het beste mee om kunt gaan zodat jij je fijn(er) blijft voelen!
Dus ben je weer in een eetbui gekukeld of maak je een andere, voor jou, vervelende situatie mee. Bedenk dan gelijk dat het dus niet om de situatie zelf gaat, maar om de manier waarop je er mee om gaat. Laat je dus vanaf nu niet door dit soort situaties leiden, maar neem het heft in eigen hand en kijk op welke manier je het beste met deze tegenslag om kunt gaan.
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter