Hoe ga je tijdens de feestdagen om met de spagaat tussen enerzijds niet letten op wat je naar binnen schuift en anderzijds toch gezonde voeding naar binnen willen krijgen?
In dit blog geef ik je 3 tips hoe je op een fijne manier met deze tweestrijd om kunt gaan. Zodat je in januari met een goed gevoel op de feestdagen terug kan kijken. Zonder schuldgevoel vanwege té losse teugels, maar ook zonder knagend gevoel omdat je er niet van genoten hebt.
Hoe ga je op een gezonde manier met eten om tijdens de feestdagen?
Tip 1
Herken jij dat? Dat je wakker wordt op tweede kerstdag en dat je nog vol zit van het heerlijke kerstdiner de avond ervoor? Dat je je dan ‘verplicht’ voelt om te ontbijten, omdat ‘het zo hoort’? Maar dat je daar dus eigenlijk helemaal geen trek in hebt…. Stel je ontbijt dan een uurtje (of langer) uit en ga eerst bewegen. Geen paniek, je hoeft niet gelijk te gaan hardlopen, een ommetje maken is ook al fijn. Heb je gelijk een frisse neus gehaald 😉
En wat kun je zoal nog meer doen? Ruim alvast de vaatwasser uit van de avond ervoor, laat de hond (van de buren) uit, ga lekker dollen met je (klein)kinderen, haal de stofzuiger door het huis of doe een ander huishoudelijk klusje (is dat ook gelijk gedaan) of doe buikspieroefeningen.
Ik noem maar iets op. Iets wat voor jou goed voelt, zolang je het ontbijt maar even uitstelt. Want waarom eten als je nog geen honger hebt?
Bewegen voordat je gaat eten, is overigens effectief om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Eerst de voorraad suiker in je spieren opmaken, voordat je een nieuwe aan gaat leggen. Als je spieren al voldoende voorraad hebben om te kunnen bewegen, dan kun je wel raden waar je ontbijt dan naar toe gaat…. vetweefsel! Dus kom achter die ontbijttafel en smartphone/tablet vandaan, ga eerst iets doen, daarna lekker brunchen samen. Dan ben je vandaag gelijk al begonnen met je goede voornemen om volgend jaar een paar kilo af te vallen. En hoef je die extra kilo’s er ook niet af te lijnen straks in januari. Het nuchter bewegen geldt overigens voor alle maaltijden: eerst bewegen en dan eten.
Tip 2
Ben je, al dan niet samen met je gezin, uitgenodigd bij familie of vrienden voor de feestdagen dan weet je natuurlijk niet altijd van te voren wat er op tafel gezet gaat worden. Een goede vraag die je jezelf kunt stellen op het moment dat je iets aangeboden krijgt is ‘Wil ik dit echt?’, ‘Vind ik dit echt zó lekker dat ik het op wil eten?’ Als je het niet de moeite waard vind om ‘je mond voor vies te maken’, dan laat je het staan. En als je wel iets eet dat je normaliter niet zou doen, geniet er dan volop van.
Deze vraag werkt het beste bij de hapjes tussendoor, bij de koffie en de borrel. Over de borrel gesproken, drink naast elk glas alcohol ook een glas water. Zo krijg je toch nog voldoende water binnen. De vraag “Wil ik dit echt?”, werkt wellicht wat minder goed tijdens het diner. Let daar dan vooral op de hoeveelheid die je op schept. En voel goed in je buik wanneer je voldaan bent.
Tip 3
Als je zelf gastvrouw bent, dan heb je het natuurlijk helemaal zelf in de hand. Wat ik het belangrijkste vind, is dat je jouw kookkunsten vooral niet hoeft te vergelijken met alle mooie plaatjes in de tijdschriften, reclames op TV of kookprogramma’s.
Waarom met kerst zo ingewikkeld doen? Wij hebben heel vaak met de hele familie boerenkoolstamppot, hutspot of maaltijdsoep gegeten tijdens de kerst. Eén gezin nam dan een pan stamppot mee, een ander gezin een pan soep en het derde gezin zorgde voor het toetje, dat ook altijd simpel was. En gezellig dat we het hadden! Vaak deden we eerst nog iets actiefs ook; met zijn allen een wandeling maken (denk aan tip 1 ;-)), om daarna gezellig met zijn allen spelletjes te doen. De kinderen kunnen dan ook lekker spelen en hoeven niet verplicht aan tafel te blijven zitten tijdens alle gangen….
Wil je als gastvrouw denken aan de gezondheid van jezelf en je gasten? Gebruik dan bijvoorbeeld minder suiker in je gerechten. Let ook op de E-nummers bij het kopen van producten in de supermarkt. Koop zo puur mogelijke producten.
Het omgekeerde kan natuurlijk ook; je kookt het gehele jaar door gezond en je wilt juist met de feestdagen uit ‘de band springen’. Helemaal prima natuurlijk, zolang je er maar van geniet! Dat vind ik het allerbelangrijkste!
En daarnaast: zorg voor liefde, genegenheid en gezelligheid. Dat is veel meer waard wat de pot schaft tijdens de feestdagen…
Foto door Nicole Michalou via Pexels
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter