Vaak denken we aan onze spieren als het gaat om wandelen. Maar tijdens het wandelen is niets zo fijn als je geen pijnlijke voeten krijgt. Gezonde voeten, zorgen ervoor dat je lekkerder loopt, dat je het langer volhoudt én dat je minder spierpijn krijgt. Want je snapt wel, als je voeten zeer doen, dan ga je misschien wat krampachtiger lopen en dat heeft invloed op veel spieren in je lichaam. Denk aan je been- en rugspieren, maar ook je schouders!
Zorgen voor gezonde voeten dus! Hoe doe je dat?
Je voeten dragen jou en zijn super belangrijk. Hoe vaak verzorg jij je voeten eigenlijk? Je tanden verzorg je minimaal twee keer per dag. Maar hoe vaak zijn je voeten aan de beurt?
Laten we beginnen met enkele basistips voor gezonde voeten:
1 Controleer je voeten!
Controleer je voeten dagelijks op kleine scheurtjes, vuil, infecties, enzovoort.
2 Wassen
Reinig je voeten goed in warm water, maar laat ze niet weken, want dan kunnen ze uiteindelijk juist later te veel uitdrogen.
3 Voetverzorging
Verzorg je voeten elke dag met voetencrème, lotion of vaseline. Breng geen vocht inbrengende crème aan tussen je tenen. Je wilt de huid daar drooghouden om infectie te voorkomen.
4 Goede schoenen
Draag geen nauwsluitende schoenen waardoor je voeten knellen en pijn gaan doen.
Kies ook voor schoenen of sneakers met voldoende steun. Open sandalen of slippers bieden niet genoeg steun aan de voetboog.
5 Nagels knippen
Knip je teennagels recht af met een nagelknipper. Gebruik vervolgens een nagelvijl om de hoeken glad te strijken, zodat de nagel niet in je huid groeit. Wacht ook niet te lang met het knippen van je teennagels, want anders gaat de nagel tegen je schoen aan drukken. Of tegen een andere teen.
Weet je dat je speciale teennagellak hebt? Omdat je de nagellak op je voeten vaak wat langer laat zitten, bestaat de kans dat je nagel gelig wordt. Een nagellak die zuurstof doorlaat voorkomt dit.
Voetverzorging voor gevorderden
Als je je voeten dagelijks goed verzorgt, dan heb je een kleinere kans op problemen aan je voeten. Toch zijn er wel een aantal veelvoorkomende problemen met voeten. Als je veel last hebt, bezoek dan een pedicure. Voor kleine klachten, kun je eventueel ‘doe-het-zelf-voetverzorging’ doen. Hieronder noemen we 7 problemen aan je voeten en hoe je dit eventueel zelf kunt aanpakken. Op naar gezonde voeten!
1 Eeltvorming
Die harde stukken huid onder je voet, die ook nog kunnen leiden tot eeltkloven. Als je er veel last van hebt en je bent diabetespatiënt, dan moet je de verzorging van veel eelt overlaten aan een professional.
Eeltvorming ontstaat meestal door verkeerde schoenen, vaak wandelen en/of hardlopen, slechte bloeddoorstroming, een erg droge huid of door standsafwijkingen van de voet.
Om eelt te voorkomen, pas je sowieso de basisregels van hierboven toe. Een eenvoudige, natuurlijke en goedkope methode om de eelt te behandelen is door met een puimsteenblok elke avond over de eeltplekken te wrijven. Zorg dat je voeten schoon zijn. Eenzelfde effect heeft een voetvijl of rasp. Zorg wel voor goede kwaliteit, zodat je niet alsnog wondjes krijgt! Je kunt ook zelf een elektrische eeltverwijderaar kopen. Dat werkt nog intenser en veel mensen vinden dit prettig.
Eelt is vaak niet pijnlijk, eeltkloven wel. Eeltkloven moet je voorzichtig behandelen, eventueel met betadinezalf of een speciale verzorgende crème voor hielkloven. Echter, bij diepe en zeer pijnlijke eeltkloven, kun je beter naar de pedicure gaan, om zo infecties te voorkomen.
2 Likdoorns
Likdoorns (eksteroog) worden vaak in een adem genoemd met eeltvorming. Het zijn eeltplekken die naar binnen groeien. In het midden van de likdoorn worden dode huidresten verzameld. Dit geeft veel pijn aan de voet. Je hebt likdoornpleisters, of je kunt het behandelen met salicylzuurzalf. Een pedicure of arts kan de likdoorn ook wegsnijden. Dat is vaak het beste als de likdoorn groot is en wat dieper de voet indrukt.
3 Zweetvoeten
Zeker voeten die snel transpireren moeten goed verzorgd worden. Draag in ieder geval katoenen sokken of speciale loopsokken. Laat je schoenen ook minimaal 24 uur luchten voor je ze weer aantrekt. Het kan zijn dat bepaalde schoenen de transpiratie van de voeten bevorderen. Kies voor goed ademende schoenen van goede kwaliteit.
Was dagelijks je voeten, liefst in de ochtend en tegen de avond. Droog je voeten daarna heel goed af, zeker ook tussen de tenen. Heb je meer tijd, kies dan voor een voetbad met een verzorgende en natuurlijke olie hierin. Na het wassen of een voetenbad, verzorg je de voeten met een anti-transpiratiecrème. Voeten zullen altijd licht transpireren, maar als het altijd heel veel is, dan is er wellicht meer aan de hand. Zeker als je ook op andere plekken veel transpireert. Bespreek het dan met je arts of andere professionele hulp.
4 Blaren
Als je veel wandelt, dan kan het zijn dat er blaren ontstaan. Blaarvorming kan eveneens ontstaan door (te) nieuwe schoenen, of schoenen die niet goed passen. Een drukblaar komt het meeste voor en is te herkennen aan het heldere vocht in de blaar. Het beste is om niets aan de drukblaar te doen en deze te laten indrogen. Dat kan niet altijd, dan is het verstandig om een blarenpleister te gebruiken. Een blarenpleister verlicht direct de druk en de pijn.
Is een blaar toch opengegaan? Zorg dan dat je de wond goed ontsmet om een infectie te voorkomen. Zeker onder een voet is de kans op een infectie groot. Ontsmet de voet met betadine, een zoutwateroplossing of stromend water. Daarna kun je wond afdekken met speciale pleisters of een schoon verband. Als er vanuit de blaar rode strepen te zien zijn in de huid, raadpleeg dan een arts. Ook bij twijfel over de blaar, of bij grote blaren, is het verstandig om toch voor de zekerheid een arts te raadplegen.
5 Zwemmerseczeem/voetschimmel
Zwemmerseczeem is een vriendelijkere naam voor voetschimmel. Je kunt dit krijgen doordat je met blote voeten rondloopt in een zwembad. Maar net als een tenniselleboog, hoef je niet in het zwembad geweest te zijn om het te krijgen…
Bij voetschimmel heb je meestal flinke jeuk tussen de tenen en gaat de huid ook wat stuk. Belangrijk is om te zorgen dat het tussen je tenen heel schoon blijft en dat je het daar heel goed drooghoudt. Als je voetschimmel hebt, gebruik je daar een aparte doek voor en die gaat daarna meteen de was in. Wrijf niet hard, dep het meer schoon, anders beschadig je de huid nog meer. Er zijn diverse crèmes verkrijgbaar bij de drogist of apotheek die kunnen helpen tegen voetschimmel. Je kunt ook eventueel eerst kokosolie proberen om de jeuk te verminderen en het herstel te bespoedigen.
Denk ook om je voeding. Suikerrijke voeding kan voetschimmel in de hand werken. Vermijd een paar dagen suiker (liefst langer ;-)) en kijk eens wat dat doet met zwemmerseczeem. Bij veel mensen verdwijnt het dan vanzelf.
6 Kalknagels
Kalknagels kunnen lastig en hardnekkig zijn en dan is een bezoekje aan de pedicure vaak toch beter. Maar beginnende kalknagels kun je wel zelf behandelen met een soort nagellak die speciaal gemaakt zijn voor de behandeling van kalknagels. Kalknagels ontstaan ook door een schimmel en deze producten bestrijden deze schimmel. Bij de drogist zijn verschillende merken beschikbaar. Ook een voetenbad met soda kan helpen om kalknagels, maar ook voetschimmel, te bestrijden
7 Grote knobbel zijkant teen (hallux valgus / bunion)
Mensen met een vergroeiing aan de buitenkant van de grote teen, moeten zeker hun voeten goed verzorgen. Een vergroeiing kun je niet even wegtoveren met een zalfje, maar je kunt wel zelf actie ondernemen. Bijvoorbeeld door het dragen van de juiste schoenen en niet op hoge hakken lopen. De bunion gaat vaak gepaard met eeltvorming, die kun je behandelen zoals bij punt 1 is genoemd.
Je kunt ook een spalkje, ander hulpstuk aanschaffen dat je tussen je grote en tweede teen plaatst. Zie het als een soort beugel, die je teen in de juiste positie drukt. Veel mensen hebben hier baat bij, het verlicht in ieder geval de pijn. Daarnaast zijn er ook sokken die voor hetzelfde effect zorgen. Blijft de knobbel zeer pijnlijk en kun je nauwelijks schoenen verdragen, overleg dan met de huisarts.
Tot slot over voetverzorging
Je zult versteld staan hoeveel producten zijn gericht op voetverzorging. Dat is echt niet voor niets, je voeten moeten af en toe gewoon een beetje vertroeteld worden! Dus plan eens een avondje voeten wellness in, daar knapt je hele lijf van op. 🙂 De volgende dag kun je weer lekker een ommetje maken!
(red) Dit artikel is gesponsord door een van onze partners. De volledige inhoud is echter door ons bepaald en geschreven.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter