Pesten is een hot item
Het onderwerp wordt op dit moment veel besproken op TV, online fora en in tijdschriften. Pesten gaat over een uiterlijk, geaardheid, manier van leven. Niet alleen op school of de tennisclub, ook thuis en op het werk is het schering en inslag. Het liefst rennen we keihard weg, toch?
Welke vorm of waar dan ook, pesten heeft een enorme invloed.
Wat doet pesten met je?
Pesten kan leiden tot fysieke verwondingen of psychisch lijden. Van woordgrapjes, benamingen, onnodige klusjes en buitensluiten tot structureel geweld en afpersing. In extreme gevallen kan het leiden tot zelfdoding.
Een van de maatregelen om pesten tegen te gaan is open communicatie tussen alle personen die betrokken zijn. Zowel de pester, de gepeste als de meeloper moeten worden betrokken in het gesprek. Dat behelst meer dan alleen zeggen dat er niet gepest mag worden.
Tips om met pesten om te gaan
Als ervaringsdeskundige van 20 jaar gepest worden, geef ik je 8 tips die je kunnen helpen om het pesten op school, bij een vereniging of werk te voorkomen of te verhelpen:
- zoek uit wie degene is die achter het pesten zit – door te weten wie dit is, weet je naar wie je je gedrag moet veranderen.
- zorg dat je credit opbouwt bij je collega’s, klasgenoten, teamleden. Er zijn echt anderen die jouw kwaliteiten wel zien en ook bang zijn voor de pester. Door positief om te gaan met de andere teamleden of collega’s maak je jouw positie sterker en die van de pester zwakker.
- bedenk dat degene die pest zijn eigen issues heeft en dat het niet jouw issues hoeven te worden, neem afstand
- gedraag je niet als slachtoffer. Loop niet om de pester heen en vermijdt hem niet. Kijk deze persoon recht in de ogen. Daarmee straal je kracht uit.
- zoek een vertrouwenspersoon binnen school, club of bedrijf om het pestgedrag te melden. Als het niet gemeld wordt kan een directie of bestuur er ook niets mee doen
- zoek je eigen waarde niet binnen de kring van pesters maar juist daarbuiten
- zoek hulp als het pesten te veel wordt
- leer te kijken naar hoe jij het pesten ontvangt. Wat maakt dat jij de gepeste bent? Welk gedrag vertoon jij waardoor jij de pispaal van de afdeling of de club bent? Welke houding zou jij kunnen veranderen ten opzichte van de gepeste?
Schoon schip gemaakt
25 Jaar na mijn eerste pestervaring vond ik de noodzaak om mijn pestverleden tot verleden te maken. Ik ga niet meer wegrennen van de pesters.
Ik ben met hulp terug gegaan naar de basis van het gepest worden. Het grootste inzicht was mijn houding door de jaren heen van slachtoffer en het niet terug kunnen doen van pestgedrag. Een aantal gesprekken en een paar technieken gaven mij inzicht in mijn gedrag en in mijn houding. Het is ten positieve veranderd.
Mijn motto: pesten gebeurt overal, het is aan jou hoe je het pesten (nog) toe laat in je leven. Door het veranderen van je eigen gedrag is er een enorme winst te bereiken en hoeft pesten geen issue meer te zijn.
Wat is jouw ervaring met pesten op de werkvloer? Welke tips heb jij om pesten tegen te gaan? Laat een reactie achter in onderstaand commentaarveld.
Op jouw verandering!
Michaëla
Laatste berichten van Michaela Wierdsma (toon alles)
- Minder spullen: hoe ga je om met cadeautjes die je niet wilt? - 26 mei 2024
- Daar ben ik te leuk voor: Hoe het leven in een community vrijmoedig leven werd - 1 februari 2024
- Kritiek en de criticus in jezelf - 24 juli 2023
Laat een reactie achter