Stuk!
Toen ik een jaar of 8 was brak ik mijn scheenbeen. Ik wist meteen dat het foute boel was. Gelukkig was het een “mooie” breuk. Uiteindelijk moest ik drie keer zes weken van mijn tenen tot aan mijn lies in het gips. En later nog een tijdje alleen tot de knie. De fysiotherapeut in het dorp heeft mij weer leren lopen en mijn been leren gebruiken.
Jaren later toen ik zelf fysiotherapie studeerde ontdekte ik dat het been dat gebroken was geweest niet lekker mee deed. Ik miste kracht in mijn been en als ik met mijn knieën recht naar voren stond, dan stond mijn rechter voet veel verder naar buiten gedraaid dan mijn linker, die gewoon in de richting van mijn knie wees. Zou het dan kunnen dat mijn onderbeen niet helemaal netjes was aangegroeid?
Later, toen ik meer ging sporten, liep ik tegen beperkingen aan. Met volleyballen was mijn sprong niet zo krachtig en bij de landing viel mijn knie steeds naar binnen. En met krachttraining kon ik nooit in een diepe squat komen of zware beentraining doen, zonder dat mijn knie naar binnen viel. Bij lange wandelingen of als ik lang op mijn zij lag, kreeg ik een soort uitstraling naar de zijkant van mijn been. Tsjah.. ik heb een beetje X-knieën, dus het zal wel bij mij horen, dacht ik.
Triggerpoints
Totdat ik ontdekte dat ik last heb van “triggerpoints” in mijn heupspieren. Een triggerpoint wordt in de volksmond ook wel “spierknoop” genoemd. Het is een drukpijnlijke plek in een spier, die niet alleen voor lokale pijn maar ook voor uitstralende pijn elders in het lichaam kan zorgen. Triggerpoints kunnen er voor zorgen dat de spier zich verkort en ze kunnen zelfs leiden tot spierzwakte en ‘anders’ bewegen. Check, check… en check.
Triggerpoints kunnen ontstaan door:
- Acuut moment – bijvoorbeeld verkeerd tillen of een ongeluk/blessure
- Chronisch – door een langdurig verkeerde houding
- Langdurige afwezigheid van beweging, bij gips, brace of een sling.
- ‘Slappe’ banden in bijvoorbeeld ellebogen, enkels en/of knieën.
- Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
- Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte na een botbreuk of operatie.
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
Dry Needling
Via mijn collega kwam ik in aanraking met Dry Needling. Hiermnee kan zo’n triggerpoint heel nauwkeurig worden behandeld. Dry Needling maakt gebruik van een heel dun acupunctuur naaldje.
Het inbrengen van zo’n naaldje voel je bijna niet. Als het naaldje een triggerpoint bereikt dan reageert de spier door even kort aan te spannen. Dit geeft een soort krampgevoel. Hoe heftig dit is en hoe veel je daar van voelt verschilt erg per persoon.
Omdat bij mij de triggerpoints al heel (heel!) lang zitten voel ik het loskomen behoorlijk. Na de behandeling verdwijnt de kramp eigenlijk meteen en voelt de spier aanzienlijk soepeler. In de dag of twee daarna kan de behandelde spier een beetje beurs voelen, alsof er een blauwe plek zit of alsof je flinke spierpijn hebt. Door de spier regelmatig te rekken onderhoud en verleng je het effect van de dry needling.
Hoewel ik de behandeling niet prettig vond (dat vinden de meeste mensen niet) stond ik versteld van de hoeveelheid beweging mijn been na de behandeling toe liet en hoeveel controle ik over mijn knie had. Dit was echt geweldig!
Het effect van deze behandeling was voor mij zo magisch dat ik zelf ook twee van de drie cursussen ben gaan doen. Ik pas het al een paar jaar dagelijks toe en op allerlei verschillende lichaamsdelen en bij allerlei verschillende klachten. Ik zou vaak niet meer weten wat ik zonder dry needling moest! We zien er in de praktijk fantastische resultaten mee en veel mensen zijn binnen een paar behandelingen van hun klachten af.
Wil je weten of dry needling iets voor jou kan doen? Kijk dan op www.dryneedling.nl/ voor meer informatie en zoek eventueel een fysiotherapeut bij jou in de buurt die ook werkt met dry needling.
Bij Kernpraktijken werken wij ook met Dry Needling. Dus mocht in Zaanstreek-Waterland wonen, bezoek een van onze praktijken dan zeker eens.
Janneke Veenstra
Laatste berichten van Janneke Veenstra (toon alles)
- Wanneer spreken we over chronische klachten bij fysiotherapie? - 3 juli 2014
- Core Stability Training bij lage rugklachten - 19 juni 2014
- Eerste hulp bij rugklachten - 5 juni 2014
Laat een reactie achter