Ik keek er al naar uit, het nieuwe vegetarische kookboek van Jamie. Zijn eerdere boeken zijn al favoriete boeken van mij en staan in mijn keuken om vaak te pakken. Door onze website heb ik natuurlijk een hoop kookboeken in huis en niet alles past in mijn keuken. Dit nieuwe boek komt er zeker bij. Wij eten immers ook steeds vaker vegetarisch omdat het simpelweg beter voor ons én het milieu is.
VEG heeft de duidelijke herkenbare stijl, die we van Jamie Oliver gewend zijn. Ik bedoel met de herkenbare stijl, de prachtige foto’s van gerechten die er lekker uit zien, maar niet te perfect zijn. Ook wij kunnen dit soort mooie gerechten maken. Het is niet zo perfectionistisch opgemaakt als in een drie sterren restaurant, maar wel lekker. Zo geeft hij zelf ook bij een recept aan dat je net zoals in de jaren 80 een kommetje rijst omgekeerd op het bord er bij te zetten. Jamie geeft hierbij zelf aan dat het nergens om slaat, maar het staat wel leuk! Dat willen we toch allemaal. Leuk en lekker.
Ook herken je de stijl in de vele soorten pasta’s en stoofpotten. Heel fijn als je in het weekend een flinke pan stoofpot maakt, je er door de week snel kunt eten (en een extra portie in de vriezer kunt stoppen). Nog een paar andere categorieën zijn:
- Hartige baksels
- Soepen & sandwiches
- Uit de oven
- Salades
- Burgers & Beignets
- Eenpanswondertjes
- Brunch
- Vrijdagavondsnacks
Wat ik echt super bijzondere recepten vind, zijn de omgekeerde pizza van bladerdeeg, krokante paddestoelenshoarma en Marokkaanse worteltjes (met een laagje van filodeeg). Ik heb de boodschappen voor de komende dagen al in huis, dus nog even wachten tot ik deze supergerechten uit kan gaan proberen. Ik was al fan, maar ben het nog gebleven.
Een bericht van Jamie’s voedingsteam
70% van de gerechten (116 recepten) voldoen aan de richtlijnen, die gesteld zijn door het voedingsteam van Jamie (zie jamieoliver.com/nutrition). Zoals je weet is het volhouden van een gezonde voedingsstijl het makkelijkst als je ook zo nu en dan ‘zondigt’, zoals bijvoorbeeld de bladerdeegbodem. Dit doet het team om per recept aan te geven wat de voedingswaarden zijn. Zo kun je kritisch kijken naar de inhoud en of je niet beter voor een ander recept kunt kiezen, omdat je al een paar keer gezondigd had. Volgens het voedingsteam is de juiste balans:
- 39% groente & fruit
- 37% zetmeelrijke koolhydraten
- 12% eiwitten
- 8% zuivel
- 1% onverzadigde vetten
- 3% voor voedsel om af en toe te eten
Uiteraard staan veel bewegen en water drinken ook hoog in het lijstje. Waarom je wat kunt eten, staat ook toegelicht.
Via Jamie leer ik nieuwe soorten eten kennen
Het boek zit vol gerechten vanuit de hele wereld. Zo staat er bijvoorbeeld een recept voor gumbo (een stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in de Amerikaanse staat Louisiana is ontstaan) in en shakshuka (Arabisch gerecht met gepocheerde eieren in een licht pittige groente-tomatensaus). Beide had ik nog nooit van gehoord, maar zien er wel heerlijk uit. En weet ik zeker dat we er van gaan genieten. Doordat hij een enorm team van mensen om zich heen verzameld heeft, zie je al deze lekkere recepten.
Sommige recepten zijn heel makkelijk te maken en sommige kosten wat meer tijd. Zo is het ook heerlijk om rustig de tijd te nemen om een heerlijke zondagmiddag lunch/brunch voor te bereiden. Dan kunnen rustig uitgebreid genieten en heb je geen problemen met te laat naar bed gaan (en de volgende ochtend met problemen met opstaan).
Voor meer informatie (en om het boek te kopen) verwijzen we je naar BookSpot en Bol.com.
Tip: heel leuk om cadeau te geven, voor een verjaardag, als sinterklaascadeau of onder de kerstboom.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter