Deze week is er veel aandacht voor zout door de Nierstichting. Zij waarschuwen voor de gevaren van (teveel) zout eten, omdat zout echt veel schade kan aanrichten in je lichaam.
Wat wij ons afvroegen, is of het nog uitmaakt of je gewone zout of zeezout eet? En wat zijn eigenlijk de verschillen? We hebben het op een rijtje gezet hieronder.
Verschillen tussen gewone zout en zeezout
- Uiterlijk
Gewone zout is heel fijn van structuur, zeezout is heeft een grovere structuur.
Gewone zout kun je daarom makkelijker mengen in bepaalde recepten. Zout kan ook verschillende kleuren hebben. - Afkomst
Zeezout komt ook daadwerkelijk uit zee of zoutwatermeren. Door middel van verdamping, blijft het zout over. Er zijn weinig tot geen toevoegingen.
Gewone zout komt uit ondergrondse zoutlagen. De zout wordt bewerkt voor gebruik, zo worden bepaalde mineralen geëlimineerd en wordt er vaak jodium toegevoegd. Ook worden er anti-klonter-stoffen toegevoegd. Deze zout wordt wel steenzout genoemd, of keuken- of tafelzout.
Overeenkomsten tussen tafelzout en zeezout
- Ze hebben dezelfde voedingswaarde, ondanks dat vaak gezegd wordt dat zeezout gezonder is.
- Hoeveelheid natrium in beide soorten zout is min of meer gelijk aan elkaar.
Maar wat is nu beter?
Vanwege dezelfde hoeveelheid natrium is zeezout is in feite daardoor net zo slecht voor je gezondheid als gewone zout. Gebruik het dus beiden met mate!
Wel kiezen sommigen liever voor zeezout omdat dit minder bewerkt is. Zo bevat het geen anti-klontermiddelen. Ook vinden sommige mensen het fijn dat zeezout een wat grotere korrel is. Dit is vooral een kwestie van persoonlijke smaak.
Een voordeel van tafelzout is de toevoeging van jodium. Dit hebben we allemaal nodig. En als je ook al weinig of geen brood eet, is er een grotere kans dat er een jodiumtekort optreedt.
Ongeraffineerde zeezout
Ongeraffineerde zeezout is ongewassen en daardoor grijs van kleur. Dit heeft voor- en nadelen. Het zout bevat nog alle mineralen, maar het kan ook sporen van de natuur bevatten, zoals algen en bepaalde bacterieën. Het is dus goed om te weten waar de ongeraffineerde zeezout vandaan komt, voordat je dit in je gerechten verwerkt. Zeezout dat gezuiverd is, is wit en lijkt daardoor meer op gewoon keukenzout.
Keltisch zeezout
Dit is dus ook zeezout, maar komt uit de Bretagne in Frankrijk (Keltische Rijk). Vaak wordt het nog met de hand gewonnen. Het Keltische zeezout is meestal ongeraffineerd zeezout (dus grijs/zwart van kleur). De hoeveelheid natrium is gelijk aan het gewone zout.
Himalaya zeezout
Dit zout ziet er een beetje roze-achtig uit. Afkomstig uit het Himalaya-gebergte (Pakistan).
Volgens een aantal foodies is dit het meeste gezonde zeezout dat er is. Ook hier is echter nauwelijks een verschil met de hoeveelheid natrium. Dus oppassen om niet teveel te gebruiken (zeker naast het zout dat al in veel producten zit). Er zitten wel veel meer mineralen in dan bij gewone zout. Maar in deze kleine porties, voegt dat eigenlijk weinig toe voor je lichaam. Heel veel van heel weinig is nog steeds heel weinig zeg maar.
Sommige mensen vinden Himalayazout wel echt lekkerder smaken, dus dat kan zeker meespelen bij de keuze voor deze zoutsoort.
Zout met minste natrium
Eigenlijk is er maar één soort zout dat minder natrium bevat. Dit is speciaal zout dat bewerkt is. En dan moet je dit uiteraard ook nog steeds met mate gebruiken. Natriumarme zout kun je gewoon kopen bij de supermarkt: Jozo Pro Bewust.
Zout in je lichaam
Ondanks dat we steeds waarschuwen hoe ongezond zout is, is het wel opvallend dat je tranen, bloed en zweet zoutig smaken. Dat zout is nodig om de cellen in je lichaam in balans te houden. Op het moment dat je gaat huilen, of gaat transpireren, kun je dit merken door de zoutige smaak. Het is overigens de natrium die je proeft.
Je kunt dus ook niet helemaal zonder zout. Maar als zelf helemaal geen zout toevoegt aan je eten, krijg je nog genoeg zout binnen via allerlei voedingsmiddelen. Kijk de etiketten maar eens na op zout.
Een zouttekort zou kunnen ontstaan bij ernstige diarree. Dit moet wel behandeld worden met bijvoorbeeld een zoutoplossing. Een teveel aan zout kan leiden tot o.a. hoge bloeddruk, schade aan de nieren en botontkalking. Lees hier verder over de gevolgen van teveel zout.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Jacqueline zegt
Mijn advies voor jullie allemaal is: om te lezen wat Dr. F. Batmanghelidj over zout, water en gezondheid zegt !!
Martien van Ee zegt
Over natriumarm zout: dat is niet zozeer bewerkt, maar een deel van het natrium chloride is vervangen door kalium chloride. In wezen is het dus voor een deel kaliumzout
Probleem is dat kaliumzout net iets anders smaakt, en minder lekker is dan normaal zout, vandaar dat natriumarm zout nooit volledig uit kaliumzout bestaat. Ik gebruik zelf als hartpatiënt vaak LoSalt, dat voor 66% uit kaliumzout bestaat, en dat bevalt me goed, en het is goed verkrijgbaar.
De JoZo versie is overigens 70% kaliumzout.
Marian zegt
Hallo,
Ik heb zout uit Siwa, Egypte. Dat is doorzichtig als glas als je het bruine zand er af haalt.
Zitten daar ook die andere zouten in?
adrienne deurloo zegt
welk zout kan ik het beste gebruiken om de groenten van kimchi zacht te laten worden
Vanessa zegt
Hallo Adrienne
ik ben even voor je gaan zoeken en vond een artikel waarin staat dat het gaat met grof zeezout; https://nl.wikihow.com/Kimchi-maken of een speciaal soort, dat wij niet kennen.
Succes
Vanessa
Tony zegt
Doordat zeezout grover is lijkt het alsof je meer gebruikt. De ruimtes tussen de korrels is vrij groot.
O.a aluminium en kalium worden uit het gewone zout gehaald.
Dit heb je toch ook nodig ? En heeft gewicht.
Dus van zeezout eet je opties minder.
Antoon Soetens zegt
Het verschik tussen tafelzout en zeezout kent geen grenzen.
Tafelzout is chemisch (NaCl) : dode cellen en dus vergif.
Zeezout, bergzout,, … zijn biologisch.met tal van micro-organismen.:levende cellen en uw biologisch systeem (100% levende cellen zal deze verwerken om uw gezondheid te verbeteren.
Ad zegt
Keukenzout is steenzout en bestaat grof gezien uit zout, zand en glas. Zeezout bestaat grotendeels uit ongeraffineerd zout en verder uit mineralen en andere natuurlijke stoffen. Keukenzout is slecht voor je aderen vanwege het zand en glas. Het cholesterol voelt zich namelijk gedwongen om de schade aan de bloedvaten te repareren waardoor deze dicht kunnen slibben.
Antoon Soetens zegt
Ad gelieve wikipedia te raadplegen , u kunt nog iets bijleren, blijkbaar hebt u veel fantasie.
Dryke zegt
Zeezout is ook NaCl? En wat is er biologisch aan? Dode cellen zijn juist biologisch?
Zelden zo’n zooi ongefundeerde foutieve termen en aannames in een paar zinnen gezien. In zeezout kan geen enkel organisme overleven, trouwens.