Ik hoor nog niemand in de famile zeggen: “vanavond eten wij lekkere vleesvervangers…!” Sterker nog, mijn vader is ooit opgeleid als slager en hij helpt als gepensioneerde nog regelmatig een handje mee bij de plaatselijke slager.
Vleesvervangers (en hiermee bedoelen we de plantaardige vleesvervangers die er nagenoeg hetzelfde uitzien als vlees) worden nog niet helemaal door het grote publiek omarmd. Het is relatief onbekend en dus onbemind… Zowel Vanessa als ik zijn geen vegetariërs. Toch vinden wij wel dat je bewust om moet gaan met het eten van vlees. Bijvoorbeeld wat minder en als je het wel eet, dan graag vlees van een goede afkomst.
Dus dit is zeker geen pleidooi om helemaal geen (echt) vlees meer te eten. Maar wellicht kunnen we ook eens wat vaker een vleesvervanger proberen? Gewoon voor de afwisseling en omdat het duurzamer is én veel goede en gezonde ingrediënten bevat! Maar wat zijn eigenlijk goede vleesvervangers?
Zijn alle vleesvervangers duurzaam?
Nee!
Vleesvervangers met veel kaas, op basis van melk of met veel kippeneiwit zijn minstens net zo milieuvervuilend als gewoon vlees. Laat deze dus liggen en kies liever voor een eerlijk stukje vlees of een andere vleesvervanger.
En daarnaast, veel vleesvervangers in de supermarkt, die ook het uiterlijk van vlees hebben, zijn enorm bewerkt met allerlei toevoegingen die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn. Zoals zout of smaakversterkers.
Waar moet je dan wel op letten bij goede vleesvervangers?
Plantaardige vleesvervangers zoals soja- en granenburgers, of op basis van noten, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten, zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Dit komt door een aantal factoren. De productie van deze vleesvervangers vergt minder energie, land en water en bovendien is er geen uitstoot van broeikasgassen door mest of het verteren van voedsel (methaan).
Let ook op een biologisch keurmerk, zoals het EKO-keurmerk. Dat geeft aan dat de ingrediënten biologisch geteeld zijn.
Wat zijn andere goede vleesvervangers?
Eigenlijk is pure voeding de beste keuze. Dus onbewerkte voeding. Je kunt vlees dan ook vervangen door iets anders dan vlees. Bijvoorbeeld eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé leveren nagenoeg dezelfde voedingsstoffen als vlees (dan hebben we het met name over de vitamines B1, B12 en ijzer).
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Louis Govaert zegt
Toen ik dit artikel las bekroop me zo het idee dat jullie alleen maar eten om te leven.
En ja, het is nu eenmaal zo dat mijn Nederlandse vrienden erg in hun nopjes zijn de keren dat ik ze uitnodig om te komen eten.
Zie je eten is niet alleen een kwestie van energie op te doen.
Bij eten behoren ook woorden als : lekker, genoegen, genieten…en je vind er zelf ook
nog in dezelfde trant.
Vleesvervangers ? Kom nou. De dag dat ik er eentje kocht (soort hamburger), ik wou experimenteren. Na de tweede hap hield ik het voor bekeken. Er waren kampernoelis
in verwerkt, althans volgens de tekst op het leuke doosje. Niets van gemerkt…en ook mijn eega vondt het maar zozo. En de kat trok er haar neus voor op.
En dat ze het aspect van vlees zouden hebben….laten we wel wezen, de mensen die dat beweren hebben waarschijnlijk in jaren geen deftig stukje vlees meer gezien.
Die dingen op je foto zien er , sorry hoor, weinig smaakvol uit.
Ik heb maar een vaag idee van wat je bedoelt met “duurzaam”. Het schijnt te draaien om energie sparen. Dit kun je of met gezond verstand aanpakken of extreem gaan doen. Bijv. mijn groene groenten kook ik altijd zonder deksel op de pan. Ik heb immers geleerd dat die groenten beter hun natuurlijke smaak houden.
En tenslotte : elektrisch koken ! Ja, dan moeten ze eerst eens de elektrisiteit minder duur maken. En om gemakkelijk te koken heb je een gasfornuis nodig, Met een elektrisch fornuis verlies je te veel tijd aan het bijstellen van de temperatuur.
En dan nog iets dat hier eigenlijk “off topic” is.
Ik lees veel nederlands van boven de moerdijk, en het valt me telkens op dat jullie
een stuk taalgevoel zijn kwijt geraakt zijn. Nu, in je tekst hierboven ” de deksel”. Het spijt me maar het is dus wel HET deksel. Voelen jullie nu echt niet aan dat de deksel
niet goed klinkt…het wringt gewoon.
En ik zou zo heel veel voorbeelden kunnen geven…niet doen Louis, ze zullen er zelf wel achter komen.
Met vriendelijke groeten uit Portugal…
Louis
Vanessa zegt
Zelf ben ik enorm fan van falafel als alternatief voor vlees. Dit heeft net zoveel smaak en een bite, maar is geen vlees. De basis van falafel is kikkererwten. Ook heel goed om in je menu op te nemen voor alle waardevolle voedingstoffen!