De bekende blogger en voedingsdeskundige Juglen Zwaan heeft een nieuw boek uitgebracht, De Voedingswijzer. In dit boek, bijna een soort encyclopedie, vind je alle informatie over specifieke voedingsmiddelen en waarom deze zo goed voor je zijn.
Wat vind je in De Voedingswijzer?
De tekst op de voorkant van het boek geeft al meer duidelijkheid. “Een overzichtelijke gids over de heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.”
Dat heeft geresulteerd in een dik boek van 478 pagina’s waarin heel veel informatie over voeding staat. De eerste 260 pagina’s gaan over allerlei soorten voeding. Zo wordt de prei besproken. Zie de foto hieronder. Je ziet dus in het kopje al meteen waar prei goed voor is (hart- en bloedvaten). en onderaan staat ook waar het nog meer goed voor (of tegen) is.
Per pagina wordt een voedingsmiddel besproken. Eerst allerlei soorten groenten, daarna ook fruit, noten en zaden, peulvruchten, granen en nog een rubriek met diversen. In de laatste rubriek wordt onder andere sla, zuivel, paddenstoelen en zeewier besproken.
Voedingsleer
In het midden van deze Voedingswijzer vind je een deel theorie over voedingsleer. Dit is interessant voor mensen die echt meer over de achtergrond willen weten. Sommige teksten doen me wel aan de biologielessen van vroeger denken. Maar wel heel verhelderend, zoals het verschil tussen macro- en micronutriënten. De macronutriënten kun je in grammen uitdrukken en bestaan uit vetten, eiwitten en koolhydraten. De macronutriënten bestaan uit micronutriënten. Dat zijn vitaminen en mineralen. Die worden vaak genoemd in micro- of milligrammen.
Voedingswijzers
Nadat allerlei soorten voeding zijn besproken, vind je veel voedingswijzers in het boek. Dat zijn allerlei handige schema’s, waar je direct de info uit kunt halen rond dat onderwerp. Voorbeelden van voedingswijzers zijn:
- Behoeftewijzer (hoeveel vitamines en mineralen heb je nodig)
- Bewaarwijzer (waar bewaar je welke voeding)
- Nutriëntenwijzer (waar je van bepaalde soorten voeding, direct kunt zien hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dit bevat)
- Seizoenswijzer
- Suikerwijzer
- Zelfhulpwijzer (zie hieronder)
De Zelfhulpwijzer
In de zelfhulpwijzer achterin het boek vind je uitgebreide informatie over allerlei voedingsmiddelen en de bewezen effecten. Je moet dan denken aan allerlei aandoeningen of wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld, wat helpt bij het verbeteren van de concentratie of je huid? Of welke voeding is goed bij ziekten als coeliakie, Pfeiffer, of reuma? Wat helpt tegen stress, hoge bloeddruk, of nierstenen? En zo zijn er nog veel meer aandoeningen, klachten, ziekten, waarbij staat welke voeding goed is. Hoeveel effect het heeft en of het direct of indirect bewezen is. Er is tevens een tabel over afvallen.
In het voorbeeld hieronder zie je hoe dat opgebouwd is. Er staan hier misschien wat specifieke voedingsmiddelen, maar dat is verder heel divers.
Mijn mening
Midden in het boek vind je een uitgebreid bronnenoverzicht. Opvallend zo ergens rond 2/3e deel in het boek. Dat was namelijk het eerste wat ik zag toen ik het boek willekeurig opende. Het zijn ook best veel pagina’s met bronnen. Op die pagina’s wordt geen kleur gebruikt en een kleine letter. Dat is een groot contrast (midden in het boek) met de andere kleurrijke pagina’s.
De letters in het boek zijn vrij groot. Dat maakt het lezen lekker makkelijk, maar in eerste instantie (associatie), komt het wat kinderlijk over. Dat was ook het eerste dat ik tegen mijn man zei toen ik het boek uit de verpakking haalde: “het lijkt wel mijn kinderencyclopedie van vroeger…”
Maar de inhoud is echt wel volwassen en interessant. Als je ook maar een beetje in voeding en gezondheid geïnteresseerd bent, dan is dit een mooi naslagwerk, wat je zeker nog vaak zult raadplegen. Ik kan je wel aanraden om het boek eerst even op je gemak door te nemen. Er staat namelijk meer informatie in, dan je in eerste instantie denkt. Zo ontdekte ik steeds meer handige informatie in het boek en werd ik alsmaar enthousiaster. Als je het boek te vluchtig bekijkt, dan mis je dat echt.
Het boek is hardcover, heel dik en kleurrijk van opzet. Bij de voedingsmiddelen in het eerste deel staat overal een kleurenfoto bij. De vele tabellen in het boek zijn ook overzichtelijk.
Waar ik in dit dikke boek misgreep was een indexpagina waar je bijvoorbeeld op product kunt terugzoeken. Ik word altijd heel misselijk van avocado’s en wilde kijken wat er in dit boek over avocado’s staat. Of dat verband kan houden met mijn misselijkheid. Maar dan moet je toch echt zelf op zoek. Gelukkig is het eerste deel wel op alfabetische volgorde. Dus daar lees ik dat de avocado helpt tegen hoge bloeddruk. En ik heb juist altijd een lage bloeddruk. Dat kan wel verklaren waarom ik minder goed reageer op een avocado… Kortom, ook zonder index word je echt wel wijzer van De Voedingswijzer!
Praktische informatie
Titel: De Voedingswijzer
Ondertitel: Met uitgebreide zelfhulpwijzer
Schrijver: Juglen Zwaan
Uitgeverij: Succesboeken
ISBN: 9789492665058
Aantal pagina’s: 480
Prijs: € 44,95
Te koop bij o.a. Ako en Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten met een lege maag, wat zijn de voor- en nadelen? - 8 september 2024
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024
Laat een reactie achter