Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 verschillende enzymatische processen in ons lichaam. Zo is magnesium onmisbaar voor je energiestofwisseling en is het goed voor je spieren, gebit, botten en zenuwstelsel.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol in onze psychologische functie. Het is goed voor je gemoedstoestand, concentratievermogen, geheugen en leerprestaties.
Magnesium wordt ook als een anti-stress-mineraal gezien. Stress is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort. Hoe meer stress, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt. En heb je een laag magnesiumniveau, dan ben je ook nog eens gevoeliger voor stress. Een vicieuze cirkel.
Lees hier wat de tekenen van stress zijn.
Is het aanvullen van magnesium nodig?
Magnesium is een belangrijk mineraal waar lang niet iedereen genoeg van binnenkrijgt. Gewoon meer magnesiumrijke voeding eten toch? Dan kan inderdaad. Maar ook dan hebben veel mensen nog een laag magnesiumniveau.
Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft zo’n 20 tot 30% van West-Europeanen een magnesium tekort. Andere onderzoeken laten zien dat zelfs meer mensen een tekort hebben. Zo zou een meerderheid van de Amerikanen een tekort hebben (bron).
Dat komt onder andere door onze manier van leven (meer stress), vervuiling en intensieve landbouw. Daarnaast kom magnesium in onze voeding vooral voor in anorganische vorm. Dit is een vorm die minder goed wordt opgenomen door ons lichaam. De opname varieert tussen de 30 en 80%. Daarom is suppletie met een organisch gebonden vorm (goed opneembaar) vaak een meerwaarde binnen je voedingspatroon.
Magnesiumpoeder of tabletten?
Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een magnesium supplement met een organische vorm. Organische vormen worden veel beter opgenomen dan anorganische vormen. Voorbeelden van organische vormen zijn magnesium-citraat, bisglycinaat, tauraat en malaat.
Wil je het helemaal goed doen dan kun je beter kiezen voor een magnesiumpoeder. Magnesiumpoeders zijn vaak puur en bevatten weinig tot geen hulpstoffen. Hierdoor is het direct opneembaar. Tabletten moeten gecoat worden en hier zijn hulpstoffen voor nodig. Ook moeten tabletten nog eerst uiteen vallen in je maag en darmen. Dit gebeurt niet bij iedereen even efficiënt.
Een magnesiumpoeder is ook zeer geschikt voor diegene die moeite heeft met het slikken van tabletten of capsules. Bijna alle magnesium poeder supplementen leveren een maatschep mee. Zo kun je het gemakkelijk toevoegen aan water of vruchtensap. Een ander groot voordeel is dat je zo makkelijk je gewenste hoeveelheid kunt doseren.
Magnesium citraat of bisglycinaat?
Zoals al even beschreven zijn organische vormen het best opneembaar. Veel magnesiumpoeders vind je dan ook in de vorm van citraat of bisglycinaat.
Zowel citraat als bisglycinaat lijken in grote lijnen op elkaar. Het verschil tussen beide magnesiumvormen is de manier waarop het wordt opgenomen door je lichaam. Mineralen worden namelijk door je lichaam opgenomen via dezelfde transporters. Dit kan de opname van magnesium belemmeren omdat het de competitie moet aangaan met deze andere mineralen.
Dit is niet het geval bij magnesium bislgycinaat. Ons lichaam ziet magnesium bisglycinaat als een aminozuur. Aminozuren worden opgenomen via de dipeptidekanalen. Hierdoor heeft bisglycinaat vrij spel als het gaat om de opname van mineralen.
Zie ook de Zorgwijzer met betrouwbare informatie over magnesium of lees ons artikel over Voeding met veel magnesium.
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Helene zegt
Goedennacht,
Klopt ik ben voor deze keer ‘n
nachtbraker..een vraag:Helaas gebruik ik sindsJanuari dit jaar omeprazol 2x40mg dd op H.A
& Internist ouderenzorg recept
Ik weet wat IPP inhoudt en wil
ermee stoppen midd.glijdend
afbouw,hersteld de IPP of hou
ik blijvend opname probleem
van deze mineraal en ander die protonpomp functie bewe
rkstelligt?
Zo ja,wat is dán een oplossing
om tóch de mineralen i/h lichaam te distribueren?
Groet,
Helene