Het lymfestelsel is een netwerk van vaten, klieren en organen dat een belangrijke rol speelt bij het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit ons lichaam. Het werkt in nauwe samenwerking met het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden en ons lichaam gezond te houden.
Wat zijn de functies van het lymfestelsel?
1 Afvoer afvalstoffen
Het lymfestelsel transporteert afvalstoffen en overtollig vocht uit de weefsels, waardoor de druk in het lichaam wordt verminderd en weefsels gezond blijven.
2 Immuunsysteem
Lymfeklieren, kleine boonvormige organen in het lymfestelsel, spelen een cruciale rol bij het identificeren en bestrijden van ziekteverwekkers, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.
3 Transport witte bloedcellen
Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het transporteren van witte bloedcellen, de verdedigers van ons lichaam tegen infecties, naar de plaatsen waar ze nodig zijn.
Welke problemen kunnen in het lymfestelsel ontstaan?
In het lymfestelsel kunnen blokkades en vochtophopingen ontstaan. Bij blokkades in het lymfestelsel kunnen er klachten optreden. Veel voorkomende klachten zijn:
- Cellulite
- Lipoedeem
- Vermoeidheid
- Vochtophopingen
Cellulite
Cellulite is een veelvoorkomende cosmetische zorg die wordt gekenmerkt door het verschijnen van een hobbelige of bobbelige huid, vaak vergelijkbaar met de textuur van een “sinaasappelschil” of “kwark.” Het komt meestal voor op de billen, dijen en soms de buik. Cellulite ontstaat wanneer vetophopingen door het bindweefsel onder de huid duwen, waardoor een hobbelig uiterlijk ontstaat.
Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormale ophoping van vet, voornamelijk in de onderste ledematen, billen en soms de armen. Deze aandoening treft meestal vrouwen en is vaak symmetrisch, wat betekent dat het aan beide zijden van het lichaam voorkomt
Lipoedeem is helaas niet volledig te genezen. Wel kunnen klachten verminderen wanneer de lipoedeem onder controle is. Een goed werkend lymfestelsel, beweging, gezond eet- en leefpatroon spelen hierin een rol.
Vochtophopingen
Het vocht hoopt zich voornamelijk op in de enkels, voeten, benen of armen. Doordat de opname en afvoer van lymfe uit balans is, krijg je bijvoorbeeld last van zware armen of benen die gespannen aanvoelen, vermoeidheid, pijn of migraine. Ook word je mogelijk beperkt in je bewegingen of ontstaan er huidproblemen. Op de opgezwollen plekken verschijnen na verloop van tijd mogelijk infecties als het vocht gaat lekken.
Blokkades in het lymfestelsel kunnen onder andere ontstaan na een operatie of bestraling, door weinig beweging, slechte voeding met te weinig vitaminen en mineralen, overgewicht, ziektes en stress. Hierdoor worden te weinig afvalstoffen en vocht afgevoerd.
Lymfedrainage
Bij een blokkade in het lymfestelsel kan een lymfedrainage helpen. Een lymfedrainage zorgt ervoor dat blokkades en knopen in het lymfestelsel worden opgeheven. Hierdoor worden de afvalstoffen weer beter afgevoerd.
Waar kan een lymfedrainage bij helpen?
Lymfedrainage kan een positief effect hebben bij de volgende klachten: vermoeidheid, zware benen, dikke enkels en voeten, allergieproblemen, hoofdpijn, lymfoedeem en cellulitis.
Na een operatie of liposuctie helpt een lymfedrainage ook om afvalstoffen en vocht af te voeren. Het lymfestelsel moet wel eerst worden opgemeten om te zien of je last hebt van een verstoring of blokkade in je lymfevaten. En zijn de symptomen van het niet goed kunnen afvoeren van vocht en afvalstoffen licht, matig of ernstig. Ofwel heb je één behandeling nodig of meerdere sessies?
Lymfedrainage is niet geschikt voor zwangere vrouwen, bij acute trombose en bij mensen die een pacemaker dragen.
Manuele lymfedrainage
Veel lymfedrainages worden handmatig uitgevoerd. Dit noemen we ook wel een manuele lymfedrainage. Hoewel een manuele lymfedrainage prima werkt, heeft het wel een nadeel ten opzichte van een lymfedrainage uitgevoerd door een professioneel apparaat zoals de LymphoMed.
Met een manuele lymfedrainage kunnen blokkades en verstoringen niet opgespoord worden. Dit kan met de LymphoMed wel. De LymphoMed is een speciaal ontwikkeld apparaat dat eerst het lymfestelsel doormeet en laat zien waar de blokkades zich bevinden. Na de meting kan er gerichter gewerkt worden waardoor blokkades beter worden opgeheven. Manuele lymfedrainages worden uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.
Gebruikte bronnen:
https://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/l/lymfedrainage/item26111
https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/lymfoedeem
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter