Chlorofyl is de stof die planten onder invloed van zonlicht hun groene kleur geeft. Het is voor planten een belangrijke stof. Chlorofyl helpt namelijk bij de omzetting van water en koolstofdioxide in zuurstof en energie. Wat kan de stof eigenlijk betekenen voor onze gezondheid? We zochten het voor je uit.
Chlorofyl vind je in alle groene groenten en kruiden. Niet alleen in groene bladgroenten, zoals spinazie, waterkers en boerenkool. Ook in andere groene groenten vind je deze stof. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, spruitjes en sperziebonen. Daarnaast zit het in peterselie, tarwegras en verschillende soorten algen en zeewier. Vooral chlorella is een rijke bron van chlorofyl. Met een goede green juice, krijg je veel van deze stoffen binnen.
Er is nog niet uitgebreid onderzoek gedaan naar het gezondmakende effect van chlorofyl (wel naar de chemische variant van chlorofyl: chlorofylline). Toch zijn er wel een aantal kleine onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat chlorofyl belangrijke voordelen voor onze gezondheid kan hebben. We zetten hieronder een aantal voor je op een rij.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van chlorofyl?
1 Ondersteunt de ontgifting van de lever
Chlorofyl kun je wel vergelijken met een pitstop voor de lever. Het stofje verhoogt de hoeveelheid enzymen in ons lijf, die vervolgens als volleerde monteurs te werk gaan om de gezondheid van onze lever te optimaliseren.
De lever is ons ontgiftende orgaan. Door de gezondheid van de lever te ondersteunen, draagt chlorofyl bij aan het verwijderen van gifstoffen. Denk aan zware metalen, PAK’s en dioxine. Chlorofyl is dan ook bij uitstek geschikt voor een gezonde detox.
In dit artikel vind je een groene detox smoothie met spinazie, bleekselderij en een superfood mix met onder andere tarwegras, chlorella en spirulina. Doe er je voordeel mee!
2 Kan helpen bij bloedarmoede
Wist je dat chlorofyl chemisch vergelijkbaar is met hemoglobine? We kennen dit eiwit als essentieel voor rode bloedcellen. Het zorgt namelijk voor het transport van zuurstof door het hele lichaam.
Bij een tekort van hemoglobine kun je te maken krijgen met bloedarmoede. Er is onderzoek waaruit blijkt dat sap van tarwegras, dat rijk is aan chlorofyl, hierbij kan helpen.
3 Werkt ontstekingsremmend
Onderzoekers hebben ontdekt dat chlorofyl van verse groene bladeren een krachtige ontstekingsremmende invloed heeft. De stof lijkt namelijk te helpen bij het uitschakelen van ontstekingsbevorderende stoffen.
4 Mogelijk gunstig voor je gewicht
Er zijn aanwijzingen dat chlorofyl de stofwisseling ondersteunt en kan helpen om overtollig gewicht kwijt te raken. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek. Toen twintig vrouwen met overgewicht chlorofylsupplementen innamen samen met een koolhydraatrijke maaltijd, verminderde niet alleen hun hongergevoel.
Ook het hormoon cholecystokinine nam toe onder invloed van chlorofyl. Dit hormoon helpt op twee manieren bij het afvallen. Het ondersteunt allereerst de afgifte van verteringsenzymen. Daarnaast werkt het verzadigend na een maaltijd, waardoor je minder snel weer honger hebt.
Eerder onderzoek toonde al aan dat chlorofyl ook helpt bij de afgifte van andere hormonen die een voller gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan het hormoon leptine. Chlorofyl kan dus meehelpen om je voedselinname op natuurlijke wijze te onderdrukken en daarmee te voorkomen dat je gewicht toeneemt.
5 Voor gezonde cellen
Onderzoek toont aan dat chlorofyl zich kan binden aan ongezonde stoffen die we binnenkrijgen. Op deze manier kan de stof helpen voorkomen dat ons maagdarmkanaal deze stoffen opneemt en ze door ons lichaam circuleren.
Op deze manier draagt chlorofyl bij aan gezonde weefsels en organen, waaronder het hart. Chlorofyl zou ook helpen om ons DNA te beschermen en beschadigde cellen te herstellen. Een bijzonder krachtig stofje dus!
Wat betekent dit voor jou?
Chlorofyl uit groenten, kruiden, algen en wieren is harstikke gezond. Zet deze voedingsbronnen dus zeker vaker op het menu. Zoals voor alles geldt: overdrijf niet. Ga dus niet ineens grote hoeveelheden producten met chlorofyl eten of supplementen slikken met chlorofyl.
In supplementen zit vaak de van chlorofyl afgeleide half-chemische stof chlorofylline. Chlorofylline is namelijk stabieler en goedkoper dan natuurlijk chlorofyl. Hoewel beide stoffen een vergelijkbaar effect hebben op onze gezondheid, kan chlorofylline in grote hoeveelheden zorgen voor diarree en maagkramp. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je zou dus wel een gezonde greenjuice kunnen overwegen.
Bronnen:
Kumar, R.M. et al (2013). Accumulation of heavy metals (Cu, Cr, Pb and Cd) in freshwater micro algae (Chlorella sp.) J Environ Sci Eng;55(3):371-6.
Nakano, S. et al (2007). Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J Med Food;10(1):134-42.
Stenblom, E.L. et al (2013). Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite;68:118-23.
Köhnke, R. et al (2009). Thylakoids suppress appetite by increasing cholecystokinin resulting in lower food intake and body weight in high-fat fed mice. Phytother Res;23(12):1778-83.
Chauhan, M. (2014). A pilot study on wheat grass juice for its phytochemical, nutritional and therapeutic potential on chronic diseases. International Journal of Chemical Studies; 2(4), 27-34.
Subramoniam, A. et al (2012). Chlorophyll revisited: anti-inflammatory activities of chlorophyll a and inhibition of expression of TNF-α gene by the same. Inflammation;35(3):959-66.
McQuistan,T.J. et al (2012). Cancer chemoprevention by dietary chlorophylls: A 12,000-animal dose-dose matrix biomarker and tumor study. Food Chem Toxicol; 50(2): 341–352.
Jubert, C. et al (2009). Effects of chlorophyll and chlorophyllin on low-dose aflatoxin B(1) pharmacokinetics in human volunteers. Cancer Prev Res (Phila);2(12):1015-22.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter