Eigenlijk heb ik sinds ik me kan herinneren zo nu en dan last van mijn darmen. Van de zomer was het echt heel heftig, zo heftig dat ik negen weken niet kon werken. Ook had ik geen energie meer en was twee keer per dag een dutje doen eerder gewoonte dan uitzondering… Ik ging op aanraden van de diëtiste een tijdelijk dieet volgen.
Na onze vakantie was de energie gelukkig weer normaal en ging het met mijn buik ook een stuk beter als ik geen gluten, lactose, veel rauwe groente (salades en smoothies), knoflook en ui at.
Vol energie ging ik naar de diëtiste om – zoals eerder afgesproken – aan het FODMAP dieet te gaan beginnen. Alleen toen raadde ze me het toch af (zie mijn blog, wel of geen FODMAP-dieet). De klachten die ik heb, een slechte stoelgang en erg veel last van opgezette buiken zijn moeilijk te achterhalen met het FODMAP dieet. Het advies was om zo verder te gaan met mijn tijdelijke dieet en zij suggereerde toen ook dat ik misschien wel te weinig maagzuur produceerde. Maar dit was niet te controleren. Het advies was om meer zuur toe te voegen aan mijn maaltijden.
Wat zijn symptomen van een tekort aan maagzuur?
Een tekort aan maagzuur geeft vaak de volgende symptomen:
- Opgeblazen gevoel na het eten (meer winden laten)
- Brandend maagzuur (vooral als je ligt)
- Erg moe
- Vaak maagpijn
- Verstoorde spijsvertering
- Regelmatig boeren
- Slechte adem
- Haarverlies
- Droge huid
- Vaak misselijk
- Minder transpiratie
Vaak wordt gedacht dat bepaalde symptomen van een tekort aan maagzuur juist veroorzaakt worden door een teveel aan maagzuur. Bijvoorbeeld bij een gevoel van brandend maagzuur. Dan worden er juist maagzuurremmers voorgeschreven of bij de drogist gekocht, terwijl dit het alleen maar erger maakt.
Hoe ging ik dit aanpakken?
Ik vond het een prima advies, maar was toch wel even aan het zoeken hoe dan qua eten? Aangezien ik heel vaak een smoothie nam bij het ontbijt en tussen de middag een salade. Er moest een knop om. In mijn beleving was dat toch heel gezond. Maar niet voor mijn buik.
Op het werk hebben we een Vitaliteitscoach en daar heb ik gebruik van gemaakt. Ze is ook darmtherapeut. Daar had ik wel een goed gevoel bij, beter dan de diëtiste. De diëtiste moest ik vertellen dat er in geiten- en schapenkaas weinig lactose zit. Dat ging ze opzoeken tijdens onze afspraak, hmmm.
Een simpele test om te zien of je een tekort aan maagzuur hebt
Dus ik naar de Vitaliteitscoach en zij gaf ook aan dat het tekort maagzuur wel eens de oorzaak van de opgezette buik kon zijn. Ze had een hele simpele testkit (van Vitakruid). Na een paar dagen proberen wist ik het al: het is echt een tekort aan maagzuur.
Je kunt ook een (huis, tuin & keuken)test hieronder doen om te kijken of je een teveel of juist een tekort aan maagzuur hebt. Als je een tekort hebt, is het verstandig om alsnog de maagzuur-testkit van Vitakruid proberen om te zien of je er baat bij hebt.
- Drink in de ochtend als je net wakker bent en nog niets gegeten hebt een glas water (250ml) met hierdoor geroerd een theelepel baking soda. Drink het geheel in één keer op.
- Zet de timer op je telefoon op 5 minuten.
- Als je tussen de 0-2 minuten hooguit één keer een boer moet laten, dan betekent dit dat je voldoende maagzuur produceert. Maar moet je wel 3 x boeren binnen 2 minuten dan heb je kans dat je te veel aan maagzuur hebt.
- Een relatief klein tekort aan maagzuur heb je als je pas na 2 minuten gaat boeren. Als je na 5 minuten nog niet geboerd hebt, dan heb je een serieus tekort aan maagzuur!
Gevolgen tekort aan maagzuur
En dan? Als je lang een tekort aan maagzuur hebt kun je allerlei intoleranties krijgen. Bij mij dus een heel lijstje. Maar als ik dezelfde supplementen als bij de test voor mijn hoofdmaaltijd neem, gaat het echt een stuk beter. Wel blijf ik voorlopig nog op het lactose- en glutenvrije dieet.
Goede voedingsmiddelen die helpen om op een gezonde manier meer maagzuur te produceren zijn spinazie, broccoli, bieten en peulvruchten. Dit komt door de voedingstof betaïne (enzymen) in deze voeding, een stof die ook in de supplementen zit.
Wat gebeurt er nu in het spijsverteringskanaal dat ik zo’n last krijg van mijn maag?
Door het tekort aan maagzuur gaat eten onverwerkt naar de dunne darm, vervolgens is het nog steeds niet goed verwerkt als het in de dikke darm aan komt. Dan vallen alle bacteriën het onverwerkte eten aan en krijg je gisting. Dus daardoor zet mijn buik zo op.
Naast het niet aantrekkelijk voelen, het lijkt of je vier maanden zwanger bent, is het ook erg pijnlijk. Nu gaat dat gelukkig een stuk beter. Voor mij betekent het ook dat ik supplementen moet nemen voor het eten en dat moet ik echt even in mijn systeem krijgen. Ik moet ze altijd meenemen, maar hierdoor zal ik wel veel minder last hebben van dat opgeblazen en pijnlijke gevoel. Zo’n verandering is altijd even wennen. Maar met het aangepaste eten gaat het thuis echt heel goed, alleen buiten de deur vind ik het regelmatig nog lastig.
Heb je zelf vergelijkbare klachten, dan hoor ik het graag hieronder bij de comments. Tips zijn ook welkom!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Gea zegt
Heel herkenbaar. Ik ben sinds vorig jaar zomer onder begeleiding van een PDS coach omdat ik van steeds meer voesingsmiddelen last kreeg: erg opgeblazen buik, veel boeren, veel stinkende uitlaatgassen, moe. Door hun tips op te volgen heb ik veel minder klachten maar helemaal over is het niet. Wat al veel helpt is: bewegen vóór de maaltijd, dan heel rustig eten en erg goed kauwen, niet drinken tijdens het eten, echt met aandacht eten (dus geen smartphone gebruiken), na de laatste hap een kwartier rustig blijven zitten en dan de eerste 1,5 u niet drinken. Nu heb ik de maagzuurtest gedaan en het blijkt dat ik te weinig maagzuur heb. Ik ga de betaine HCL halen en ben heel benieuwd of de laatste klachten dan verdwijnen.
Vanessa zegt
Goed om te horen! Heel veel succes en hopelijk ben je er snel van af. Ik heb mijn lichaam hersteld en het niet meer nodig 😉
Julia zegt
Beste Vanessa, hoe heb je je lichaam hersteld van het tekort aan maagzuur?..
Ik heb ook de testkit besteld en ben heel benieuwd!
Vanessa zegt
Hi Julia
In eerste instantie ben ik met de tabletten uit de testkit aan de slag gegaan, dat heeft mee enorm op weg geholpen. Uiteindelijk bleek dat ik ook last had van allerlei andere zaken waardoor mijn buik opgezet was, o.a. nog een oude salmonella bacterie en nu weet ik (zeker) dat ik gevoelig ben voor gluten én varkensvlees. Dit heb ik uiteindelijk uitgevonden bij een orthomoleculair arts. Succes & hopelijk helpen de tabletten jou voldoende!
Emma de Graaf zegt
Bedankt voor je interessante artikel over het hebben van te weinig maagzuur! Ik wist niet dat dit zoveel klachten kan geven en zelfs kan leiden tot intoleranties. Mijn zusje voelt zich regelmatig niet zo lekker, ze heeft vaak last van haar maag en is vaak misselijk. Misschien moet ik haar ook maar aanraden om een vitaliteitscoach op te zoeken!
Vanessa zegt
Dank voor je aanvulling!
Dat is ik niet. Het gaat bij mij ook niet op, heb een andere bloedgroep 🙂
Viviane Dely zegt
Mensen met bloedgroep A produceren over het algemeen minder maagzuur.