Magnesium, calcium, zink… Dit zijn allemaal mineralen die over het algemeen wel bekend zijn en veel als supplementen worden gebruik. Chroom is daarentegen een stuk minder bekend als supplement.
Eigenlijk best vreemd, want je lichaam kan zelf geen chroom aanmaken… Een chroomsupplement kan je helpen om voldoende chroom binnen te krijgen. Maar wat zijn precies de voordelen van een chroomsupplement? En wanneer kan zo’n supplement nuttig zijn? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:
1 Stabiele bloedsuikerspiegel
Chroom speelt in je lichaam een belangrijke rol bij het verwerken van vetten, eiwitten en koolhydraten. Een andere benaming hiervoor is de betrokkenheid bij het metabolisme van deze nutriënten.
Omdat chroom betrokken is bij deze metabolisme, heeft het mineraal invloed op de werking van insuline. En insuline reguleert je bloedsuikerspiegel. Een chroomsupplement kan daarom helpen het bloedsuikergehalte in je lichaam normaal te houden.
2 Verminderde eetlust
Het gevolg van een stabiele bloedsuikerspiegel, is een verminderde eetlust. Een chroomsupplement zorgt er dus voor dat je eetlust wordt geremd. Pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen namelijk voor eetbuien, wat het erg moeilijk maakt om je gewicht onder controle te houden. Chroom kan dus helpen bij het verminderen van je eetlust (vooral minder trek in zoetigheid) en ondersteuning bieden bij gewichtsbeheersing.
3 Ondersteunt immuunsysteem
Naast ondersteuning tijdens het afvallen, kan een chroomsupplement ook helpen je immuunsysteem te ondersteuning. Dit blijkt uit een onderzoek naar vrouwen met een hoog cholesterolgehalte, welke veroorzaakt wordt door de menopauze.
Tijdens dit onderzoek is gebleken dat 200 mcg chroom gedurende drie maanden ervoor zorgt voor een verbetering van de groei en ontwikkeling van lymfocyten, ook wel bekend als de witte bloedcellen.
Heeft je lichaam extra chroom nodig?
Een tekort aan chroom komt in Nederland nog niet heel vaak voor. Het is echter in theorie wel mogelijk, wanneer je te weinig chroom binnen krijgt via je voeding.
Je vindt chroom o.a. in groenten, fruit, volkorenproducten en in mindere mate ook in vlees en zuivelproducten.
In het lichaam speelt chroom een superbelangrijke rol en is naast de regulatie van het bloedsuiker, ook betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten. Maar wanneer kun je dan een chroomsupplement gebruiken?
Wanneer kun je een chroomsupplement gebruiken?
Chroom zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft en kan de insulinegevoeligheid verhogen in het lichaam. Een stabiele bloedsuikerspiegel kan vervolgens helpen om minder eetlust te hebben en minder vaak trek te hebben in “de verkeerde voeding”. Door de combinatie van factoren is Chroom erg populair als supplement tijdens het verliezen van gewicht.
Het kan gebruikt worden supplement op zich, maar wordt ook vaak verwerkt in fatburners en eetlustremmers. Met een chroomsupplement kun jij je al makkelijker aan je dieet houden, waardoor het gewichtsverlies ondersteunt. Het is echter wel van belang dat je een chroomsupplement inneemt dat goed wordt opgenomen in het lichaam. Maar wat is de best opneembare en meest effectieve vorm van chroom?
Beste chroomsupplement
Er zijn verschillende vormen van chroom verkrijgbaar, met elk hun eigen voordelen. In voedingssupplementen komen vooral de volgende vormen van chroom voor:
- Chroomchloride
- Chroomnicotinaat
- Chroompicolinaat
Uit onderzoek is gebleken dat chroompicolinaat de best opneembare vorm van chroom is. Bij deze vorm van chroom is het mineraal aan een ander organisch molecuul gebonden, waardoor het makkelijker opgenomen wordt door je lichaam. Hierdoor kan je lichaam chroompicolinaat beter gebruiken dan andere vormen van chroom.
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966762/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter