Verslavingen zijn er in allerlei vormen en maten en eigenlijk zijn ze nooit goed voor je gezondheid. Zelfs een verslaving aan extreem gezond eten of extreem sporten, kan uiteindelijk ongezond zijn.
Bij een verslaving staat vaak alles in het teken van dat ene. Misschien zeggen rokers dat het wel meevalt, maar ze moeten wel om de zoveel uur die sigaret opsteken. In dit artikel ga ik wat dieper in op verslavingen en hoe je je weer gezond kunt voelen.
Allereerst is het goed om te weten dat mensen met een verslaving soms moeilijk te herkennen zijn. Sommigen kunnen heel goed de schijn ophouden en zien er ogenschijnlijk goed en verzorgd uit. Toch kunnen ook bij deze mensen de gevolgen groot zijn.
Wat voor verslavingen zijn er?
Je kunt verslaafd zijn aan bepaalde stoffen (zoals bijvoorbeeld alcohol of cannabis), of je kunt verslaafd zijn aan bepaald gedrag (bijvoorbeeld gamen of gokken). Het principe is wel anders, maar over het algemeen kunnen beide verslavingen grote gevolgen hebben voor je gezondheid.
- alcoholverslaving
- drugsverslaving (van cannabis tot harddrugs)
- verslaafd aan roken
- verslaafd aan gokken
- verslaafd aan gamen
- verslaafd aan social media
- verslaafd aan extreem gezond eten (orthorexia nervosa)
- verslaafd aan eten (eetbuien)
Overigens noemen sommige wetenschappers verslavingen aan eten geen echte verslaving. De meningen hierover zijn verdeeld.
De ene verslaving is ingrijpender dan de andere. De ene verslaving is ook meer geaccepteerd dan de andere. Denk aan roken in vergelijking met het gebruik van hard drugs.
Wat doet een verslaving met je gezondheid?
Op twee manieren kan een verslaving je gezondheid schade berokkenen. Er kan sprake zijn van lichamelijke schade en/of mentale schade. Bij vrijwel alle verslavingen is er sprake van een ongezonde situatie voor zowel lichaam als geest. Een verslaving leidt tot destructief gedrag. Elke verslaafde verliest de controle over zijn gedrag en dit kan leiden tot slecht eetgedrag, weinig beweging, het niet meer onderhouden van sociale contacten, het niet meer goed kunnen functioneren op het werk, enzovoort. Het hangt natuurlijk er vanaf wat de verslaving is, maar in ieder geval is er een verstoord gedrag dat uiteindelijk grote gevolgen kan hebben.
Een goede gezondheid neemt nog meer af bij mensen die verslaafd zijn aan stoffen, zoals alcohol, roken, cannabis of zwaardere drugs. Dit heeft direct gevolgen voor het lichaam en bovendien neemt de weerstand af. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Van infecties tot kanker.
Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld een gameverslaving ook kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, omdat iemand te veel binnen zit en vaak slechtere voeding tot zich neemt. Ook wordt het slapen vaak uitgesteld en is daardoor het slaapritme ernstig verstoord. Ook een social-media-verslaving kan hiervoor zorgen.
De stress levels zijn hoog bij verslaafden. Er is alsmaar grotere behoefte om de verslaving te voeden. Het gedrag om iets te doen (van gamen tot alchohol drinken) wordt steeds sterker. Er ontstaat stress en/of angst bij mensen als je geen alcohol of drugs kan gebruiken. Of als je niet kunt gamen, bijvoorbeeld bij een internetstoring of als je moet werken.
Verslavende middelen, slechte voeding, slaaptekort, stress, allemaal zaken die direct invloed hebben op je gezondheid.
Hulp zoeken bij een verslaving!
Een verslaving kun je niet zomaar stoppen. Het brein wordt door de verslaving anders geprogrammeerd. Er kunnen zelfs hersengebieden beschadigen. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar je gedrag kunt veranderen of kunt stoppen met verslavende stoffen. Er zijn mensen die van de ene op de andere dag kunnen stoppen met roken, maar heel vaak hebben mensen hulp nodig om af te komen van een verslaving. Wij zeggen altijd: hulp zoeken is een kracht en geen zwakte!
Er is voor vrijwel elke vorm van verslaving hulp beschikbaar. Van het van wiet afkicken tot het stoppen met gokken. Het kan gaan om directe hulp van een hulpverlener tot groepsgesprekken met lotgenoten. Soms is er geen andere oplossing dan opgenomen te worden in verslavingskliniek. En in sommige gevallen is alleen het geven van informatie, hulpmiddelen of online begeleiding voldoende.
Als je bent gestopt met verslavend gedrag, hoe nu verder?
Juist na een verslaving is het belangrijk om weer gezond te worden. Vaak wordt direct bij de behandeling ingezet op een gezondere leefstijl. Dit helpt om weer terug te gaan naar gezonde gewoontes. Immers, door een gezonde leefstijl voel je je mentaal en lichamelijker beter en dit helpt om de verslaving te stoppen.
Tips voor mensen die weer gezond willen worden na een verslaving
- Sporten / meer bewegen
Zorgen voor meer beweging is een van de meest gebruikte adviezen bij het afkicken van een verslaving. Dat is niet zomaar. Beweging zet andere processen in het brein in werking (afleiding), helpt tegen stress en angst en is goed voor de lichamelijke gezondheid. - Goed eten
Voeding beïnvloedt de functie van de hersenen. Gezonde voeding zorgt voor een betere balans en betere werking van de hersenen. Wanneer dit niet het geval is, kan iemand zich prikkelbaar en angstig voelen. Hierdoor ontstaan meer zwakke momenten, trek in juist weer verkeerde voeding, angsten en slaapproblemen. Dit houdt het verkeerde gedrag in stand. Het is dus belangrijk om over te gaan op een voedingspatroon met in ieder geval veel groenten, fruit en volkorenproducten. Dit maakt lichaam en geest sterker. Tijdelijk kunnen supplementen ook helpen (bijvoorbeeld een multivitamine), om je zo een extra boost te geven. - Sociale contacten
Niet alleen professionele hulp kan goed helpen, ook mensen in de omgeving die met je begaan zijn, kunnen helpen met het proces van afkicken en om je niet terug te laten vallen. Dit moeten wel mensen zijn door wie je je echt gesteund voelt. Met vallen en opstaan. Maar het is wel belangrijk dat dit mensen zijn, die echt willen dat je van de verslaving afkomt.
Daarnaast is het weer meer deelnemen aan familiebijeenkomsten, uitjes met vrienden, enzovoort, een goede stimulans voor een gezond brein met wilskracht. - Neem afscheid van mensen met dezelfde verslaving
Dat geldt met name voor mensen met ernstige verslavingen aan bijvoorbeeld harddrugs, alcohol en gokken. Om blijven gaan met mensen die nog verslaafd zijn, kan ertoe leiden dat je sneller terugvalt in je oude, ongewenste gedrag. Je moet nu voor jezelf kiezen. Omdat je voor jezelf wilt zorgen. Omdat je van jezelf houdt! - Regelmaat
Rust, reinheid en regelmatig is nu zeker belangrijk. Vaste dagritmes helpen om je bij de les te houden. Denk aan op tijd slapen, niet te laat opstaan, genoeg water drinken, regelmatig gezond eten en meer bewegen, helpen hierbij. - Nieuwe doelen bepalen, plannen maken
Het afsluiten van een verslaving biedt nieuwe mogelijkheden. Wat wil je bereiken? Wat zou je graag willen? Waar droom je over? Schrijf plannen op, maak een moodboard en kijk hoe je stapjes kunt nemen om je doelen te behalen. Wel belangrijk dat het realistische doelen zijn, omdat je anders eerder ontmoedigd raakt en je zelf niet echt serieus neemt. Hierdoor is de kans groter dat je je meer slachtoffer gaat voelen en terugvalt in verkeerde gewoontes. - Wees lief voor jezelf
Naast voeding, beweging en allerlei nieuwe gewoontes, mag je ook lief en mild voor jezelf zijn. Je bent bezig met een genezingsproces en dat is behoorlijk pittig. Trek juist leuke kleren aan, verzorg je haren, trakteer jezelf op iets wat geen kwaad kan (bloemen, een boek, een keer naar de bioscoop). Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar die pijn sterkt je wel. En emoties horen er bij. Verwar mild en lief zijn voor jezelf, niet met slachtoffergedrag. Dan heb je zelfmedelijden en neem je geen of weinig actie meer. Jij hebt nu de regie in handen en niet je verslaving. Dus aan jou om tot actie over te gaan om je leven blijvend positief te veranderen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter