Na negen weken een beperkt dieet was ik er helemaal klaar voor. Het FODMAP-dieet. Met de diëtiste had ik afgesproken dat ik daar na mijn vakantie mee zou beginnen, omdat ik zoveel last had van mijn darmen. Mijn verhaal over het tijdelijke dieet vind je hier.
Tijdens onze vakantie in Frankrijk, waar ik toch wel veel knoflook en af en toe een broodje heb gegeten, ging het niet bepaald beter. Terwijl het daarvoor wel beter ging toen ik me aan mijn tijdelijke dieet hield. Des te meer voelde ik de noodzaak om met het FODMAP-dieet te beginnen.
Ik ging dus naar de diëtiste om te beginnen. Inmiddels was ik wel al weer een week gluten- en lactosevrij aan het eten en voelde ik me al snel weer beter. Ook de grote hoeveelheid rauwe groente die ik normaal graag eet én knoflook liet ik nu weer staan.
Omdat het eigenlijk zo snel beter gaat als ik bezig met het tijdelijk dieet, kreeg ik het advies om vooral dit vol te houden in plaats van het FODMAP-dieet volgen. Het FODMAP-dieet goed doen is echt heftig en ingrijpend. Zij zag het meer als een laatste redmiddel, maar omdat ik goed reageer op het tijdelijke dieet, waarbij ik een aantal voedingsmiddelen weglaat, wil ze liever hiermee verder gaan.
Oké dat was dus even schakelen. Ik wil wel graag toelichten waarom ik het met haar mee eens was. Het gaat nu goed, al ben ik nog wel verder aan het zoeken naar de oorzaak en mijn ideale dieet. Hopelijk kan ik daar later over vertellen in een nieuwe blog, als ik meer ontdekt heb (hopelijk snel).
Het FODMAP-dieet is een heel zwaar dieet, want je mag echt heel weinig eten. Na zes weken mag je dan voorzichtig proberen om een voedingsmiddel toe te voegen. Alleen dan moet je 100% hetzelfde eten als ervoor, wil je de intolerantie kunnen achterhalen. Hier lees je meer over het FODMAP-dieet.
Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken dan voeding zorgen voor darmklachten. Zo heeft stress natuurlijk ook een grote invloed op je darmen. Zelf denk ik dat bij mij juist het wegvallen van jarenlange, flinke stress de oorzaak is van deze ‘uitbraak’. De jarenlange stress is weg, dus nu was het even tijd voor mijn lichaam voor wat aandacht.
Wel of niet het FODMAP-dieet?
Ik zeg niet dat niemand het FODMAP-dieet moet volgen, maar eerst een eenvoudige versie van het dieet, zoals ik nu doe, zou ik zeker overwegen. Een collega van mij is wel bezig met het FODMAP-dieet en blijft eigenlijk steeds in de eerste zes weken hangen. Ze komt niet aan de volgende fase toe om te gaan testen. Het probleem zit hem vooral in het sociale leven. Buiten de deur eten of bij vrienden wat eten, is lastig. Je mag zoveel niet… Het is enorm zwaar om het exact zo vol te houden als wordt voorgeschreven.
De aard van je klachten bepaalt daarom mijns inziens of je wel of niet het FODMAP-dieet kunt gaan volgen. Heb je heel veel en langdurig darmklachten, dan zou ik het zeker overwegen. Maar met vervelende, maar mildere klachten zoals ik heb, zou ik toch denken aan een ander dieet. Samen met een diëtiste kun je dan onderzoeken welke andere opties mogelijk zijn.
Ik blijf wel onder begeleiding van de diëtiste, want het is moeilijk om alles alleen te doen. De diëtiste is degene die mij coacht naar een (voor mij!) goed voedingspatroon. Zoals ik al eerder schreef, eet ik nu gevoelsmatig minder gezond. Vooral omdat ik de rauwe groente mis…
PS Als tijdelijke oplossing, kun je ook altijd op bepaalde momenten (tijdens een etentje of zo) nog enzymen in supplementvorm slikken om de voeding waar je minder goed tegen kan, beter te laten verteren door je darmen. Dit voorkomt ook buikpijn en darmkrampen! Hier vind je meer informatie.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter