Onlangs leerden Vanessa en ik meer over het drinken van water in een restaurant. We zaten in een restaurant tegenover een echte waterkenner die werkt bij Spa. Dat is weer eens iets anders dan een wijnkenner 😉
Zo vertelde hij dat het soort water dat je drinkt bij je eten, bepalend is voor de smaakbeleving. Dat klinkt raar, want water is water denken we vaak. Maar toch zijn er grote verschillen. In zowel kraanwater als flessenwater zitten verschillende mineralen. Bij de een veel meer dan bij de ander. Dat maakt dat water echt anders kan smaken. Ga er maar eens op letten.
Dus… welk water drink je het beste bij je eten? Kraanwater, natuurlijk mineraalwater, bruisend, plat water, koel, niet koel? Je leest het hieronder!
Smaak van kraanwater
Eerst toch even over kraanwater. Omdat we dit vooral thuis drinken. Misschien ook bij het eten?
Bij kraanwater hangt de smaak af, waar het water gewonnen wordt en hoe dit verwerkt is. Dit is in Nederland overal anders. Zo kan het dus zijn dat je het kraanwater in Drenthe lekkerder vindt smaken dan in Zuid-Holland. In elke regio (waterwinningsgebied) is de samenstelling en hoeveelheid mineralen anders. En dat proef je. Bijvoorbeeld doordat het water iets zouter lijkt te proeven. Vaak merk je het pas als je er op let. Ook de hardheid van het water kan verschillen per regio, dat is wel meer bekend bij veel mensen.
Weet je dat de samenstelling van kraanwater uit hetzelfde waterwingebied ook niet altijd hetzelfde is? Dit in tegenstelling tot natuurlijk mineraalwater. Daar is het mineralengehalte (en dus de smaak) jaar in jaar uit altijd hetzelfde.
Natuurlijk mineraalwater
In een restaurant krijg je over het algemeen natuurlijk mineraalwater als je om water vraagt. Maar je kunt eigenlijk nooit kiezen uit een bepaald merk. Terwijl dit wel van invloed is op je eten!
Hoe zit dat precies? Er zijn verschillende soorten en merken mineraalwater. Deze kunnen worden ingedeeld aan de hand van het mineralisatiegehalte: de hoeveelheid mineralen in een liter water. Dit mineralisatiegehalte en het soort mineralen waaruit het is opgebouwd, bepaalt de smaak en het mondgevoel van het water.
Als het om natuurlijk mineraalwater gaat, is de samenstelling per merk overigens altijd hetzelfde. Je weet dus per merk waar je aan toe bent, zowel bij plat als bij bruisend water. Dit in tegenstelling tot kraanwater of bronwater.
Zout
Een ander voordeel van minder mineralen in het water (zoals natrium), is dat het water minder zouten bevat en je niet dorstig blijft. Het is ook beter voor mensen met nieraandoeningen. Water met een hoog mineralengehalte is veel meer belastend voor de nieren. Je kunt dan beter een merk drinken met een laag mineralengehalte, zoals Spa.
Ik heb regelmatig een lage bloeddruk. Ik snap nu waarom ik dan bepaalde merken water lekkerder vindt. Ik heb dan een opkikker nodig en dat geeft water met een hoger mineraalgehalte mij blijkbaar. Maar dat is vooral als ik onderweg ben.
De smaak van je eten hangt af van het water
Het merk Spa heeft dus een laag gehalte aan mineralen en daarom een zachter en rond mondgevoel. Dit draagt bij aan een optimale smaakbeleving van een maaltijd in een restaurant of thuis. Drink je water met een veel hoger mineralengehalte, zoals bijvoorbeeld Bar le Duc, dan kan de smaak van je eten veranderen, omdat het water al een bepalende smaak heeft (zout/metaalachtig).
Bruisend of plat water tijdens je etentje?
Water wordt veel gedronken in een restaurant. Maar drink je dan bruisend water of plat water? (De eerste heeft bubbels (koolzuur), de tweede is ‘gewoon’ water.)
Het is goed om te weten dat bruisend water je smaakpappillen activeert. Een goede starter dus.
Licht bruisend water, zoals Spa Finesse, is subtiel van smaak en combineert goed met het hoofdgerecht. Ook andere merken hebben licht bruisende mineraalwaters.
Plat water neutraliseert, waardoor smaak van bijvoorbeeld koffie nog beter tot zijn recht komt.
Voor fijnproevers is het dus goed om heel bewust te kiezen voor een bepaald merk water, maar ook bewust voor bruisend of plat water.
Waterproeverij
In plaats van een wijnproeverij kun je ook een waterproeverij organiseren. Zet verschillende soorten (merken) water op een rij. Neem een slokje en daarna bijvoorbeeld een aardbei. Of een stukje chocolade of kaas. Wat doet welk merk water met je smaak? Proef je het verschil in mineralen tussen de verschillende merken?
Tot slot, drink geen koud water!
De ideale serveertemperatuur van water bij je eten, is tussen 15 en 18 graden. Kouder water verdooft namelijk de smaakpapillen…. Dat is zonde!
Neem daarom ook geen schijfje citroen in je water 😉
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter