Een echt Hollands product: kaas. Niet iedereen houdt ervan, maar wat kan dat toch lekker zijn bij een glas wijn op een zonnige dag!
Kaas is zuivelproduct en bevat veel zout en verzadigde vetten. Je mag dus niet echt zeggen dat het gezond is, maar je kan er wel een gezondere keuze in maken. Sommige kazen zijn bijvoorbeeld minder vet, denk bijvoorbeeld aan 30+ kaas.
Wij geven je 5 kazen op die je het beste kunt kiezen:
Welk kaas is het meest gezond?
1. Geitenkaas
Geitenkaas is nog vrij vet, maar wel lichter verteerbaar dan gewone kaas. Dat maakt dat het een gezondere keuze is. Bovendien bevat geitenkaas veel vitamines (o.a.. vitamine A, B1, B6, B12 en D). De smaak van geitenkaas kan heel verschillend zijn. Over het algemeen heeft het iets weg van yoghurt. Heerlijk voor op een cracker of op brood.
Let op, geitenkaas is niet de oplossing als je last hebt van koemelkallergie of lactose-intolerantie. Het bevat dezelfde bestanddelen!
2. Feta
De echte fetakaas is gemaakt van schapen- of geitenmelk en geconserveerd in een zoutoplossing. Soms wordt feta ook van koemelk gemaakt. De kaas is rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Bij een zoutbeperkend dieet is feta niet de beste keuze.
Er bestaan verschillende soorten feta en die hebben elk ook weer een andere hoeveelheid calorieën. Kijk dus eventjes goed op de het etiket om te weten of je wel de gezondste keuze maakt! Fetakaas is erg lekker door een salade.
3. Parmezaanse kaas
Een harde, rauwmelkse Italiaanse kaas, die vaak ook geraspt over pasta wordt gebruikt. Twee eetlepels van Parmezaanse kaas bevatten maar 40 calorieën. Rauwmelkse kaas bevat nog een hoop goede bacteriën (ten opzichte van kaas van gepasteuriseerde melk) en is rijker aan voedingsstoffen. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen veel beter tegen rauwmelkse kaas.
Het heeft een sterke smaak en het is daarom erg lekker om over de pasta te doen of door een soep. De calorieën vallen dus wel mee, maar het bevat wel veel natrium. Pas dus op dat je er niet te veel van gebruikt!
4. Mozzarella
Gemaakt van koemelk of buffelmelk. De witte bolletjes kunnen erg verschillend smaken. Ook de vochtigheid wisselt nogal. Je kunt dan proeven of een fabrikant gepasteuriseerde of gethermiseerde melk heeft gebruikt. Bij gethermiseerde melk worden niet alle bacteriën gedood waardoor de mozzarella meer smaak heeft (en gezonder is).
De keuze voor koemelk of buffelmelk kan afhangen van je gezondheid! Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen. Koemelkmozzarella bevat meer kalium, buffelmozzarella meer calcium.
Mozzarella kan per fabrikant/bereider erg verschillen. Kijk goed op het etiket voor een weloverwogen keuze!
Gemiddeld bevat mozzarella 18 gram vet per 100 gram kaas. Een goede keuze als je veel kaas in een gerecht moet gebruiken, zoals lasagne. Stripkaas (ook wel stringcheese) is ook een gezonde keuze en daarbij moet je degene kiezen die 100% mozzarella bevat.
5. Brie en camembert
Ook deze moet je natuurlijk niet al te vaak nemen, dan ga je het echt merken in je gewicht. Maar toch is dit wel een gezondere keuze. Want brie en camembert is ook een rauwmelkse kaas (zie hierboven bij de Parmezaanse kaas), maar dan zacht. Als je brie of camembert koopt, let er dan wel op dat er ‘au lait cru’ opstaat. Dit is een rauwmelkse kaas en deze zijn vaak biologisch en komen dus ook van gezondere dieren. Als je zwanger bent mag je deze kaas overigens niet eten!
Oude kaas bevat meer vet!
Nog eventjes een handig weetje: wist je dat oudere kaas meer vet bevat dan jongere kaas? Dit komt omdat er minder vocht (water) in oude kaas zit, omdat hij een langere rijping kent. Het vocht bevat geen vet, maar de droge stof daarentegen wel. Als je wilt afvallen en je moet kiezen tussen jonge of oude kaas? Jong dus!
Wil je afvallen en kaas als broodbeleg? Kies dan voor hüttenkäse. Gecombineerd met kruiden en bijvoorbeeld sla, maak je een heerlijk beleg.
Biologische kaas
Welke kaas je ook kiest, biologische kaas smaakt meestal lekkerder. Kaas van de boer bevat over het algemeen geen kleur-, geur- en smaakstoffen en dat is bij fabriekskaas wel vaak het geval. Ook hierin kun je dus een gezonde keuze maken voor kaas.
Voor de echte liefhebber: maak je eigen mozarella!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Ronald Stoot zegt
Wat een onzin site. Blijkbaar weten jullie helemaal niets van voeding. Al jullie informatie is ver achterhaald en niet waar. Dit is een regelrechte marketing stunt van de supermarkt die jullie mogelijk ook sponsort.
Jenny zegt
Beste Ronald,
bedankt voor je reactie!
Met je opmerking over een onzin site kwets je ons natuurlijk wel. We werken met hart en ziel aan deze site, we doen veel onderzoek en dat er onzin op staat is natuurlijk onzin 😉 Het is ook geen gesponsord artikel trouwens. Het kan natuurlijk wel dat je het ergens niet mee eens bent, dat mag. Bovendien, iets is wetenschappelijk bewezen, tot het tegendeel bewezen wordt. Ook proberen wij hier altijd verschillende inzichten te laten zien.
Als je veel verstand van kazen hebt, dan nodig en we je van harte uit om een tegenblog te schrijven. We staan open voor ieder z’n mening, mits het gefundamenteerde kritiek is. Je mag mij altijd mailen!
Jenny
Aggie zegt
Ik mis de Emmentaler en Gruyere in dit verhaal, deze bevatten vaak ook minder zout. Als je niet zozeer op je gewicht maar wel op je zoutinname moet letten zijn deze ook eens te overwegen. Vlgs. mij zijn ze wel vrij vettig. Sowieso altijd de kleine lettertjes even checken dus…
Car zegt
er wordt niet gepraat over caseïne en hoe ongezond die is voor mensen ook niet over de hormonen die in de melk zitten en die geschikt voor en kalfje zijn maar niet voor en mens
harold zegt
Oude kaas 48+ is even vet als jonge 48+ kaas. Met de aanduiding 48+ wordt bedoeld hoeveel vet er zit in de droge stof. Dus als je al het vocht er uit zou halen.
Nancy zegt
Dat oude kaas vetter is wilde ik nu net niet weten! ?
Esther zegt
Welke ingrediënten zitten er dan in geitenkaas waardoor het niet zou passen in een koemelk allergie dieet of lactose intolerantie?
Jenny zegt
Er zit ook lactose in geitenkaas, alleen minder dan bij gewone kaas (hangt wel af van welke soort kaas je gebruikt, niet overal zit lactose in).
Koemelkallergie komt door bepaalde eiwitten, die je ook terug kunt vinden in geitenkaas. Hier zijn de meningen wel over verdeeld overigens (in hoeverre het dezelfde allergie veroorzaakt). Maar alert zijn, is dus altijd goed!
ap onis zegt
kies voor vegetarische kaas, met plantaardig stremsel