Volgens het woordenboek ben je vrij als je ‘vacare’ hebt. Latijns voor vakantie. Echter hoe vrij ben je als jezelf allerlei verplichtingen meegeeft tijdens die ‘noodzakelijke en verplichte’ vrije dagen? Lees het blog van Michaëla voor een zorgeloze vakantie.
Leve de vakantiestress!
Zoektochten naar de juiste bikini, zeurende kinderen op de achterbank, oververhitte motor, mailtjes op de Brennerpas van je werk, dubbelgeboekt huisje en de vergeten beugel van dochterlief.
Al schrijvend voel ik de stress op komen. Wat heet ontspannen op vakantie. ‘Alsjeblieft geen herhaling van vorig jaar’ verzuchtte een vriendin. Als goede voorbereiding had deze vriendin allerlei boeken in huis gehaald over het vakantieland, lijstjes opgesteld van mee te nemen spullen, boodschappen gehaald en alle soorten weer in kaart gebracht voor het geval dat. Ze begon 3 dagen voor vertrek de tassen in te pakken.
Eén ding was ze vergeten: communiceren met haar partner. Niet over wat hij mee moest nemen, nee, over wat hij NIET mee mocht nemen. De computer van zijn werk! De eerste vakantieruzie begon al voor de vakantie.
Geniet van een zorgeloze vakantie
De vraag is dan ook: wat is de bedoeling van vakantie vieren? Niet voor iedereen is vakantie houden even fijn. Sommige mensen voelen zich het prettigst als ze elke dag doen wat ze altijd doen. Een ander wil juist uit het patroon van alle dag. De een wil 2 weken luieren, de ander wil in 2 weken al het achterstallige werk wegwerken.
Van vakantie genieten gebeurt niet zo maar. Stel jezelf en je gezinsleden de volgende vragen.
- Wat wil je graag doen of ervaren in de vakantie?
- Waar wil je naar toe in de vakantie?
- Wat wil je absoluut niet in de vakantie?
- Hoe ziet je droomvakantie eruit?
- Wat is je budget voor je vakantie?
- Waarom wil je op vakantie?
- Wat heb je er voor over om de vakantie te laten slagen voor iedereen?
De eerste 5 vragen waren voor het gezin van mijn vriendin relatief makkelijk te beantwoorden. Vraag 6 werd al wat moeilijker en bij vraag 7 werd er uiteindelijk van je gevraagd om je te verdiepen in de andere gezinsleden.
Wat kun je doen om je vakantie ook voor de ander prettig te maken?
Hoeveel water doe je bij de wijn? In de tijd van individualisering is het een moeilijke vraag. Moeilijk om ‘m te stellen aan de gezinsleden, ook een moeilijke vraag om eerlijk te beantwoorden. Het gaat dan niet alleen meer om het samen vakantie vieren, maar ook hoe je samenleeft voor en na de vakantie.
Wat heb je voor elkaar over? Wanneer wordt er thuis niet meer gewerkt op de laptop? Wat doe je met de mobiele telefoon aan tafel? Wie doet er wat in het huishouden? Wie laat de hond uit? En wie kookt? Kortom, wie neemt verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn en wanneer geef je als ouders niet toe aan de wensen van de koters?
En zoals het thuis gaat, gaat het ook op vakantie. Wat heb je voor elkaar over.
Onze zoon van 21 gaat nog een paar dagen mee naar de camping. Hij is er aan toe om even helemaal niks te doen na een jaar hard werken en niet op vakantie te zijn geweest. Het is maar goed dat ik het weet. Niks doen is voor hem dus geen uitjes en vooral hangen, appen, luieren en geen verplichtingen.
Ik vind het allemaal prima, tot na het eten. De afwas is voor de kinderen, die mee zijn. Moeders heeft ook vakantie. Duidelijke afspraken! (en een goede voorbereiding)
Fijne zomer,
Michaëla Wierdsma
Bij Ako vind je veel boeken die je kunnen helpen aan een goede voorbereiding van de vakantie, naast de reisgidsen.
Laatste berichten van Michaela Wierdsma (toon alles)
- Minder spullen: hoe ga je om met cadeautjes die je niet wilt? - 26 mei 2024
- Daar ben ik te leuk voor: Hoe het leven in een community vrijmoedig leven werd - 1 februari 2024
- Kritiek en de criticus in jezelf - 24 juli 2023
Laat een reactie achter