We kregen een lekker pakketje brood toegestuurd van het Vlaamsch Broodhuys. Want je kunt niet alleen naar de winkels van hen toe, je kunt het brood (en ander lekkers) ook online bestellen.
Zuurdesem van het Vlaamsch Broodhuys
Ze staan vooral bekend om de ambachtelijke manier van brood maken, waarbij er geen of slechts weinig gist wordt gebruikt. Zo krijg je de bekende zuurdesembroden. Het deeg wordt niet gekneed, maar voorzichtig gemengd, zodat enzymen niet oxideren. Dat proef je terug in de smaak.
Ook moet het deeg wel 8 tot 24 uur rijzen. Het is dus geen brood dat even snel gemaakt wordt. De ingrediënten zijn juist beperkt: bloem, water en zout. En dus niet allerlei toevoegingen.
Goed om te weten, want dit is dus zeker niet standaard. De bakker op de hoek stopt in veel gevallen meer in je brood dan je denkt (of wilt). Vraag er gerust eens naar!
Hoe vonden wij het smaken?
Wij kregen drie broden toegestuurd in een broodblik; een wit brood, een volkoren brood (was overigens ook heel licht van kleur) en een rogge-krentenbrood.
Wat bijzonder jammer was, is dat er net even niemand aanwezig was toen de bezorger het broodpakket bezorgde. Werd een ander pakketje (andere bezorger) bij de buren afgeleverd, het broodpakket nam de bezorger weer mee om de volgende dag alsnog aan te bieden. En tja, toen was het brood eigenlijk al over datum… Je moet het brood wel even afbakken. Bij mij was dat niet meteen duidelijk, maar natuurlijk wel goed om te weten!
Het mogelijk te laat afleveren door de bezorger, kan een behoorlijk nadeel zijn van online bestellen. Wat ons betreft, ga je liever naar de winkel om het brood te halen. Je kunt het brood ook online bestellen en in de winkel ophalen.
We hebben uiteraard toch het brood getest en we merkten dat de smaak wel heel lekker was (uit de oven). Het was nu wat droger, maar met wat roomboter ging het prima. Als ik volgende keer langs een Vlaams Broodhuys kom, zou ik zeker even stoppen om wat brood te kopen.
Ze geven sowieso adviezen hoe je het brood goed kunt bewaren, zodat je er veel langer mee kunt doen.
Zeker het rogge-krentenbrood vond ik echt super lekker! Een echte traktatie. En ook hierin dus weinig ingrediënten: krenten, water, bloem, roggemeel, meel dimi (tarwegrieskiemen, gemalen rogge, durumgries), zeezout en gist (dit wordt al laatste genoemd, dit is dan echt een zeer kleine hoeveelheid).
Waar kun je het brood van het Vlaams Broodhuys kopen?
Je hebt drie soorten verkooppunten van dit brood. Je hebt de Baker café’s, waar je even kunt zitten voor een ontbijt, lunch of borrel. Dan is er de shop in shop. Het Vlaamsch Broodhuys is dan ondergebracht in een andere winkel. En je het andere verkooppunten.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
- Hoe positief denken je gezondheid kan verbeteren - 26 september 2024
Laat een reactie achter