• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Gevuld zuurdesembrood met spinazie, paprika en feta

Gevuld zuurdesembrood met spinazie, paprika en feta

Laatste update: 5 januari 2022 - Door Vanessa | Leestijd ca. 4 minuten

Meestal lunch ik koolhydraatarm, maar af en toe brood is wel erg lekker. Zeker zo’n zuurdesembrood van Menno. En als je dat dan vult met spinazie, paprika en feta, dan is het echt smullen. Hieronder deel ik graag het recept met jullie!

Waarom zou je kiezen voor een zuurdesembrood in plaats van volkorenbrood? En waar moet je op letten?

Goed voor je darmen
Echt zuurdesembrood is beter voor je darmen. Het bevat meer probiotica dan gewoon brood en dit zorgt voor een gezonde darmflora. In zuurdesembrood vind je daarnaast minder fructanen. Een flinke groep mensen krijgt buikkrampen door fructanen in brood. Dat effect voor je darmen is nog groter als je kiest voor zuurdesembrood met spelt.

Beter voor je bloedsuikerspiegel
Sommige mensen eten liever geen brood omdat ze hierdoor te snel pieken en dalen krijgen in de bloedsuikerspiegel. Bij zuurdesembrood is dat effect minder. De bloedsuikerspiegel blijft stabieler als je zuurdesembrood eet in plaats van gewoon brood.

Zuurdesembrood verbetert de opnamen van mineralen en zorgt voor meer vitamine B
De B-vitamines gaan meer verloren tijdens het bakproces van gewoon brood. Bij zuurdesembrood gebeurt dit veel minder, waardoor je meer vitamine B binnenkrijgt. Met name vitamine B1, B2 en B11 (foliumzuur).

De fytinezuren die je in granen vindt, zorgen ervoor dat mineralen als calcium, ijzer en magnesium minder goed worden opgenomen in je lichaam. Door het speciale zuurdesemproces in zuurdesembrood, worden de fytinezuren echter minder, waardoor je die minder in het brood terugvindt. De opname van calcium, ijzer en magnesium verbetert hierdoor.

Goed om te weten!

Zuurdesembrood wordt niet gemaakt met bakkersgist, zoals bij al het andere ‘gewone’ brood. In plaats van bakkersgist wordt bij echt zuurdesembrood een mix van wilde gist en melkzuurbacteriën (desem) gebruikt om het brood te laten rijzen. Het rijzen duurt ook veel langer dan het rijzen van gewoon brood.

Let op: de naam zuurdesembrood is niet beschermd, dus soms lijk je zuurdesembrood te kopen, maar is het eigenlijk brood met een beetje zuurdesempoeder en op de normale manier gebakken. Koop zuurdesembrood dus bij een goede bakker!

Ook goed om te weten, zuurdesembrood is niet glutenvrij, het breekt wel makkelijker gluten af. Zuurdesembrood smaakt wat zuurder dan gewoon brood. Niet iedereen vindt het daarom lekker. In Duitsland smaakt het zware zuurdesembrood (Sauerteigbrot) vaak nog zuurder, terwijl je dat zure in Frankrijk (pain au levain) veel minder proeft en het een luchtig brood is.

Hoe maak je gevuld zuurdesembrood?

Recept voor gevuld zuurdesembrood met spinazie, paprika en feta

Zelf koop ik dus gewoon zuurdesembrood, dat is toch wat makkelijker dan zelf maken. Vaak kun je zuurdesembrood kopen, wat je nog zelf thuis afbakt. Dat is handig bij dit recept waarbij je dit desembrood vult met spinazie, paprika en feta.

Ingrediënten voor 2 of 3 personen:

  • 1 afbak zuurdesembrood (volkoren of spelt)
  • 200 gram verse spinazie
  • halve pot geroosterde paprika’s
  • 100 gram feta
  • scheutje olijfolie

Bereiding van het gevulde brood:

Verwarm de oven voor. Houd voor de temperatuur even de instructies aan voor het afbakbrood. Roerbak de spinazie in een beetje olijfolie, tot deze geslonken is. Voeg de paprika in reepjes toe en bak het nog even kort door.

Snijd een kap van het brood en hol het uit. Bewaar het brood wat je uitgehold hebt. Vul het brood met de spinazie, paprika’s en verkruimel de feta er over.

Zet het brood in de oven, volgens de afbakinstructies op het zuurdesembrood. Daarna even laten afkoelen en smullen maar!

Croutons
Van het uitgeholde brood (binnenkant) heb ik zelf croutons gemaakt. Doe er een beetje olijfolie, kruiden en knoflookpoeder over en zet dit 8 minuutjes in de oven. Heerlijk over een salade, al vinden kinderen dit vaak ook een lekkere snack voor tussendoor.

Zuurdesembrood met spinazie, feta en paprika
Stukje gevuld zuurdesembrood

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Zuurdesembrood van het Vlaamsch Broodhuys
    Zuurdesembrood van het Vlaamsch Broodhuys
  • Spinazie-courgette-soep met feta
    Spinazie-courgette-soep met feta
  • Plaattaart met spinazie en feta
    Plaattaart met spinazie en feta
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Recept voor een gezonde soep met kokosmelk - 24 september 2023
  • Gegrilde bloemkool als voorgerecht - 14 september 2023
  • Hoe maak je zelf gnocchi? - 8 september 2023

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en ontvang als extraatje gratis 4 wandelbingokaarten.

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe gezond zijn maiskolven?
  • Quarterlife Crisis: Keuzestress bij jongvolwassenen
  • 5 x gezonde alternatieve ingrediënten voor het bakken
  • Recept voor een gezonde soep met kokosmelk
  • Hoe gezond zijn augurken?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven