Meestal lunch ik koolhydraatarm, maar af en toe brood is wel erg lekker. Zeker zo’n zuurdesembrood van Menno. En als je dat dan vult met spinazie, paprika en feta, dan is het echt smullen. Hieronder deel ik graag het recept met jullie!
Waarom zou je kiezen voor een zuurdesembrood in plaats van volkorenbrood? En waar moet je op letten?
Goed voor je darmen
Echt zuurdesembrood is beter voor je darmen. Het bevat meer probiotica dan gewoon brood en dit zorgt voor een gezonde darmflora. In zuurdesembrood vind je daarnaast minder fructanen. Een flinke groep mensen krijgt buikkrampen door fructanen in brood. Dat effect voor je darmen is nog groter als je kiest voor zuurdesembrood met spelt.
Beter voor je bloedsuikerspiegel
Sommige mensen eten liever geen brood omdat ze hierdoor te snel pieken en dalen krijgen in de bloedsuikerspiegel. Bij zuurdesembrood is dat effect minder. De bloedsuikerspiegel blijft stabieler als je zuurdesembrood eet in plaats van gewoon brood.
Zuurdesembrood verbetert de opnamen van mineralen en zorgt voor meer vitamine B
De B-vitamines gaan meer verloren tijdens het bakproces van gewoon brood. Bij zuurdesembrood gebeurt dit veel minder, waardoor je meer vitamine B binnenkrijgt. Met name vitamine B1, B2 en B11 (foliumzuur).
De fytinezuren die je in granen vindt, zorgen ervoor dat mineralen als calcium, ijzer en magnesium minder goed worden opgenomen in je lichaam. Door het speciale zuurdesemproces in zuurdesembrood, worden de fytinezuren echter minder, waardoor je die minder in het brood terugvindt. De opname van calcium, ijzer en magnesium verbetert hierdoor.
Goed om te weten!
Zuurdesembrood wordt niet gemaakt met bakkersgist, zoals bij al het andere ‘gewone’ brood. In plaats van bakkersgist wordt bij echt zuurdesembrood een mix van wilde gist en melkzuurbacteriën (desem) gebruikt om het brood te laten rijzen. Het rijzen duurt ook veel langer dan het rijzen van gewoon brood.
Let op: de naam zuurdesembrood is niet beschermd, dus soms lijk je zuurdesembrood te kopen, maar is het eigenlijk brood met een beetje zuurdesempoeder en op de normale manier gebakken. Koop zuurdesembrood dus bij een goede bakker!
Ook goed om te weten, zuurdesembrood is niet glutenvrij, het breekt wel makkelijker gluten af. Zuurdesembrood smaakt wat zuurder dan gewoon brood. Niet iedereen vindt het daarom lekker. In Duitsland smaakt het zware zuurdesembrood (Sauerteigbrot) vaak nog zuurder, terwijl je dat zure in Frankrijk (pain au levain) veel minder proeft en het een luchtig brood is.
Hoe maak je gevuld zuurdesembrood?
Zelf koop ik dus gewoon zuurdesembrood, dat is toch wat makkelijker dan zelf maken. Vaak kun je zuurdesembrood kopen, wat je nog zelf thuis afbakt. Dat is handig bij dit recept waarbij je dit desembrood vult met spinazie, paprika en feta.
Ingrediënten voor 2 of 3 personen:
- 1 afbak zuurdesembrood (volkoren of spelt)
- 200 gram verse spinazie
- halve pot geroosterde paprika’s
- 100 gram feta
- scheutje olijfolie
Bereiding van het gevulde brood:
Verwarm de oven voor. Houd voor de temperatuur even de instructies aan voor het afbakbrood. Roerbak de spinazie in een beetje olijfolie, tot deze geslonken is. Voeg de paprika in reepjes toe en bak het nog even kort door.
Snijd een kap van het brood en hol het uit. Bewaar het brood wat je uitgehold hebt. Vul het brood met de spinazie, paprika’s en verkruimel de feta er over.
Zet het brood in de oven, volgens de afbakinstructies op het zuurdesembrood. Daarna even laten afkoelen en smullen maar!
Croutons
Van het uitgeholde brood (binnenkant) heb ik zelf croutons gemaakt. Doe er een beetje olijfolie, kruiden en knoflookpoeder over en zet dit 8 minuutjes in de oven. Heerlijk over een salade, al vinden kinderen dit vaak ook een lekkere snack voor tussendoor.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Laat een reactie achter