Ben je van plan om meer te bewegen? Ga je meer wandelen, fietsen of joggen? Heel goed. Je lichaam en je geest zijn je vast zeer dankbaar want regelmatig bewegen is gezond. Maar als je beweegt, krijg je vaak dorst. Hoe hou je het gezond? Hoeveel moet je drinken tijdens het wandelen of fietsen?
Do: Drink water!
Dit wist je al maar toch: er is niets beter dan water dus: drink water! Neem een sport- of waterfles mee gevuld met water. Als het erg warm is kun je hem eventueel vullen met wat extra ijsblokjes.
Vermijd plastiek wegwerpflessen. Die zijn niet enkel slecht voor het milieu, maar als je deze enkele keren opnieuw vult en hergebruikt kunnen ze keelontstekingen in de hand werken. Kies daarom altijd een herbruikbare fles die afwasmachine bestendig is.
Kraanwater is prima, maar smaakt soms raar. Gebruik in dat geval een handige filterkan.
Don’t: Sportdranken en energiedrankjes
Sportdranken zijn enkel nuttig bij zeer intensief sporten om het grote verlies van mineralen en vocht efficiënt te compenseren. Ga je recreatief wandelen of fietsen, dan heb je helemaal geen sportdrank nodig.
Ze bevatten namelijk ook heel vaak ongezonde suikers. Energiedrankjes zijn helemaal not done. Die troep laat je beter in de winkel. De grote hoeveelheden cafeïne zijn ronduit ongezond. Die gehoopte energyboost krijg je er ook helemaal niet van, een stevige wandeling of fietstocht geeft dat wel. Dus als je iets wil drinken, ga je voor water of iets gezonds….
Do: Varieer door kruiden en/of fruit-infusies te gebruiken
Vind je water saai? Dat kan, elke mens is anders. Je mag je water best een smaakje geven door er gezonde zaken aan toe te voegen: limoen, citroen, munt, aardbeien, frambozen, bessen, watermeloen, basilicum, komkommer, sinaasappel, … wat jij lekker vindt: combineren maar. Siroop en dergelijke laten we beter staan.
Don’t: Frisdrank en fruitsap
Hoe verleidelijk ze soms ook zijn, je kunt ze beter niet drinken. Frisdrank maar ook fruitsap zit vol met snelle suikers en bevat heel wat calorieën. Frisdrank is gewoon ongezond, fruit moet je eten, niet drinken. Nee, liefst ook geen verse smoothies. Je moet wel heel lang wandelen om die calorieën er weer af te krijgen.
Do: Drink (spuit)water of thee op een terras
Stop je onderweg graag bij een gezellig terrasje? Leuk, maar geef niet toe aan de groepsdruk en drink hetgeen je lichaam het hardste nodig heeft: water. Spuitwater mag ook. Is het wat kouder dan kun je natuurlijk ook voor thee kiezen.
“Ik geef toch geen 2 euro aan een glas water?” denk je nu misschien. Waarom niet? Het is het meest waardevolle voor je lichaam. Geef je dan liever geld aan iets wat je dik en ongezond maakt? Nee toch? Eentje om over na te denken als je straks aan je tocht begint.
Don’t: Verrijkte koffies en/of alcohol
Met één kopje koffie doe je niet veel verkeerd maar veel koffie is ongezond. Zeker als die ook nog eens verrijkt (of beter verarmd) wordt door (slag)room, suiker, siroop, chocolade etc. Alcohol is nog erger, het is zelfs een dubbele dikmaker: veel calorieën en weinig nuttige stoffen. Ze belast je lever en zo je algemene verbranding. Laten staan dus als je jouw wandeling of fietstocht écht gezond wilt houden.
Natuurlijk kan een uitzondering best eens. Maar het moet een uitzondering zijn, niet drie keer per week een biertje omdat je een half uurtje gewandeld hebt. Hou jezelf niet voor de gek maar hou jezelf vooral gezond.
Veel wandel- en fietsplezier!
Laatste berichten van Vivian Janssens-Brenninkmeijer (toon alles)
- 5 tips > Gezonder eten door je huis anders in te richten! - 12 december 2019
- 4 denkoefeningen die helpen bij afvallen en een gezond eetpatroon - 13 oktober 2019
- Bewust eten tijdens de vakantie, neem geen extra bagage mee naar huis 😉 - 27 juli 2019
Laat een reactie achter