Ontstekingsreacties zijn een effectieve manier van ons lichaam om schadelijke indringers te bestrijden. Het helpt om ons lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Een goede zaak dus, maar deze ontstekingsreacties kunnen zich ook tegen ons keren.
Ontstekingen kunnen namelijk leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, een hoge bloeddruk en andere gevaarlijke ziektes.
Je voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en bestrijden van ontstekingen. In dit artikel lees je welke voeding je helpt om ontstekingen te voorkomen. Ook vertellen we je welke voeding juist ontstekingen kan veroorzaken.
Een gezond eetpatroon
Om te beginnen is het belangrijk om over het algemeen gezond te eten met veel verse producten, groentes en fruit. Het is niet de bedoeling om enkel een aantal ontstekingsremmende voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen, maar verder ongezond te (blijven) eten.
Volgens Frank Hu, hoogleraar voeding en epidemiologie aan de Harvard School of Public Health, helpt een gezond eetpatroon niet alleen bij het voorkomen van chronische ziektes, maar ook bij het verbeteren van je stemming en je kwaliteit van leven.
Naast een algemeen gezond eetpatroon, zijn er verschillende voedselsoorten die extra krachtig zijn bij het bestrijden van ontstekingen. Wij hebben er 6 voor je op een rij gezet.
1: Appels
Appels helpen bij het bestrijden van ontstekingen dankzij het antioxidant quercetine dat ze bevatten. Naast zijn ontstekingsremmende werking, helpt dit antioxidant je ook bij het gezond houden van je hersenen.
Appels zijn bovendien zeer geschikt als je wilt afvallen. Ze hebben namelijk een hoge voedingswaarde en verzadigen goed, maar bevatten tegelijkertijd weinig calorieën.
2: Blauwe bessen
Blauwe bessen bevatten zeer veel fytonutriënten die als antioxidanten en ontstekingsremmers werken. Daarnaast verbeteren deze besjes ook je hersenfunctie en verkleinen ze de kans op hart- en vaatziektes.
Blauwe bessen bevatten bovendien weinig suiker in vergelijking met andere fruitsoorten, waardoor ze geen pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken en goed in een dieet passen.
3: Groene thee
Groene thee is zeer rijk aan polyfenolen. Dit is een groep antioxidanten die erom bekend staat dat ze helpen tegen ontstekingen, hartaandoeningen en diabetes. Groene thee helpt je daarnaast ook bij het verbeteren van je mondgezondheid en je hersenfunctie en kan helpen bij het voorkomen van kanker. Lees hier verder over de voordelen van groene thee.
4: Vette vis
Vette vis helpt je bij het bestrijden van ontstekingen doordat het veel omega 3-vetzuren bevat. Deze vetzuren bestrijden ontstekingen in je hele lichaam en helpen daarnaast bij het gezond houden van je hersenen en bij het voorkomen van hart- en vaatziektes.
Probeer daarom minstens twee maal per week vette vis te eten. Goede voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring, makreel en sardines.
Als je niet van vis houdt, kan het een optie zijn om visolie of krillolie supplementen te nemen. Ook plantaardige bronnen van omega 3, zoals walnoten, chiazaad en lijnzaad, kunnen je helpen om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen.
5: Groene bladgroentes
Groene bladgroentes bevatten veel krachtige antioxidanten, waaronder polyfenolen, die je lichaamscellen beschermen. Probeer daarom regelmatig groentes zoals spinazie, boerenkool, andijvie en sla te eten. Biologische producten zijn de beste keuze.
Helaas krijgen veel mensen te weinig groene bladgroentes binnen. Als jij er ook moeite mee hebt om genoeg van dit type groentes binnen te krijgen, bieden groene smoothies een oplossing. Daarnaast is het aan te raden om vaker groentes bij je ontbijt en lunch te eten.
6: Knoflook
Knoflook staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. In de loop der jaren zijn er dan ook vele onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van dit smaakvolle kruid.
Deze onderzoeken hebben onder andere aangetoond dat knoflook ontstekingsremmend werkt, je immuunsysteem versterkt en je bloeddruk en suikerspiegel reguleert. De ontstekingsremmende werking van knoflook is vooral te danken aan het stofje allicine.
(red) Zie ook ons artikel over bromelaïne uit ananas, dat een ontstekingsremmende functie heeft.
Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt
Er is ook veel voedsel dat ontstekingen juist in de hand werkt. Het onderstaande eten kan je het beste vermijden of in ieder geval met mate eten, omdat het ontstekingen kan veroorzaken en verergeren.
- Enkelvoudige koolhydraten
- Gefrituurd eten
- Suikerrijk eten
- Transvetten
Conclusie
Ontstekingen kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Een gezond eetpatroon helpt je om ontstekingen en chronische ziektes te voorkomen. Knoflook, appels, blauwe bessen, groene thee, groene bladgroentes en vette vis zijn voedingsmiddelen die extra krachtig zijn bij het bestrijden van ontstekingen.
—
(Red) Dit interessante artikel is van onze gastblogger Bernard van Puur Figuur! Bernard heeft zich gespecialiseerd in een gezonde hormoonbalans en afvallen. Meer informatie over Bernard en de site Puur Figuur vind je hieronder.
Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)
- 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
- Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
- Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016
Nienke zegt
Hoi,
Wist je dat dit artikel geplagieerd is? Katja Callens kopieert haar hele website bij elkaar, zo ook jouw artikel:
https://www.hetmentaledieetplan.com/6-soorten-voeding-lichaam-helpen-beschermen/?utm_campaign=meetedgar&utm_medium=social&utm_source=meetedgar.com&fbclid=IwAR0f0kMwgDvTw3XsWMvzAxgmHGmuCSJsABTxVzSgw56BlyhsjEEkD58bu_s
… en ook mijn eigen artikelen. Ik geef het je maar even door, misschien kunnen we dit samen stoppen 🙂