• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • WellnessVakanties
U bevindt zich hier: Home   Goed eten & koken   Hoe gezond is knoflook?

Hoe gezond is knoflook?

Laatste update: januari 14, 2021 - Door Bernard Favier | Leestijd ca. 4 minuten

7 Gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook heeft een sterke smaak en hoort bij de lookfamilie, waar ook uien en bieslook bij horen. Het staat al eeuwenlang bekend als een natuurlijk geneesmiddel. In dit artikel lees je waar knoflook dit aan te danken heeft.

Is knoflook gezond en waarom?

1. Versterkt het immuunsysteem

Knoflook versterkt het immuunsysteem en helpt tegen verkoudheid en griep. Het is een oude traditie om bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griepje, een knoflookteen in honing te dippen en op te eten.

2. Reguleert de bloedsuikerspiegel

Knoflook helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan knoflook zorgen voor een betere insulinegevoeligheid. Hierdoor is knoflook ideaal voor diabetespatiënten. Overleg wel altijd even met je arts als je knoflook in wil zetten om je diabetes beter onder controle te krijgen.

3. Helpt je lichaam bij het gebruiken van ijzer

Recent onderzoek toont aan dat knoflook waarschijnlijk een belangrijke rol speel bij je ijzermetabolisme. Je lichaam slaat ijzer namelijk op in je cellen. Om deze ijzer er vervolgens weer uit te halen, is een ‘bruggetje’ nodig. Dit bruggetje heet ferroportin. Dit is een eiwit dat door het celmembraan heen kan. Knoflook ondersteunt je lichaam bij het aanmaken van ferroportin.

4. Antibacteriële en antivirus werking

De meest gunstige eigenschap van knoflook is de antibacteriële en antivirus werking. Hier staat knoflook namelijk al eeuwenlang om bekend en er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar deze werking. Knoflook kan zelfs helpen tegen bacteriën die resistent zijn tegen reguliere antibiotica. Naast het bestrijden van virussen en bacteriën, is knoflook ook effectief tegen schimmelinfecties en wormen.

5. Sterke en gezonde botten

Knoflook helpt bij het sterk en gezond houden van je botten. Een onderzoeksteam van de University of California onderzocht 60 mensen die het risico liepen om atherosclerose te ontwikkelen. Een jaar lang kreeg een deel van hen een placebo en het andere deel kreeg een supplement met knoflook, vitamine B12, vitamine B6, foliumzuur en L-arginine. De groep die het supplement kreeg, had toen het jaar om was een hogere botdichtheid en minder arteriële verkalking.

6. Bloeddrukverlagend

Veel mensen lijden aan een hoge bloeddruk. Dit kan ernstige gevolgen hebben, waaronder hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of een beroerte. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat knoflooksupplementen de bloeddruk aanzienlijk kunnen verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk.

Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar knoflooksupplementen dat geplubliceerd werd in het tijdschrift Molecular and Cellular Biochemistry. Om dit effect te bereiken is wel aardig wat knoflook nodig. De dagelijkse dosis aan supplementen komt overeen met vier tenen knoflook.

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. Een goede strategie om de bloeddruk te verlagen is door gezond te eten, deze afslanktips toe te passen en knoflook toe te voegen aan je maaltijden, zoals bij deze heerlijke bloemkoolschotel.

7. Helpt tegen metaalvergiftiging

Bij hoge doseringen, helpt de zwavel in knoflook tegen metaalvergiftiging. Tijdens een studie werden 117 medewerkers van een fabriek die autoaccu’s produceert onderzocht. Na vier weken bleek de hoeveelheid lood in hun bloed met 19% te zijn gedaald door het eten van knoflook. Ook verminderde het eten van knoflook veel symptomen van de metaalvergiftiging, zoals hoofdpijn en een hoge bloeddruk.

Niet te veel knoflook

Knoflook biedt ons dus vele gezondheidsvoordelen. Het fijne is dat knoflookpoeder en knoflookvlokken net zo effectief zijn als verse knoflook. Zo voeg je dagelijks gemakkelijk wat knoflook aan je eten toe. Overdrijf echter niet: het wordt aangeraden om maximaal twee tot drie teentjes knoflook per dag te eten. Kinderen kunnen beter niet meer dan één knoflookteentje per dag eten.

Houd er ook rekening mee dat knoflook in je bloed terecht komt. Hierdoor is het zeer effectief, maar het zorgt er ook voor dat de knoflook uiteindelijk in je zweet terecht komt. Met andere woorden: van veel knoflook eten kan je lichaamsgeur minder fris worden.

In dit artikel lees je wat je tegen een knoflookgeur kunt doen.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Recept Risotto met Tomaat, Spinazie en Gorgonzola
    Recept Risotto met Tomaat, Spinazie en Gorgonzola
  • Gezond recept | minder koolhydraten in een Italiaanse pasta
    Gezond recept | minder koolhydraten in een Italiaanse pasta
  • Welke voeding helpt tegen vocht vasthouden bij warm weer?
    Welke voeding helpt tegen vocht vasthouden bij warm weer?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profiel

Bernard Favier

Mijn naam is Bernard Favier en ik heb een heel specifiek doel: mensen die op het punt staan om een ongezond dieet te volgen over te halen om gezonder te leven. Ik heb www.puurfiguur.nl opgericht en het boek Simpel Slank geschreven. Hiervoor was ik werkzaam als fitnesstrainer in een sportschool. Nu ben ik fulltime bezig met persoonlijke coaching en Puur Figuur.
Mijn Facebook profiel

Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)

  • 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
  • Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
  • Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: anti-bacterieel, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, De kracht van onze zintuigen, gezond, immuunsysteem, knoflook, knoflookadem, knoflooklucht, metaalvergiftiging

Lees Interacties

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

`Gratis WandelBingo!

Gratis wandelbingokaarten
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Meest recente berichten

  • Recept | Stoofpot Paddenstoelen met Pastinaakpuree
  • Als gezond eten niet meer zo gezond is
  • 7 gezonde behoeftes waarbij thee kan helpen
  • De juiste doelen stellen bij afvallen, heel belangrijk!
  • Nieuwste boek Marjolein Dubbers, verbeter je immuunsysteem

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2021 Goed Eten Gezond Leven