Voel je je na het eten wel eens opgeblazen of lusteloos? Dan kunnen deze yoga houdingen je helpen om de spijsvertering te ondersteunen. Je kunt het ook regelmatig doen om zo met regelmaat je lichaam te helpen. Dit zijn echt heerlijke ontspannende oefeningen.
Deze oefeningen doe je het lekkerst in comfortabele yogakleding. Je kunt o.a. leuke yogakleding bij Urban-godess.com kopen.
De oefeningen doe je gewoon thuis op je yogamat. Zet een heerlijk ontspannen muziekje op. Of juist helemaal niets. Het ideale moment voor deze oefeningen is ’s avonds voor het slapen gaan. Dan ben je helemaal heerlijk ontspannen als je je bed in stapt en je hebt je darmen goed verzorgd!
Welke yoga-oefeningen zijn goed voor je spijsvertering?
1. Staande tang (Uttanasana)
De staande tang, of yogaoverbuiging, helpt je bij het ontspannen van je zenuwstelsel en spijsvertering. Door naar voren te hangen, verbeter je de bloedcirculatie, die je bloedtoevoer naar specifieke organen stimuleert om je maaltijd te helpen verwerken.
Wil je nog extra stretch op je nek, pak dan je ellebogen samen. Dan worden je armen zwaarder en heb je nog meer ontspanning in de nek.
Deze houding doe je eenvoudig door voorover te buiten. Een aandachtspunt is je hoofd. Laat je die ook helemaal ontspannen hangen. Dit kun je simpel controleren door naar links en rechts te kijken.
2. Halve meester van de vissen (Arda Matysendrasana)
Een van mijn favoriete houdingen! Deze draaiende houding is een geweldige manier om je spijsvertering op gang te krijgen, maar wees geduldig met jezelf na een grote maaltijd; het draaien van het lichaam kan behoorlijk ongemakkelijk aanvoelen. Ik vind het altijd zo’n fijn gevoel in mijn rug. Om mijn rug los te draaien na een werkdag achter het bureau.
Door de kern van je lichaam te draaien, laat je de bloedstroom naar je spijsverteringsorganen gaan, wat hen stimuleert om hun werk te doen.
Je kunt in de houding gaan zitten, door eerst met een gestrekte rug en gestrekte benen te gaan zitten. Dan sla je het ene been over het andere en draait over het gebogen been heen. Kijk hoe ver je komt met je arm of je die er overheen kunt uitstrekken of dat je je gebogen been vast pakt.
Blijf zo een paar minuutjes zitten en wissel naar de andere kant.
3. Boze kat / blije kat (Marjaiasana)
Deze houding stimuleert actief gezonde darmfuncties. De kat houding bevat twee bewegingen die de darmen verlengen en comprimeren, wat opnieuw de bloedsomloop stimuleert en de spijsvertering van start gaat.
Ga op handen en knieën zitten en trek je buik helemaal in, zodat je rug bol wordt en laat dan zo ver los dat je een holle rug krijgt. Herhaal dit een keer of 30.
4. Liggende vlinder (Supta Baddha Konasana)
Deze ontspannende houding circuleert de bloedstroom door je bovenlichaam te strekken en je bekken te openen. Dit is niet alleen belangrijk voor de spijsvertering, maar het kalmeert ook de spieren. Het kan best pittig zijn voor de liezen.
Een eenvoudige houding om in te gaan. Focus op zo veel mogelijk ontspanning van de benen. Laat je knieën steeds lager zakken. Hou dit een paar minuutjes vast.
5. Wind verwijdering pose (Pavanamuktasana)
De naam zegt het al 😉 Heb je echt een opgeblazen gevoel, is dit wel een aanrader. Door je knieën naar je onderbuik te brengen masseer je je spijsverteringsorganen en laat je lucht door je spijsverteringskanaal verdwijnen. Door ruimte te creëren kan de rest beter werken.
Ga ontspannen op je rug liggen en trek je benen naar je toe. Niet te hard trekken hoor! Blijf zo een paar minuten liggen.
6. Liggende twist (Supta Matseyndrasana)
Een van de fijnste houdingen die ik ervaar aan het einde van de yogales is deze liggende twist. Niet alleen circuleert deze pose het bloed naar de spijsverteringsorganen, maar het strekt ook diep de wervelkolom uit en ontspant de nek. Met zijn veelvoud aan voordelen kan deze houding worden gebruikt voor ontspanning van het hele lichaam.
Je kunt ‘m doen door zo te gaan liggen, zoals op de foto. Je kunt ook je bovenste been verder strekken voor extra stretch. Ik vind het zelf het fijnst als je op een zij gaat liggen en dan de benen al zoals op de foto, maar met een lange strekkende beweging de arm naar de andere kant bewegen. Dan kun je zo de hele wervelkolom voelen kraken…
Namasté
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Marianne zegt
Leuk, bedankt.
Wel een correctie: ‘…al je wervelkolommen horen kraken..’
Een mens heeft maar één wervelkolom, niet meerdere… 😉
Jenny zegt
Ha Marianne, dat is een heel goed punt, ahum. Ik heb het meteen even aangepast. Jenny