Ook al is het nu nog herfst, de nachten zijn al best guur en koud. Niet vervelend om dan wat langer in je bed te liggen, maar wel onder goede omstandigheden. En dat je ook echt goed slaapt natuurlijk.
Daarom geven we in dit artikel slaaptips voor tijdens de winterperiode.
7 Slaaptips voor koude nachten
1 Lagere lichaamstemperatuur
Het is juist goed als je het wat kouder hebt, dan ben je echt toe om te slapen. Dus eigenlijk geen warm kopje thee of een warm bad vlak voordat je gaat slapen, maar juist buiten een ommetje maken, of een schaaltje yoghurt uit de koelkast.
(lees hieronder verder)
2 Koude voeten vermijden
Al is het goed dat je lichaamstemperatuur wat lager is, koude voeten kunnen je juist wakker houden. Zorg ervoor dat je voor je naar bed gaat al geen koude voeten hebt. Dus draag warme sokken ’s avonds. Heb je toch koude voeten als je je bed in stapt? Verwarm dan een kruik waar je je voeten tegenaan kunt houden. Of wikkel je voeten in een zachte handdoek.
3 ’s Nachts op temperatuur blijven
Als je eenmaal gaat slapen, is het wel de bedoeling dat je warm genoeg blijft. Het kan echt naar zijn als je midden n de nacht koud wakker wordt. De kwaliteit van je winter dekbed draagt daar aan bij. Met bijvoorbeeld een eco-wollen dekbed, heb je altijd de goede temperatuur in bed. Je zult het nooit te warm of te koud hebben.
De ideale temperatuur ’s nachts in je slaapkamer is rond de 16 graden.
4 Raam open of dicht?
Wij wonen onder de aanvliegroute van de Zwanenburglaan en de Polderbaan. Ook juist net na middernacht komen van die zware vrachtvliegtuigen overvliegen. Lig je net te slapen, schrik je weer wakker. Vanwege het geluid vind ik het fijner om met het raam dicht te slapen. Maar eigenlijk is het beter om je raam te openen voor wat frisse lucht en om je lichaam beter af te koelen. Toch moet je ook oppassen dat je niet op de tocht ligt, want dat kan weer voor andere problemen zorgen.
Als je je raam in de slaapkamer niet kunt openen, kun je het misschien wel in een andere kamer doen en de deuren openhouden.
5 Voldoende vitamine D3
Ben je een lichte slaper, die regelmatig ’s nachts wakker wordt, dan kan het zijn dat je een vitamine D3-tekort hebt. Vitamine D tekorten komen best vaak voor. In ons artikel over vitamine D-tekort vind je meer informatie.
6 Geen avonddutjes, wel bewegen
Het is al veel eerder donker buiten en je voelt je sneller moe. Je kunt zomaar in slaap vallen voor de televisie. Dat is echt funest voor je nachtrust. Als je erg moe bent, kun je juist beter in beweging komen. Ga nog even wandelen, ga wat opruimen of schoonmaken, zodat je weer over je ergste vermoeidheid heen bent. Ga wel op tijd naar bed en zorg dat je 7 tot 8 uur slaap hebt ’s nachts.
7 Slaapverwekkende voeding
Juist in de winter heb je vaak wat meer voeding nodig. Als je niet met een lege maag wilt gaan slapen, kun je beter ‘slaapverwekkende’ voeding nemen ’s avonds. In een eerder artikel schreven we over verrassende voedingsmiddelen die helpen bij het beter slapen. Zoals bijvoorbeeld zalm. Lees hier het artikel over voeding waardoor je beter slaapt.
We wensen je een hele goede nacht toe!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Estefania zegt
Ik woord er heel erg rustig van de tip ik val r ook get in slaap b an