Een PDF met heel groot Leesexemplaar in dikke zwarte letters door elke pagina. Niet mijn keuze, maar we kregen dit doorgestuurd van uitgeverij Kosmos, zodat ik een review over dit boek kon schrijven. Ik was wel erg nieuwsgierig naar het boek en dus begon ik dapper te lezen en af en toe miste ik wat, omdat bepaalde woorden wegvielen achter de tekst Leesexemplaar. Toch werd ik direct gegrepen. Het leek wel alsof het speciaal voor mij geschreven was!
Het boek De Berg, Dat Ben Jij, is een nieuw boek van bestsellerschrijver Brianna Wiest. Het meest opvallende in eht boek is dat ik blijkbaar niet de enige die met bepaald gedrag worstelt. Daar kom ik zo op terug. Ik heb na de eerste 50 bladzijden besloten om eerst zelf maar het e-book te kopen, zodat ik zonder ergernis verder kon lezen. En daarna heb ik ook nog het boek zelf gekocht. Want dit boek moet echt op mijn bureau thuis liggen, zodat ik er steeds meer uit kan toepassen. Dat laat wel zien dat ik het boek écht de moeite waard vind.
Een review kan niet goed vertellen wat je kunt verwachten van dit boek. Dat zou te algemeen zijn. Daarom deel ik de 9 lessen uit het boek en als dat jou ook triggert, dan raad ik je aan om het boek helemaal te lezen. En de tips te gaan verwerken in je leven. Het helpt mij enorm en sinds ik het boek heb gelezen, ben ik er steeds mee bezig.
Zelfsabotage
Het belangrijkste thema uit dit boek is zelfsabotage. Dat is iets waar we allemaal wel last van hebben op bepaalde gebieden. Even heel zwart-wit uitgelegd: door zelfsabotage ga je excuses verzinnen om iets niet te doen, of om te verklaren waarom je iets niet kunt.
Het kan zijn dat je op het ene gebied heel gedreven en geen beren op je pad ziet (die berg dus eigenlijk). Terwijl je op een ander gebied jezelf saboteert. Zoals een topsporter die vol focus naar een sportwedstrijd toeleeft, maar totaal geen plan heeft voor de toekomst en daar ook niet aan wil denken.
In plaats van zelfsabotage kun je het ook belemmerende overtuigingen noemen. Je bent overtuigd dat je niet kan afvallen, omdat je nu eenmaal een familie hebt die allemaal wat te zwaar zijn. Je bent overtuigd dat je alleen een boek kunt lezen als je alle rust hebt tijdens een vakantie.
Zelfsabotage op dingen die je leuk vindt
Dit vind ik zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die dat doet. Voor mij is het zo herkenbaar. Dat dit boek het zo specifiek benoemt, daar was ik heel blij mee. Ik stel bijvoorbeeld alle leuke taken van mijn werk steeds maar uit. Ik heb het idee dat ik altijd eerst de dingen moet doen die aanvoelen als “werk”. Als ik iets doe wat ik leuk vind, ook al is het voor mijn werk, dan heb ik het gevoel alsof ik aan het lummelen ben.
Dat is toch raar? Ik heb blijkbaar het idee dat werken toch een beetje afzien hoort te zijn. Misschien omdat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt en een soort van ideaal bedrijf voor mezelf heb gecreëerd. Volgens de schrijfster van het boek, Brianna Wiest, kan ik dan wel eens aan de top van mijn geluksgevoel zitten en dan gun ik mezelf niet nog meer leuks rond mijn bedrijf. Het klinkt een beetje vreemd, maar toen ik het las (en Brianna maakt dit heel duidelijk in haar boek), snapte ik eindelijk mijn gedrag. Inzicht in je gedrag is het startpunt voor verandering.
Ik ben ook reuze benieuwd wie dat herkent, dat je geen tijd maakt voor leuke dingen, maar snel kiest voor iets wat voor jou gevoel meer ‘moet’? Dat kan natuurlijk op allerlei gebieden zijn. Brianna Wiest noemt dit ook wel conflicterende verlangens.
9 lessen die ik leerde uit het boek De Berg, Dat Ben Jij
Het gaat er dus om dat je iets niet doet, of dat het niet lukt, omdat je een berg voor jezelf creëert en je niet het idee hebt dat die berg haalbaar is voor jou. Je verzint allerlei redenen voor die berg, maar eigenlijk zit het alleen in je hoofd. Denk aan een studie, afvallen, een nieuwe baan, een droomvakantie, sportdoelen, een bedrijf starten, alleen reizen, een cursus, enzovoort.
Omdat ik zoveel herkenning vind in het boek en dit met stip het beste boek is van 2022 dat ik heb gelezen, deel ik hier graag een aantal goede lessen uit het boek De Berg, Dat Ben Jij.
1 Je raakt gehecht aan je problemen
Wat een eye-opener. Problemen hebben, is ook een soort comfortzone, al klinkt dat zeer tegenstrijdig. Maar als je heel goed en eerlijk nadenkt over je eigen problemen, herken je dat dan? Dat is namelijk vaak onbewust gedrag, want als je er naar vraagt, wil natuurlijk niemand problemen hebben.
Het komt er eigenlijk op neer dat we beter zijn in overleven, dan in bloeien. We voelen minder weerstand als we een probleem moeten oplossen, terwijl echt genieten van iets vaak nog lastig en bijzonder vinden (voelt soms zelf een beetje beschamend als dat te vaak gebeurt).
2 Zelfsabotage is moeilijk te herkennen
Vaak weet je niet eens dat je jezelf saboteert op een bepaald gebied. Maar misschien herken je toch deze signalen?
- Je weet vooral wat je niet wilt, maar niet goed wat je wél wilt.
- Je wilt aanzien van mensen die jou niet zo leuk vinden.
- Je steekt snel je kop in het zand.
- Je bent vooral bezig om anderen te laten zien hoe goed het met je gaat, in plaats van dat je je op jezelf richt.
- Je wilt graag aardig gevonden worden.
- Je wilt graag de goedkeuring van anderen.
- Je bent bang voor je eigen gevoelens.
- Je geeft meer toe aan twijfels dan aan kansen.
- Je bent vaak te afwachtend.
- Je beseft niet goed wat je allemaal al hebt bereikt.
3 Instincten zijn geen gevoelens maar zijn reacties
Er is veel aandacht voor het onderbuikgevoel. Als je instinctief op iemand of een situatie reageert, dan heeft dat niet veel te maken met het zesde zintuig volgens Wiest. Het is een reactie op eerdere ervaringen. Je hebt geen instinct over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Wat je dan doet is je verwachting projecteren op basis van eerdere ervaringen.
4 We willen vooral
Als we iets bereiken, geeft dat maar heel kort een gevoel van succes. We richten ons daarna al snel op het volgende doel. We zijn meer gericht op dingen willen, dan tevreden zijn met wat we hebben.
Daardoor saboteren we onszelf onbewust. Want als we een doel halen, kunnen we er niet alleen kort van genieten, je weet dat je het in veel gevallen ook weer kunt kwijtraken. Dat geeft een bepaalde druk. Denk aan het ideale gewicht behouden. De snelste tijd neerzetten als sporter. Een studie die bijgesteld moet worden. Het opruimen van een huis.
5 Je kunt je gedrag alleen blijvend veranderen met microstapjes
Vaak denken we dat we in grote stappen zullen veranderen (een doorbraak). Er zijn wel kantelmomenten, maar blijvende veranderingen gaan vaak met gepaard met microverschuivingen.
Je kunt je gedrag veranderen met hele kleine stapjes. Bijvoorbeeld dat je bij het opstaan 5 squats doet en verder niks. Dat is een kleine, makkelijke stap, maar het kan een stap zijn in steeds meer bewegen en gezonder leven. Probeer niet ineens een heel sportief iemand van jezelf te maken.
Want terugkomend op wat ik eerder schreef:
We bieden vaak de meeste weerstand tegen de dingen die we het liefste willen. (citaat blz 128).
Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, en dat wil je heel graag, dan kan het toch ontzettend moeilijk zijn om het te doen. Je wilt graag een eigen bedrijf starten, maar je durft geen stappen te nemen. Of vul het voor jezelf in.
Het kan dan helpen om met hele kleine stapjes wel degelijk naar je doel te werken. Zo omzeil je de weerstand.
6 Ons brein doet z’n best om jouw overtuigingen te bevestigen
Dit noemen we ook wel confirmation bias. We zoeken bevestiging van iets wat we al denken. Onze hersenen filteren informatie uit die onze ideeën niet ondersteunen en richt zich op informatie die onze overtuigingen versterken. Zo kun je moeilijk los komen van zelfsabotage door beperkende overtuigingen, die steeds bevestigd worden.
Een belangrijk inzicht dat je helpt om dit patroon te doorbreken!
7 We maken veel denkfouten
Een mooi voorbeeld in het boek: we denken als Google. Stel je zoekt iets in Google en die vult de zoekopdracht al zelf voor je aan. Zo gaat het ook met het denken. Vaak denk je in aannames, maar die zijn niet berust op feiten. Je trekt eigenlijk een conclusie gebaseerd op eerdere ervaringen, maar die hoeven niet juist te zijn. Sterker nog, vaak kloppen ze niet. Je vult een situatie aan met gedachten die voor jou het meest logisch zijn, maar niet waar hoeven te zijn.
Onze denkfouten zijn in de meeste gevallen een groter probleem dan de problemen die we denken te hebben.
8 Het verleden loslaten
Veel mensen worstelen met het loslaten van iets. Loslaten van emoties, loslaten van gewoontes, loslaten van piekeren, enzovoort. We denken vaak terug en verbinden ervaringen uit het verleden met de toekomst. Toch kun je echt niet zo makkelijk het verleden loslaten, maar het is wel belangrijk dat je dat doet.
Loslaten betekent dat je je emoties moet doorgaan. Net zo lang tot je toe bent aan een nieuwe stap. Hoe meer we onszelf dwingen om iets achter ons te laten, des te moeilijker het is. Zeker als je vasthoudt aan één emotie (bijvoorbeeld boosheid) in plaats van de echte emotie (verdriet) te doorgaan.
Vaak zit er onder het verdriet een ander verlangen, maar schuiven we dat op die persoon of die situatie. Je kunt in gedachte teruggaan naar die situatie en het bekijken als de wijze, geheelde jij. Hoe kijk je dan terug op die situatie? Wat heb je ervan geleerd? Welke wijsheid zou jij jezelf meegeven over deze situatie?
9 Planners komen verder
Mentaal sterke mensen zijn planners volgens Wiest. Wil je goede langetermijnresultaten? Maak dan een plan. Denk vooruit en bereid je voor.
Laat los wat andere mensen denken bij je plannen. Veel mensen hebben last van het spotlight-complex. Denken dat alles om jou draait en iedereen een oordeel heeft over wat jij doet. Terwijl in de meeste gevallen de meeste mensen het niks kan schelen wat je doet. Misschien zeggen ze even iets, maar dan gaan ze ook gewoon weer verder met hun leven en zijn ze niet meer met jou bezig. Daar moet je dus geen rekening mee houden.
Heb je toch last van triggers die je plan verstoren? Besef dan dat triggers je iets kunnen leren. Wat doe t nog pijn? Waar zit de belemmering in groei? Zie een trigger als een signaal waar je iets mee moet doen, om daarna weer verder te groeien. Pak dan je plan weer op.
Vind je dit interessant? Overweeg dan zeker om het boek te kopen. Hier kun je het boek bestellen.
Nog meer tips
Het boek De Berg, Dat Ben Jij, geeft vooral veel inzichten, maar ook opdrachten die je kunt oppakken. Het is een boek dat je eigenlijk direct op jezelf moet toepassen. Schrijf tijdens het lezen je eigen issues op. Wat herken je uit het boek en wat is dan jouw situatie? Zo kun je heel praktisch de lessen en tips uit dit boek toepassen.
Iets wat ik hierboven niet genoemd is, is bijvoorbeeld de tip om je omgeving netjes te houden. Het is ook saboterend om aan een rommelig bureau te zitten. Oeps, ik zeg altijd dat ik rommelig ben, omdat ik zo creatief persoon ben, maar dat is slechts een excuus. Stiekem weet ik ook wel dat ik meer gebaat ben bij een ruim bureau en een goede planning.
Praktische informatie
Ben je geïnteresseerd in het boek De Berg Dat Ben Jij? Ik kan je aanraden om het boek te kopen en ook een soort samenvatting te maken met concrete voorbeelden voor jezelf. Zo neem je alles makkelijker op en kun je ook snel iets terug vinden om nog een keer te lezen.
Het leest heel makkelijk weg, maar daardoor ga je misschien ook te snel en haal je er niet uit wat je er uit kunt halen. Dag is zonde!
Titel: De Berg, Dat Ben Jij
Ondertitel: stop met zelfsabotage en open je wereld
Auteur: Brianna Wiest
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 978 90 4392 573 0
Aantal bladzijden: 260
Paperback
Prijs: 21,99
Koop hier dit boek
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter