Oké filodeeg is niet even gezond, maar dit is wel een heel lekkere taart. En af en toe mag dat toch? Een lekkere frisse salade erbij en genieten. De warme smaken van ui en bacon passen wel heel goed bij de herfst.
Ingrediënten
- vellen filodeeg (ter grootte van een kleine bakplaat)
- paprikapoeder
- olijfolie
- 2 grote (rode) uien
- 100 gram ontbijtspek
- 2 tenen knoflook
- 3 eieren
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- tijm
- 1 glas witte wijn
- 1 glas melk
- zout, peper
Bereiding
Snijd de uien in ringen en maak de knoflook fijn. Snijd de ontbijtspek in reepjes en bak een paar minuten in een koekenpan. Voeg de ui toe.
Bak mee tot de uien glazig zijn en voeg dan witte wijn, tijm en knoflook toe. Laat dit stoven tot de witte wijn en het overige vocht is vervluchtigd.
Maak een mengsel van eieren, melk en kaas en breng op smaak met zout en peper.
Haal de filodeegvellen uit de koelkast en de verpakking. Doe dit pas als je ze nodig hebt, anders worden ze te droog en is er een grote kans op scheuren.
Pak het eerste vel, leg dit op je werkblad, smeer in met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder. Leg dit vel in de vorm waarin je de taart maakt.
Vervolg dit proces met alle bladen en leg de bladen in de vorm op elkaar (afhankelijk van de grootte van de bladeren bepaal je hoe je de vorm bedekt). Zorg ervoor dat de bladen kruislings over elkaar liggen en werk snel door. Als je dit hebt gedaan leg je het uienmengsel op het deeg en daaroverheen schenk je het eimengsel.
Het overhangende deeg in een ronde vorm kun je dichtvouwen en in het midden in een leuke vorm vastmaken. Alsof het een cadeautje is.
Zet vervolgens in de oven op 200 graden en bak ongeveer een half uur.
Eet smakelijk
Dit recept komt uit Natuurlijk! Eten! het kookboek van Irene van Gent met 50 Simpele, Snelle en Smaakvolle recepten met ingrediënten uit de streek en het seizoen.
Irene van Gent
Laatste berichten van Irene van Gent (toon alles)
- Tomatentaart - 28 oktober 2015
- Bloemkoolsoep - 13 oktober 2015
- Hartige taart met witlof en spinazie - 5 oktober 2015
Laat een reactie achter