Wandelen is sowieso erg goed voor je gezondheid en je humeur. Mentaal en fysiek maakt het je sterker. Dus voor iedereen is wandelen een aanrader. Maar je kunt ook meer willen wandelen, omdat je graag wilt afvallen.
Het aantal calorieën dat je verbrandt, hangt af van je tempo, lengte en je lichaamsgewicht. De verbranding is hoger dan op veel sites vermeld staat, blijkt uit recent onderzoek. Het is sowieso een fijne manier om meer te bewegen. Het kost geen geld en de kans op blessures is klein.
Wil je wandelen om af te vallen? Lees dan de tips hieronder:
1. Wandel minimaal 30 minuten stevig achter elkaar.
Dat betekent dat je dan ongeveer 2,5 km hebt gelopen. Wandel je nooit, bouw het dan rustig op. Probeer uiteindelijk zeker 5 km in 60 minuten te lopen. Wandel in ieder geval om de dag (3 a 4 keer per week). Elke dag is nog beter.
2. Zorg voor goede schoenen.
Een goed dempende zool zorgt ervoor dat je zonder problemen lekker door kunt lopen. De kans op blessures wordt een stuk kleiner. Het hoeven echt niet per se wandelschoenen te zijn, je kunt ook goede gympen hiervoor aantrekken.
3. Zorg dat je voet goed afrolt.
Eerst je hiel op de grond, dan je platte voet, dan je tenen. Zo voorkom je ook blessures en problemen met je spieren. Bovendien kun je lekker doorlopen.
4. Loop rechtop, met een rechte rug en schouders naar voren.
Span je buik daarbij ook aan, dat zorgt voor extra inspanning (hoeft niet de hele tijd, want dat is echt intensief!).
5. Zorg dat je goed blijft ademhalen.
Niet hoog en niet te snel. Oefen buiten het wandelen om de buikademhaling als je snel hoog ademhaalt. Adem in door je neus richting je buik, adem uit door je mond. Bij de uitademing kun je ook nog je buikspieren aanspannen voor extra training.
6. Luister je graag naar muziek tijdens het lopen? Zorg voor lekkere up-tempo-nummers.
Je kunt ook in alle stilte wandelen, dat werkt zeer ontstressend en medidatief. En minder stress is ook goed als je wilt afvallen.
7. Tempo versnellen
Als het wandelen je steeds beter en sneller af gaat, kun je ook tussendoor kleine stukjes gaan hardlopen.
8. Ga op een winderige dag eens naar het strand om te wandelen.
Eerst lekker tegen wind in wandelen (extra calorieën!), daarna terug met de wind in de rug. Sowieso is afwisseling van omgeving fijn. Zo komt er geen sleur in.
En daag je zelf ook eens uit, door een trap mee te nemen of wat meer heuvelachtige gebieden op te zoeken op bijvoorbeeld de Veluwe, of in Limburg.
Wandelroutes
Zoek eens op je smartphone in de appstore op de term “wandelen”. Dan vind je talloze leuke gratis apps met routes.
9. Lopen met een gewichtsvest.
Met een gewichtsvest ga je extra calorieën verbranden, doordat je meer gewicht met je meedraagt. Door het vest wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld.
10. Blijf gemotiveerd en volg je vorderingen.
Je kunt je doelen op papier zetten, maar er zijn ook leuke apps, zoals de StepsApp, waarmee je zowel het aantal kilometers (en stappen) als je nieuwe gewicht als doel in kunt stellen. Een erg leuke én handige app!
Alles hangt en staat met motivatie en doorzettingsvermogen. In deze tijd van het jaar is wandelen heerlijk, dus met de motivatie zit het wel goed, toch? Het kan zelfs tijdens je vakantie!
—
Meer tips over afvallen, vind je in ons dossier Gezond Afvallen.
Ria zegt
Mag je wandelen met ’n hamstring blessure?
Petra zegt
Probeer ook eens bij elke stap niet alleen je been maar ook je heup mee naar voren te bewegen. Je neemt dan grotere stappen (door je hiel verder naar voren neer te zetten) en, nog belangrijker, je gebruikt dan ook je buikspieren. Dat merk je al binnen enkele minuten.
Jenny zegt
Goede aanvulling Petra, dank je wel!