In de Volkskrant van vandaag, zaterdag 21 januari 2017, staat een uitgebreid artikel over suiker. In dit artikel van Ellen de Visser, geven twee hoogleraren, Rob Markus en Fred Brouns, hun mening over de trend om geen suiker meer te eten.
Suikerverslaving
Maakt suiker ons ziek? Is suiker echt slecht voor ons?
Markus en Brouns geven juist aan dat ons lichaam niet helemaal zonder suiker kan, vanwege de omzetting naar glucose, een brandstof voor onze cellen. Dat wil nog niet zeggen dat je onbeperkt suiker moet eten volgens hen. Maar je moet er ook niet te krampachtig over doen, alles met mate. Bovendien heeft de suiker in een koekje geen ander effect als bijvoorbeeld het drinken van verse jus d’orange of melk. De hoeveelheid natuurlijke suikers of melksuiker is vaak zelf groter dan de suiker in een koekje. Uiteraard heeft een koekje daarentegen weer weinig voedingswaarden, iets dat jus d’orange of melk wel heeft.
Ook een suikerverslaving bestaat volgens hen niet. We kunnen wel heel veel behoefte aan suiker hebben, maar dat is niet de hele dag door. Dat zijn maar bepaalde momenten op een dag. Dat is heel anders dan met een echte verslaving.
Overgewicht
Ook overgewicht komt door de wetenschappers niet per se door suiker. Gewichtstoename zal veel eerder het resultaat zijn van teveel eten en te weinig bewegen. Ook interessant is dat zij er wel voor pleiten frisdrank met suiker te laten staan. Dit omdat dit nauwelijks vult en je daardoor hiervan blijft drinken. Dan wordt de suikerinname veel te hoog. Dit in tegenstelling tot het eten van een taartje op z’n tijd. Meestal zit je dan meteen vol en zul je je (normaal gesproken) verder niet overeten.
Overigens zien Markus en Brouns het wel als een probleem dat de voedingsindustrie in zoveel voedingsproducten suiker verwerkt. Want zo is de kans groot dat je ongemerkt meer suiker eet, dan je eigenlijk dacht.
Ik vond het een interessant artikel, dat alles voedingshypes toch weer een beetje relativeert. Maar het allerbelangrijkste, luister goed naar je lichaam, die vertelt en toont je precies wat wel of niet goed voor je is!
De uitgebreide versie van dit artikel, vind je hier via Blendle: https://blendle.com/getpremium/item/bnl-vkn-20170121-7642075
Zie voor een uitgebreide samenvatting: http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/is-suiker-echt-een-killer-misverstanden-over-suiker-opgehelderd~a4451178/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Miranda zegt
Pff dat zijn vervelende beweringen,waarschijnlijk worden zij gesponsord door grote suiker fabrikanten. Jammer dat ook veel mensen niet verder op zoek gaan en meteen geloven wat een wetenschapper zegt.Suikerverslaving bestaat zeker en ook is aangetoond, dat suiker zeer slecht voor de gezondheid is en zelfs hart en vaatziekten in de hand werkt en nog veel meer levensbedreigende ziekten.Geraffineerde suiker bevat geen enkele voedingswaarde meer is gestript van vezels,vtaminen en mineralen.Er is ook wettenschappelijk aangetoond dat kwaadaardige cellen groeien van suiker.Ik hoop voor de toekomst dat er wettenschappers komen met eerlijke ontdekkingen over het overmatig gebruik van geraffineerde suiker.