Glutenvrije pannenkoeken kun je heel eenvoudig maken met havermeel (havermoutmeel). Havermeel is een zeer gezonde keuze en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo heb ik deze pannenkoeken gemaakt met havermeel.
Havermout, havermeel, hoe zit dat precies? Je leest het in ons artikel over havermoutmeel.
Recept gezonde pannenkoeken maken van havermeel
Deze pannenkoeken zijn heerlijk in de ochtend. Het is echt een gezond ontbijt (met fruit bijvoorbeeld). Maar als lunch zijn deze pannenkoeken ook erg geschikt, of neem ze mee naar je werk.
Voor deze pannenkoeken gebruikte ik het kant-en-klare havermeel van Holland & Barrett. Maar je kunt ook havermout fijn malen tot meel in een goede blender.
Ingrediënten:
(voor ongeveer 6 a 7 pannenkoeken):
- 175 gram havermeel
- 2 eieren
- 400 ml melk (ik gebruikte lactosevrije melk, je kunt ook amandelmelk gebruiken)
Havermoutmeel-pannenkoek zonder banaan? Ja dat kan heel goed bij deze fijne meel. Je mag natuurlijk wel een hele of halve goed rijpe banaan (goed geprakt) toevoegen. Dan wordt de pannenkoek nog iets dikker, maar dit is zeker niet noodzakelijk voor een goede pannenkoek met havermeel.
Misschien wil je nog een halve theelepel bakpoeder toevoegen om het nog iets luchtiger te maken? Maar ook dat is absoluut geen must.
Bereiding:
Meng de ingrediënten goed door elkaar. Ik heb de mixer gebruikt, dan heb je weinig klontjes meer in je pannenkoekenbeslag. Verwarm de koekenpan of crèpepan met wat olie of roomboter. Bak daarna de pannenkoeken zoals je altijd doet. Mijn eerste pannenkoek mislukt altijd. Ook met havermeel… Maar daarna had ik prima pannenkoeken, geen verschil met “gewone” pannenkoeken en het smaakte heerlijk!
Deze keer heb ik de pannenkoek niet rijkelijk belegd met een lekkere gezonde topping, maar gegeten met een klein beetje donkere agavesiroop.
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Theuni zegt
Een lekker ontbijtrecept. Ik mik havermout, melk en eieren in de blender. Kort mixen op de hoogste stand en ’t beslag is klaar om te bakken. Met 1 juslepel beslag bak ik kleine pannenkoekjes op de bakplaat. Drie in een koekenpan kan ook. Ze zijn heerlijk met Griekse yoghurt en plakjes banaan. Of, iets minder gezond, met gekarameliseerde appelblokjes.
Ingeborg zegt
Super lekker recept. Mijn kinderen willen de haverpannenkoeken mee naar school. Enig idee hoelang de pannenkoek buiten de koelkast kan?
Met vriendelijke groet Ingeborg
Jenny zegt
Leuk om te horen! Je kunt ze zeker wel zo lang bewaren in een lunchtrommeltje hoor. Dus vanaf de ochtend (eventueel dan uit de koelkast) tot de lunch. Eventueel kun je nog iets koels toevoegen in de lunchtrommel, zodat ze nog langer houdbaar zijn.
Ans zegt
Hallo,,,6 of 7 pannenkoeken…in wat voor diameter pannetje. Ik wil ze voor 2 personen maken…moet ik dan alles dubbel doen?
Eveline zegt
Dank je wel voor dit recept!
Zo simpel kan het dus zijn 🙂
Je hebt me overgehaald dit te gaan maken. Heel snel voor elkaar:
ik heb in de handmatige hakmolen van Tefal (21 euro bij Bol.com) fijne bio+ havermout fijn gemaakt (89 cent voor een pond bij de Plus).
Het leek me niet heel logisch dat het zou lukken om met twee mesjes havermeel te maken maar na een sportieve trek/roersessie (ongeveer 200 keer trekken) was de havermout toch wel een stukje fijner geworden. Pan op het vuur met zonnebloemolie erin. Verder met beslag: Melk erbij, eieren, laatste melk. Pan nog even goed verhitten en dan aan de bak. Het rook naar havermoutmap. dat was wel heel apart. Gelukkig lukten de pannenkoeken, maar wel een beetje ‘breekbaar’ daarom heb ik kleintjes gebakken. de smaak/beleving? Toch even wennen: de textuur is wat minder elastisch dan bij traditionele pannenkoeken. Maar met een klein beetje topping (agavesiroop/kaneel, boter/poedersuiker, boter/jam, boter/bruine suiker) heel goed eetbaar. Na het eten het vertrouwde gevoel van ‘een bodem op m’n maag’ wat ik bij een kom warme havermout ook vaak heb. Dit is wat mij betreft een recept voor ‘good food” 🙂
Jenny zegt
Dank je wel Eveline voor je uitgebreide en enthousiaste reactie!
Raymonda zegt
Kan ik de melk ook vervangen door water?
Jenny zegt
Ik vrees dat dat te waterig wordt en de pannenkoek niet meer goed bakt. Je kunt wel kiezen voor bijvoorbeeld amandelmelk.
Moniek zegt
Als de eerste altijd mislukt is je pan niet warm genoeg..
Vanessa zegt
Dank voor je aanvulling!
Vanessa
Vanessa zegt
Mijn dochter van 9 vindt deze lekkerder dan pannenkoeken van tarwe!
Astrid zegt
Hallo..Je schrijft: Mijn eerste pannenkoek mislukt altijd. Bij mij gebeurt dat nooit. Dat komt omdat ik mijn koekenpan nooit afwas, maar met een vel keukenpapier schoonmaak. De pan blijft dan vet en je pannenkoeken lukken allemaal.
Groetjes Astrid