Wil je afvallen? Dan lijkt het misschien logisch om je elke dag te wegen. Of misschien wel meerdere keren op een dag! Toch is dit niet de juiste manier om te bepalen of je op de goede weg zit. Je gewicht – inderdaad, die cijfertjes waar je je zo op blindstaart – zijn geen goede indicator van je gezonde successen. In plaats daarvan werkt het verslavend en kan een tegenvallend getal je alleen maar demotiveren. Experts zijn het er daarom over eens: deze 5 dingen kun je beter doen dan jezelf wegen!
#1 Dagelijkse klusjes
Dit klinkt misschien vreemd, maar let er eens op hoe je je voelt op een doodgewone dag. Terwijl jij je dagelijks to-do’s afstreept en de meest simpele klusjes doet. Bijvoorbeeld de was van boven mee naar beneden nemen (en andersom), afwassen, koken of stofzuigen. Voel je je fit? Vol energie? Of juist afgepeigerd en buiten adem? Deze taken van alledag geven je een goede indruk van je conditie en je gezondheid.
#2 Luisteren naar je lichaam
Hoe goed luister jij nu naar je lichaam? Als je goed oplet, zal je lichaam je meer vertellen dan die simpele weegschaal. Hoe is je slaapritme de afgelopen tijd geweest? Heb je meer of minder moeite met de dagelijkse structuren? Hoe ziet je eetpatroon eruit? Hoeveel energie heb je na een lange dag werken? Als je hierop leert focussen in plaats van die luttele cijfertjes op de weegschaal, zal je het nut van jezelf wegen steeds minder inzien en zal je zelfbeeld positiever worden.
#3 Hoe beloon je jezelf?
Het eerste wat we doen na een grote prestatie of een succes: een fles wijn opentrekken, uitgebreid uit eten gaan, jezelf trakteren op een lekker ijsje. Mijlpalen worden gevierd met eten en alcohol. Probeer met jezelf af te spreken dat je je bij de volgende grote prestatie eens op iets anders trakteert. Of je nu een grote opdracht binnen hebt gehaald of verloofd bent. Ga bijvoorbeeld dansen met vriendinnen, naar een toneelstuk of een concert. Of dacht je van een bezoekje aan de kapper of schoonheidssalon? Of koop een mooi paar schoenen of een leuke sportoutfit – dat houd je meteen gemotiveerd om te blijven sporten.
#4 Breek je persoonlijke record
Als je je dan al op cijfertjes focust, laat het dan het soort zijn waar jij zelf (positieve!) invloed op hebt. Bijvoorbeeld een kilometer verder hardlopen, een extra rondje situps toevoegen aan je routine of je stappenaantal per dag niet alleen halen, maar ook nog eens overschrijden (ondanks je drukke kantoorbaan). Op deze manier focus je je nog steeds op het kwantitatieve, maar gebruik je die hardnekkige mentaliteit op een positieve manier.
#5 Je in balans voelen
Afvallen en een gezonder leven gaan vaak gepaard met extremen. Jezelf uithongeren, jezelf afstraffen omdat je te veel calorieën hebt gegeten of te weinig hebt gesport of jezelf afpeigeren door non-stop te sporten… Stuk voor stuk dingen die je mentale of lichamelijke gezondheid niet ten goede komen. Momenten waarop je kunt genieten van een etentje met collega’s of een avondje sporten zonder schuldgevoel kunt verruilen voor een lui avondje op bank, dáár gaat het uiteindelijk om. Balans. Niet te veel en niet te weinig. Het gevoel dat je over het algemeen gezond leeft en op de goede weg bent. Voel jij je in balans?
—
(red) Met dank aan onze gastblogger Jasper Alblas voor deze blog. Alblas is een bekende auteur en coach en helpt mensen naar een gezond gewicht. Zo is hij onder meer bekend van zijn boeken over het voorkomen van eetbuien.
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Laat een reactie achter