Stevig in je schoenen staan, heeft te maken met zelfvertrouwen. Sommige mensen hebben weinig zelfvertrouwen en gaan onzeker door het leven. Andere mensen staan op bepaalde momenten stevig in hun schoenen, terwijl ze op een ander moment heel onzeker kunnen zijn. Vrijwel iedereen is wel eens onzeker trouwens. Dat is zeker geen schande!
Waarom is stevig in je schoenen staan zo belangrijk?
Het maakt vooral je leven makkelijker én succesvoller. Je kunt beter beslissingen nemen, je durft eerder op iets af te stappen of iets te doen en je blijft bij je principes. Mensen die stevig in hun schoenen staan, zijn vaak juist niet arrogant. Ze uiten ook hun twijfels of kwetsbaarheid en durven iets aan te nemen van een ander. Dit brengt hen ook verder. Als je stevig in je schoenen staat, ben je vrijwel altijd succesvoller. Of het nu gaat om afvallen, hun baan, een hobby, sporten of in sociale contacten.
Maar nogmaals, het kan altijd zo zijn, dat je op een paar punten toch snel uit je evenwicht te brengen bent door een bepaalde situatie, gedachten of door opmerkingen van een ander.
Dat is een uitdaging! Hoe kun je met die situatie omgaan? Of als je je vaak onzeker voelt, hoe kun je dan wél steviger in je schoenen staan?
10 Tips om stevig in je schoenen te staan!
1 Sta letterlijk in de juiste schoenen!
Voel je je super zelfverzekerd in mooie pumps met hoge hakken? Doen! Voel je je lekkerder (net als ik) in leuke veterlaarsjes? Kies daar dan voor! Of kies per gelegenheid de gulden middenweg. Dat geldt ook voor kleding. Doe niet iets aan waarin je je echt ongemakkelijk voelt, want dat straal je uit en dan kom je niet zo goed over.
Dus als je gaat solliciteren, trek je geschikte kleding aan, maar waar je je wel lekker in voelt. Blijf jezelf!
Als je wilt afvallen, trek dan geen makkelijke trui en joggingbroek aan, maar zorg dat je er toch meer verzorgd uitziet, dat helpt met het zelfvertrouwen dat je dit kunt!
2 Accepteer dat iets bijna nooit zo verloopt als gedacht
Beweeg mee met de momenten van de dag. Soms gaat het fijn en is het leuk, soms zit het nou eenmaal tegen. Accepteer dat en sta er niet teveel bij stil. Als je dit kunt, dan ga je veel makkelijker om met (kleine) tegenslagen. Die kleine tegenslagen houden je dan niet af van je plan.
3 Het is vaak niet persoonlijk bedoeld
Zo is het ook als iemand onverwacht boos wordt op jou. Of iets negatiefs zegt. Het lijkt zomaar uit de lucht te vallen, er is eigenlijk nauwelijks aanleiding voor. Betrek het dan niet op jezelf. Bedenk dat die ander mogelijk heel gespannen is door oorzaken waar jij geheel buiten staat. Als je hier niet in meegaat of alleen reageert op hetgeen dat redelijk is, je niet persoonlijk aangevallen voelt en je schouders kunt ophalen, dan dooft het vuur vanzelf. Het is iets dat mensen die stevig in hun schoenen staan, heel goed kunnen!
4 Onzeker voelen in een nieuwe situatie is normaal
Ook mensen die zelfverzekerd door het leven gaan en ogenschijnlijk makkelijk overal op afstappen, zijn regelmatig onzeker. Het grote verschil is echter dat zij dit accepteren en dit hen niet tegenhoudt. Je voelt de onzekerheid, maar je gaat vastberaden door.
5 Negatieve gedachten negeren
Je gedachten zijn echt soms je grootste vijand. Die maken je super onzeker en je denkt dat wat je gedachten beweren, dat dit waar is. Maar dat is echt onzin. Ook als je jezelf hoort zeggen dat je iets niet kan, of dat men toch niet op jou zit te wachten, of dat je het toch niet gaat volhouden, dan zeg je gewoon tegen jezelf: “Ik zal mezelf eens even verbaasd doen staan, ik ga ervoor!” Je zult enorm trots op jezelf zijn als je doorgezet hebt!
6 Het gaat steeds beter
Zelfvertrouwen krijgen is een proces. Dat heb je niet ineens morgen. Dus ga ervoor, maar vallen en opstaan hoort erbij! Stel je voor dat je een nieuwe dans leert. In het begin sta je te stuntelen en kun je de danspasjes niet onthouden. Je wordt onzeker: “zal ik dit ooit wel leren?” Maar naarmate je meer oefent, gaat het steeds beter. En uiteindelijk lukt het je en je geniet! Als je dan een nieuwkomer ziet, die ook net begint met dansen, dan merk je hoe je zelfvertrouwen is gegroeid en kun je die nieuwkomer zelfs helpen!
7 Stel doelen, maar zet kleine stappen
Van je einddoel kun je wellicht wat nerveus worden. Of het nu gaat om een studie, sport, afvallen, je carriere of wat dan ook. Bedenk dan dat je gewoon met stap 1 begint en dan zie je het wel. Van starten met zangles, een eerste hoofdstuk lezen, beginnen om de koek te laten staan, of 1 km hardlopen. Hee, dit kun je aan! En als je dit gedaan hebt? Dan ga je verder met de volgende kleine stap. Met elke stap sta jij steviger in je schoenen!
8 Vul het niet voor een ander in
Het is net als met je gedachten, je kunt ook nog eens gaan denken voor een ander. Bijvoorbeeld, mijn moeder zal het wel ongezellig vinden dat ik nu geen koekje meer wil. Of mijn baas zit niet te wachten op mijn voorstel. Of, mijn presentatie zullen ze wel ontzettend saai vinden. En wat heel veel voorkomt: mijn partner zal dit vast niet goed vinden.
Tja, dan gebruik je een ander als excuus om zelf geen stappen te zetten. Want vaak is het verrassend hoe andere mensen reageren. Het kan natuurlijk ook negatief zijn. Maar wat dan nog. Het is jouw leven. Zolang je niet iemand onnodig kwetst (ik vind jouw koekjes toch al niet zo lekker), mag je gewoon je eigen beslissingen nemen!
9 Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk aan inlezen, de juiste materialen in huis halen, een goede presentatie in elkaar zetten, verdiepen in de klant, enzovoort. Wat je niet moet doen in je voorbereiding is alle gesprekken al 10x voeren, of rampscenario’s bedenken. Dat heeft geen zin, het gaat toch altijd anders.
Als je je voorbereid hebt, sta je steviger in je schoenen en dan gaat het echt niet zomaar mis. Maar wees realistisch, soms wordt het doel niet gehaald. Niemand is perfect en er kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Helaas, geef niet op, maar bedenk wat je kunt doen om het de volgende keer vast beter te laten gaan.
Het is overigens ook een kracht (en zeker geen zwakte) om hulp te zoeken als je het toch niet zo goed alleen kunt. Van een collega, een vriendin, een psycholoog of diëtist, enzovoort.
10 Houd je bij de feiten en niet bij herinneringen!
Herinneringen vervormen en kloppen vaak niet meer met de waarheid. Toch kun je door herinneringen overtuigd zijn dat je iets wel of niet kan. Bijvoorbeeld omdat iemand iets negatiefs heeft gezegd en dit staat jou nu in de weg. Of omdat je dacht dat toen niemand naar je luisterde. Maar wij kleuren herinneringen. Maken het net een beetje anders, of wat erger, of wat mooier. Of we stoppen het weg. Laat je herinneringen niet jouw doen en laten in de weg staan, maar baseer je hoogstens op feiten. Gevoelens van toen, nemen je vaak in de maling.
Zo kunnen ook herinneringen rond je gewicht (iemand heeft iets gezegd over kleding die je niet meer aan kan), over je carrierre (ik heb het al eerder geprobeerd en toen ging het hopeloos mis) of over sporten (ik haalde echt iedereen in met hardlopen) een geheel gekleurde weergave geven van de waarheid. En die waarheid weten we eigenlijk niet meer. Tijd om het achter je te laten en de focus te richten op de toekomst. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Linda zegt
Wat goed zeg! Dit had ik net even nodig. Dankjewel 🙂