Afgelopen dagen hebben we geleerd dat sommige mensen meer piekeren dan anderen. Dat het bijna altijd komt door emoties (zoals angst, woede, onzekerheid, bezorgdheid) en dat er bepaalde triggers zijn die het piekeren nog erger maken.
We hebben geleerd dat we over verschillende zaken kunnen piekeren en hoe we (pieker)gedachten kunnen sturen. Ook vond je tussendoor steeds opdrachten die je gedachten kunnen verzetten. Zoals onder andere:
- vrolijke muziek opzetten
- ademhalingsoefeningen
- visualisaties
- een hobby of favoriete bezigheid
- van je af schrijven
- wandelen of fietsen
Ben je nu van het piekeren af?
Nee vast niet, maar je hebt nu wel allemaal handvatten hoe je piekergedrag kunt stoppen of minderen. Het is vooral een kwestie van doen. Soms heb je nauwelijks door dat je in de ‘piekermodus’ zit. Je herkent hopelijk wel eerder de piekergedachten. Dat je steeds maar hetzelfde denkt, zonder concrete oplossing, terwijl je emoties toenemen (frustratie, boosheid, verdriet, bezorgdheid…).
Op het moment dat je het herkent, kun je eerder iets gaan doen wat jou helpt bij het minderen van het piekeren. Even helicopteren. Het is een kwestie van oefenen!
Piekeren accepteren en loslaten
Piekeraars willen graag een oplossing voor hun probleem, maar die is er niet. Er is een emotie, die ook niet fijn voelt. Je bent moe, je hebt stress en je piekert. Het is een negatieve spiraal.
En juist omdat we eraf willen, gaan we een bepaalde situatie vermijden, of juist het gevecht aan te gaan. Je boosheid ga je bijvoorbeeld op iemand af reageren. Vaak voel je je daarna nog niet fijn, want je piekert waarom je dat hebt gedaan en hoe dat over is gekomen op de ander. Of vanuit angst ga je dingen niet doen. Ondertussen pieker je hoe je je hierover ‘kunt verantwoorden’ bij anderen.
Stel je eens voor dat je accepteert dat je af en toe piekert. Dat bepaalde situaties en gedachten je een onaangenaam gevoel kunnen geven.
En dat iedereen dat heeft?
Kun je dat dan bij jezelf accepteren? En het naast je neer leggen? De emotie is er, je zou hierover kunnen piekeren, maar je besluit het niet te doen?
Dan ebt die emotie vanzelf weer weg.
Een paar voorbeelden:
- Wil jouw hele vriendengroep gaan bungeejumpen en jij niet?
Dan hoef je natuurlijk niet hierover te gaan piekeren als je niet wilt. Jij geeft gewoon aan dat je niet wilt en dat je dit niet gaan doen. Punt, maakt niet uit wat de anderen hiervan vinden. - Maak je je zorgen over je zoon of dochter die voor het eerst met vrienden op vakantie gaat?
Dat gun je je kind natuurlijk van harte. Logisch dat je hier wat gemengde gevoelens over hebt en dat je piekert of alles wel goed gaat. Maar je kunt hier niets mee. Je kind moet je ook leren loslaten. Accepteer je gevoelens en verder niks… - Je hebt een sollicitatiegesprek en piekert hoe dit zal gaan?
Je kunt je alleen voorbereiden, maar je hoeft niet het hele sollicitatiegesprek in je hoofd steeds opnieuw te laten afspelen. Want weet je, zo’n gesprek loopt altijd anders dan je denkt. Wees maar gewoon jezelf. Het klikt wel of het klikt niet. - Je maakt je zorgen over je gezondheid?
Best begrijpelijk, maar piekeren maakt het niet beter. Je wordt wel vermoeid en daardoor lijkt je gezondheid nog minder te zijn. Vertrouw op je eigen gevoel en doe wat je kan doen om het beter te maken of een diagnose te krijgen. Je kunt echter een arts niet dwingen om het antwoord te geven wat jij wilt horen. Je kunt niet een ziekte wegdenken. De emoties mogen er zijn, maar ga niet teveel piekeren. Doe iets leuks wat je nog wel kan!
Accepteer alle emoties die je hebt en probeer er van een afstandje naar te kijken. Benoem je emoties en vraag je af of je er op dat moment iets mee kan doen? Laat je emoties gewoon even toe, je hoeft en kunt niet alles oplossen.
Blijf je vast zitten in je gedachten? Overweeg dan eens professionele hulp. Een coach of een psychotherapeut kunnen je helpen met jouw specifieke piekergedachten en emoties. Hulp zoeken is een kracht, geen zwakte!
Tot slot
Emoties komen en gaan…
Piekergedachten ook, maar je hebt nu geleerd hoe je daar mee om kan gaan.
Geniet van deze mooie dag! En vooral geen zorgen maken om je eigen piekergedrag.
X
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter