De jaarlijkse gezonde trends van Goed eten Gezond leven! Wat heeft het nieuwe jaar voor ons in petto op gebied van voeding & leefstijl? Je leest het hier!
Gezonde trends in 2019
Voeding in 2019
1 Van biologisch naar duurzaam
Biologisch is misschien wel heel lekker en gezond, maar vaak is het niet duurzaam. Veel mensen associëren biologisch nog met duurzaam, maar dat is niet terecht. Duurzaamheid is echter minstens zo belangrijk. Hier komt meer bewustwording voor. En hopelijk ook een goede balans.
2 Vette snacks met gezonde ingrediënten
De pizza met een groentebodem. De vegan burger. Chips van groenten.
Het was allemaal nog wat nieuw, maar deze trend verovert langzamerhand nu echt de grote markt. Ook de fabrikanten doen hun best om voorverpakte producten gezonder te maken. Zoals minder zout en minder suiker.
3 Werelds eten
Alle culturen komen bij elkaar als het om eten gaat. Van het Libanese platbrood tot het zelf maken van sushi.
4 Hennep
Hennep thee, hennepeiwitten, hennep muesli…. De heilzame werking van hennep weet het grote publiek te vinden. Wietolie gebruiken voor je gezondheid wordt een geaccepteerd gegeven.
5 Zelf je gerecht samenstellen
In fastfoodrestaurants zie je al langer dat je zelf kunt kiezen voor welke toppings je gaat. Ook in restaurants krijg je meer invloed op de ingrediënten die op je bord belanden. Alles wordt meer gepersonaliseerd en er wordt meer rekening gehouden met gezondheidsproblemen.
6 Keto
Koolhydraatarm eten noemden we al bij de trends in 2018. Dit zet verder door met het ketodieet. Minimale koolhydraten en eiwitinname, maar juist meer gezonde vetten.
7 Tegenbeweging, meer brood
Er ontstaat een beweging die fel tegen het koolhydraatarm eten is. Zij pleiten er juist voor om juist terug te gaan naar de ‘gewone’ voedzame maaltijden. Zoals een gezond belegd volkoren broodje.
8 Vegan is geaccepteerd
Het is dus eigenlijk geen trend meer…. Vegetarisch of vegan eten is heel gewoon geworden. Iedereen doet het op z’n tijd. Veel mensen combineren vegetarische dagen met dagen dat zij wel een stukje vlees of vis eten.
9 Sesamzaad
We kennen natuurlijk allemaal al sesamzaad, maar het zal veel vaker gebruikt worden in allerlei recepten. Bijvoorbeeld als tahin. De mogelijkheden zijn groot!
10 De kneusjes doen het goed
Geen perfectie in 2019. Authenticiteit, daar draait het om. Ook met groenten en fruit. We hoeven geen perfecte vormen meer, maar we willen wel vers en eerlijk.
Leefstijl in 2019
1 Geen verspilling meer
Creatief met restjes voeding. Geen onnodige verpakkingen. Of juist milieuvriendelijke verpakkingen wensen. We zijn ons steeds meer bewust dat we zelf kunnen meehelpen aan de grote afvalberg. Zo zullen we ook in de winkel steeds kritischer zijn en kun je zelf vaker voeding in herbruikbare zakken of potten meenemen. Ook zijn er steeds meer recepten waarbij je lekker leert koken met restjes voeding.
2 Beter slapen
De slaapapps en hulpmiddelen om beter te slapen (zoals een slaaprobot) schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kunt jezelf monitoren hoe je slaapt, er zijn oefeningen en geluiden die je helpen om beter te slapen, maar ook om fit weer wakker te maken. Slapen 2.0!
3 Emotie
We willen voelen, we willen geraakt worden, we willen geïnspireerd worden. Intuïtie en gevoel wordt veel belangrijker. Facebook is te commercieel, we zoeken het weer in goede boeken, films, theater en door echt met elkaar te praten.
4 Survivalsporten
Vies, uitputtend en alles voelen…. Eén met de natuur. De survivalraces, de obstaclerun, de prutrace… Geef het een naam. Maar we gaan ervoor!
5 Korte breaks, citytrips en wellnessuitjes
Genieten van een paar citytrips per jaar. Of juist een weekend rust zoeken met wellness. We hoeven niet meer drie weken op vakantie in de zomervakantie. We kiezen liever voor meerdere korte vakanties per jaar. De mensen met schoolkinderen gaan steeds vaker slechts twee weken in de zomervakantie weg en combineren dit met wintersport, in de herfstvakantie weg of andere weekendtripjes.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Stef zegt
Hoi Jenny en Vanessa,
Een Gezond en Gelukkig 2019 gewenst!
Warme groeten van Maleisie (trend 3 😉 )
Stef
Louis Govaert zegt
Dag Dames,
Ik hoop dat jullie toffe endejaarsfeesten gehad hebben…of ze nu trendy waren of niet.
Heb aan het fornuis gestaan voor vier goede vrienden (vrienden in de tradionele betekenis van het woord he).
Ik ga niet in op wat ik allemaal uit mijn mouw geschud heb voor de maaltijd…deze reactie is niet bedoeld om jullie te ergeren.
Heb jullie trends doorgenomen, en het zal zo goed als zeker aan mij liggen : ik leef niet trendy….heb zelf genoeg fantasie om er iets van te maken.
Wat hebben de mensen toch met al dat “apps” gedoe?…Een app om te slapen???en dan ook nog een slaaprobot.
De wereld en een groot deel van de bevolking draaien gek. De fabrikanten van al die prullen wrijven zich in de handen..ze brengen iets op de markt en de goegemeente trapt erin. Kassa! En, by the way, is dat allemaal wel “duurzaam”?
Het Voedingscentrum heeft goed praten. Maar ze zijn wel in staat om mijn eetlust te bederven. Dus ik laat vele van hun “adviezen” graag voor wat ze zijn.
Een Pizza met groente bodem….wat mag dat nu weer zijn. Ik maak mijn pizzae zelf…met tomaat, kampernoelies, ham, artichoc, veel italiaanse kruiden en kaas….En zoiets eet je niet zonder een glas heerlijke Valpolicella.
Jullie weten al dat Vegan bij mij helemaal niet aanslaat. Al eens een dag dat ik het vegetarisch houdt. Voor mij persoonlijk is Vegan gewoon geen gezond voedsel, veel te eenzijdig.
Tenslotte nog het dieet hoofdstuk. Weten die mensen eigenlijk wel iets af van voeding, ze zaaien verwarring in de geesten : ben dat keto-ding gaan opzoeken…..neemaar en dan de andere doet net het omgekeerde….
Mijn dieet is zeer gevarieerd en ik ga gewoon af op mijn gevoel en op wat ik die dag wel eens zou lusten.
Ik denk dat een mens de tijd moet nemen om naar zijn lichaam te luisteren. En door dat te doen leer je. Soms kreeg ik op mijn donder wat mijn dieet betreft. De laatste tijd krijg ik vaak schouderklopjes….dus ik ben goed bezig.
O ja, dat afvallen dat is toch geen obsessie he? Want dat zou ik echt jammer vinden. Ik zeg maar altijd : van iets goed is er nooit teveel (allez….met een korrel zout en een knipoog natuurlijk)
Keep up the good work…..
Met vriendelijke groe(n)ten
Louis ook wel “de dwarsligger”