We leven niet om te eten. Toch wordt eten tegenwoordig vaak gebruikt voor de gezelligheid of uit gewoonte.
En dat is niet waar het eigenlijk voor bedoeld is. In principe eten we om te overleven. Het lichaam is ongelofelijk intelligent en is tot veel meer in staat dan wij vaak denken.
Het is zelfs in staat zichzelf te genezen. Dat kan alleen als je het van de juiste brandstof voorziet en er goed voor zorgt. Hoe je dat doet? In dit artikel lees je er meer over.
(lees hieronder verder)
Het lichaam als machine
Op een bepaald niveau is ons lichaam slechts een complexe machine die brandstof nodig heeft om te blijven functioneren. De basis daarvan is heel simpel: spieren hebben brandstof nodig om hun taak te kunnen verrichten en dat halen we uit ons eten.
Maar daarmee is het verhaal natuurlijk maar voor een heel klein deel verteld. Een machine verbrandt de brandstof en heeft wellicht nog wat smering nodig, maar daar blijft het ook bij.
In ons lichaam gebeurt er nog veel meer en er zijn ontelbare stoffen nodig om al die complexe processen, die vaak op celniveau plaatsvinden, mogelijk te maken. Ook die noodzakelijke voedingsstoffen moeten we in voldoende mate binnen krijgen via gevarieerde voeding.
Maar soms loopt het in het lichaam niet zoals het zou moeten. We kunnen dan door onze voeding die problemen veelal oplossen. In de oosterse geneeskunde wordt op die manier gewerkt en nu begint het ook in de Westerse wereld steeds meer voet aan grond te krijgen. Voeding als medicijn zit aan de grens van de moderne geneeskunde.
Het principe om voedsel als medicijn te gebruiken
Dr. James S. Gordon is een van de voorlopers op het gebied van het gebruik van voedsel als medicijn. Hij vertelt graag over zijn eigen ervaring op dit gebied. In de jaren 70 van de vorige eeuw kreeg Gordon last van zijn rug. Toen de klachten heviger werden, leek een operatie de enige oplossing. Eigenlijk zag hij vreselijk op tegen de risico’s van een dergelijke operatie en consulteerde hij een Indiase collega die zich al jaren bezighield met voeding als medicijn. Die adviseerde hem om een week lang niet anders te eten dan 3 verse ananassen per dag. In eerste instantie beschouwde Gordon het als een slechte grap, maar hij was ook wanhopig genoeg om een poging te wagen. De rugklachten werden minder en verdwenen tenslotte helemaal. De interesse van Gordon in voeding als medicijn was gewekt en zou nooit meer verdwijnen.
Voedsel als medicijn als onderdeel van de artsenopleiding
Het verbaasde Gordon dat in de traditionele artsenopleiding in Groot-Brittannië zo weinig aandacht werd besteed aan de rol die voeding als medicijn zou kunnen spelen. Samen met een collega ontwikkelde hij een cursus die onderdeel ging worden van de opleiding tot arts in het Verenigd Koninkrijk.
Dit deel van de opleiding is een zeer populair, zij het niet verplicht onderdeel van de studie geworden. Ook in Europa is het nu eindelijk zo ver. Het onderdeel voeding wordt steeds groter bij de opleiding geneeskunde en ook bij huisartsen praktijken is er steeds meer aandacht voor voeding.
In plaats van direct medicijnen voor te schrijven wordt nu eerst gekeken wat er aan de leefstijl verbeterd kan worden wat een geweldige vooruitgang is.
Mensen met bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en schildklierproblemen krijgen advies over hun voeding waardoor ze in de meeste gevallen geen medicijnen hoeven te gebruiken.
Voor medicijnstudenten is het uiteraard ook een leuk experiment om het effect van voeding op het eigen lichaam te kunnen bestuderen. Door voeding te gebruiken dat onbewerkt en koolhydraatarm is, waarin geen suiker, gluten, zuivel, toevoegingen, rood vlees en cafeïne was begrepen, voelen ze zich meer energiek, slapen ze beter en halen ze betere resultaten. Dit kunnen ze in een later stadium aan hun cliënten adviseren.
Iedereen is anders
Wat moet je dan eten om je lichaam te genezen? Dat is voor iedereen anders. Voeding als medicijn is een zeer persoonlijke zaak, omdat op bepaalde punten ons lichaam uniek is.
Sommige mensen hebben 6 keer de hoeveelheid van een bepaalde vitamine nodig om zich goed te voelen ten opzichte van anderen. Er is dan ook geen ‘wondervoeding’ die voor iedereen werkt.
Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen voor iedereen om je lichaam gezonder te maken:
- Eet zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk
- Vermijd suiker, cafeïne, zuivel en alcohol
- Eet enkel grasgevoerd vlees en wees matig met rood vlees
- Eet regelmatig vette vis
- Eet elke dag minimaal 400 g groente
- Eet gevarieerd
- Drink minimaal 1,5e liter water per dag
Daarnaast zullen er een hoop persoonlijke aanpassingen gedaan moeten worden. Bloedtesten helpen je om daar inzicht in te krijgen. En natuurlijk zal je ook je leefstijl aan moeten passen als je jezelf wilt genezen. Ontspanning, slaap en beweging spelen ook een belangrijke rol.
Als jij gelooft in voeding als medicijn, zoek dan een professional die jou kan begeleiden op dit interessante pad. Het zal je verbazen hoe ongelofelijk veel voeding voor je kan doen!
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om gezond te leven?
Kijk dan in de rubriek Gezond leven of op jasperalblas.nl
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Laat een reactie achter