Dé wetenschapper die zich bezighoudt met de vraag hoe we langer kunnen leven en dan ook graag gezond, is professor David Sinclair. Hieronder geef ik een samenvatting wat Sinclair aanbeveelt, als het gaat om een gezond en lang leven.
Sinclair (1966), hoogleraar genetica aan de Harvard Medical School, gaat ervan uit dat onze kinderen al veel ouder gaan worden dan wij, vanwege de vele wetenschappelijk doorbraken op gebied van antiaging.
Onlangs heeft hij een nieuw boek uitgebracht: Langer Gezond Leven, de revolutionaire wetenschap achter gezond ouder dan 100 jaar worden.
In dit boek beschrijft Sinclair zijn zoektocht naar de vraag wat veroudering is. Is het wel normaal of moeten we dit ook zien als een ziekte? En wat verstaan we eigenlijk onder veroudering? Sinclair vraagt zich af waarom we ons zo makkelijk neerleggen bij veroudering. Terwijl er heel veel geld wordt besteed aan het bestrijden van ziektes.
Hieronder laat ik vertel ik wat de adviezen of uitkomsten zijn om ouderdom af te remmen volgens Sinclair. Een aantal kun je zelf toepassen. Het boek heeft 440 pagina’s, dus als je wat hieronder staat interessant vindt, is het echt de moeite waard om dit boek te lezen.
Behandeling van veroudering
Sinclair ziet veroudering dus als een ziekte. Een ziekte waar onderzoek naar gedaan moet worden en waar gekeken kan worden hoe je veroudering kan bestrijden. Dus niet alleen het leven rekken, maar ook de kwaliteit van leven. Zodat we veel langer gezond blijven en ons lichaam veel minder snel ziek wordt door veroudering.
In het tweede deel van het boek gaat Sinclair in op wat de wetenschap ons leert over veroudering. Het boek leest alsof Sinclair een interessante lezing houdt. Het leest fijn weg, maar hij vermijdt de diepgang zeker niet.
Er zijn een aantal zaken die naar voren komen in de strijd tegen ouderdom volgens Sinclair (en het gaat er niet om dat je keuzes maakt, je moet wel alle aanbevelingen opvolgen):
- Mensen in de Blue Zones leven langer.
Qua voeding komt dat neer op meer groenten, fruit en volkorenproducten en minder zuivel, suiker en vlees. - Minder eten zorgt voor het maximaliseren van je leven.
Dat wil niet zeggen dat je jezelf moet uithongeren of ondervoeden. Het gaat meer om tijdelijke calorierestrictie en periodiek vasten (intermittent fasting). - De juiste aminozuren.
Oppassen met methionine (zit in vlees (rund, varken en lam), gevogelte en eieren. We kunnen niet zonder methionine leven, maar we moeten de inname wel beperken. Een betere keuze zijn dan planteneiwitten. Al ziet Sinclair ook zeker voordelen aan het eten van vlees.
Minder leucine. Dit komt vaak voor in proteïnedrankjes die sporters vaak juist gebruiken. Bij intensief gebruik komt dit jouw levensduur juist niet ten goede volgens Sinclair. Je hebt wel in beperkte mate leucine nodig. - Voldoende lichaamsbeweging. Mensen die regelmatig bewegen, hebben langere telomeren, dan mensen die zitten. De lengte van telomeren staat in verband met de lengte van je leven. Bewegen moet zodanig zijn, dat het je moeite kost.
- Kou opzoeken. Met mate, dat wel. Bijvoorbeeld een koude douche of onderdompelen in een koudebron. Koudheid doet het bruine vet toenemen (goed voor je) en de slechte vetten afnemen. Overigens zorgt calorierestrictie er ook voor dat ons lichaam iets kouder wordt. Afwisseling van kou en warmte lijkt juist goed te zijn. Denk aan een bezoek aan de sauna. De sauna lijkt hartkwalen te verminderen, maar hard bewijs ontbreekt overigens nog volgens Sinclair.
- Niet roken. Rokers worden gemiddeld gezien minder oud, ze zien er vaak ook ouder uit.
- Voorzichtig omgaan met schadelijke stoffen in onze omgeving, zoals die van auto’s, chemicaliën en straling.
Interessant is dat Sinclair vertelt dat sommige mensen vanuit hun genen in een soort permanente vastenfase verkeren. Ongeacht wat ze eten. Dit blijkt uit een onderzoek van 95plussers (bladzijde 127). Het komt er op neer – volgens Sinclair – dat dit winnaars zijn in de genetische loterij. Dus een beetje mazzel kan ook helpen om lang en gezond te leven…
Extra hulp bij het bestrijden van ouderdom
Als je alle adviezen die hierboven opvolgt ben je al een eind op weg naar een langer en gezond leven. Toch kan je ook nog wel wat extra’s gebruiken die de anti-veroudering ondersteunt.
Sinclair schrijft hierover: er zijn stofjes die je leven nog meer lijken te verlengen, zoals rapamycine. Wel met mate, want bij hoge dosering vergiftig je je nieren hiermee en kan het je immuunsysteem juist onderdrukken. Het luistert allemaal nogal nauw en het verkeert allemaal in een wetenschappelijke, experimentele fase.
Ook de bloem Geitenruit (Franse lelie) lijkt een zeer gezonde stof op te leveren, namelijk guanidine. Een stof die ook zeer goed helpt bij de bestrijding van diabetes type 2. Hier is het medicijn metformine uit voortgekomen. Een middel dat niet alleen diabetes type 2 bestrijdt, maar je in z’n geheel gezonder lijkt te maken (bladzijde 155).
Zo noemt Sinclair nog een aantal stoffen die goede resultaten lijken te geven bij anti-veroudering. Zoals bijvoorbeeld STAC, NAD, resveratrol (lijkt de calorie-opname te beperken, maar het effect op mensen is wel beperkt ten opzichte van onderzoeken met bijvoorbeeld gist en ook onze darmen kunnen het niet goed opnemen) en NMN (hiervan moet je wel hele grote hoeveelheden nemen voor de echte resultaten, maar dit supplement kun je wel kopen om een heel klein beetje effect hiervan mee te krijgen).
Anti-verouderingstechnieken in de toekomst
Volgens Sinclair is veroudering richting de toekomst makkelijker te bestrijden dan ziektes als kanker. De basis ligt in het afvoeren van senescente cellen. Dit zijn cellen die niets meer doen, maar ze blijven wel achter in je lichaam. Ze kunnen kanker of ontstekingen veroorzaken. Sinclair voorspelt dat er vaccinaties zullen zijn om ons jonger te houden. Iets wat mogelijk veel kritiek zal krijgen, maar Sinclair zegt dat we het wel doen bij ziektes (zoals de gewone vaccinaties, gentherapie of de griepprik) en vraagt zich af waarom het dan niet logisch is tegen de ‘ziekte veroudering’. Sowieso gaat de ontwikkeling in gentherapie erg hard. Ook dit zorgt ervoor dat steeds meer ziektes bestreden kunnen worden. Ook dat zorgt voor een langere levensduur en een betere kwaliteit van leven.
Het aantal onderzoeken naar veroudering neemt toe. Steeds meer wetenschappers zijn er van overtuigd dat je echt iets kunt doen tegen snelle veroudering. Was het voorheen not-done om je hier mee bezig te houden als wetenschapper, nu zie je dat dit een populair onderzoek aan het worden is.
De nadelen van ouder worden
Er is ook een keerzijde. Wat gebeurt er als de bevolking explosief groeit, doordat mensen langer blijven leven? Kan onze aarde dat aan? Sinclair denkt dat het grootste probleem niet de bevolking is, maar het verbruik en met name de verspilling. Ook de sociale aspecten die samenhangen met een langer gezond leven, behandelt Sinclair in het derde deel van zijn boek.
Ook kan het zijn dat mensen wel langer gaan leven, maar dat nog steeds ziekten als kanker niet te voorkomen zijn. Hoe staat langer leven dan ten opzichte van de kwaliteit van leven? En hoe kunnen we de vaak levenslange behandelingen betalen? En wat doen we met de pensioenen, of wordt het heel logisch om langer door te werken?
Interessant dat Sinclair ook deze vraagstukken voorbij laat komen, al is veel praktische informatie op Amerika gebaseerd. We begrijpen allemaal dat bij een groeiende levensverwachting er nieuwe problemen ontstaan. Hoe we hier mee om moeten gaan, zal een punt van discussie worden.
Wat doet Sinclair zelf?
Hij geeft aan dat hij geen arts is en geen adviezen geeft. Hij geeft alleen zijn inzichten weer als wetenschapper. Toch neemt hij ons mee in zijn plan van aanpak tegen veroudering (bladzijde 348). Zeker interessant om te lezen.
Eigenlijk komen zijn stappen in de buurt van de ‘biohackers’. Mensen die op basis van hun genen hun leefstijl aanpassen. Een steeds groter wordende groep mensen is hier mee bezig en ik moet zeggen, dat ik dat ook echt interessant vind.
Een paar interessante zaken die Sinclair doet (voor alle aanbevelingen verwijs ik graag naar zijn boek):
- dagelijks vitamine D en vitamine K
- zo min mogelijk suiker, brood en pasta
- veel plantaardig voedsel eten
- regelmatig bewegen
- koel slapen
- BMI van 23 tot max 25 (dus niet té laag!)
- regelmatig bloedondezoek op biomarkers
Sinclair is vijftig, maar voelt zich als een dertiger. Hij realiseert zich dat hij morgen ook onder de bus kan komen. Maar hij hoopt met zijn levensstijl lang en gezond te kunnen leven.
Mijn mening over dit boek
Allereerst wil ik aangeven dat ik een samenvatting uit dit boek Langer Gezond Leven heb gemaakt en dat dit geen advies van ons is. Al staan hierboven adviezen die ons inziens zeker geen kwaad kunnen en waar vriend en vijand het over eens is (zoals niet roken en geen of minder suiker eten). Ook zijn we steeds meer overtuigd van de voordelen van periodiek vasten. Ga echter niet zomaar experimenteren, want niet iedereen is hetzelfde en soms kan iets ook kwaad!
Vind je de materie interessant dan is het zeker interessant om dit boek te lezen. Het is een dik boek, wat op zich goed leesbaar is voor mensen die zich hier graag meer in willen verdiepen. Onvermijdelijk worden er ook medische en scheikundige termen gebruikt, maar juist dat lijkt me vrij logisch bij een boek van een wetenschapper.
Zelf heb ik ook een DNA-onderzoek laten doen en ik vond het interessant om te zien dat bepaalde zaken die ik uit het DNA-onderzoek heb gehaald (ook dat is wel een persoonlijk onderzoekje geworden), hier weer terugvond.
Niet dat ik mijn levensstijl drastisch heb omgegooid na het lezen van dit boek en de uitslagen uit het DNA-onderzoek. Ik ben me er echter wel veel meer van bewust dat ik toch wel degelijk een zekere mate van invloed heb op mijn kwaliteit van leven. Daar probeer ik zeker iets mee te doen, maar daar ben ik niet bepaald star in. Voor mij is kwaliteit van leven ook op z’n tijd genieten van een pizza of ijsje… Ik vind dat we een eigen verantwoording kunnen nemen of het risico op ziektes en aandoeningen te verkleinen. Ook het verminderen van stress hoort hier mijns inziens bij.
Wie hier ook meer van wil weten, raad ik absoluut dit boek aan! Wil je wat laagdrempeliger starten met het aanpassen van je levensstijl voor een langer leven en geloof je de theorie wel, dan kun je ook kijken bij het boek ‘De snelle 800‘.
Praktische informatie over het boek Langer Gezond Leven
Titel: Langer Gezond Leven
Ondertitel: De revolutionaire wetenschap achter gezond ouder dan 100 jaar worden
Auteur: David A. Sinclair PhD ism Matthew D. LaPlante
Aantal bladzijden: 440
Uitgeverij: Spectrum
ISBN:978 90 00 36009 3
Prijs: 24,99 (ebook 12,99)
Te bestellen bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Paula zegt
In een podcast noemt dr d sinclair over het innemen van nmn en revesatol, dat zou ik willen doen waar vind ik deze beste supplementen?
Jenny zegt
Beste Paula, kijk hier even, of bij deze webshop (laatste heeft onze voorkeur vanwege de kwaliteit).
Mariona Sinia-Barger zegt
Hoi beste Jennie, er zit een foutje in de opsomming van Sinclairs tips:
Koudheid doet het bruine vet dat we bij ons dragen verminderen.
Moet zijn ‘vermeerderen’… bruin vet is juist goed voor ons.
https://www.kijkmagazine.nl/artikel/bruin-vet/
Gaaf dat jullie in allerlei gezondheidswetenschappers verdiepen en dank voor de info.
Succes en groet!
Mariona Sinia
Jenny zegt
Goed punt Mariona, ik heb het aangepast. Dank je wel voor de complimenten, leuk om te horen!