Het is een algemeen bekend dat we na de Sinterklaas, Kerst-, en Nieuwjaarsfestiviteiten alle sportscholen het eerste kwartaal van het jaar volstromen met enthousiastelingen die die hun goede voornemens in de praktijk willen brengen. Vóór de crisis zorgden geplande groepsfitnesslessen dus voor de benodigde dagelijkse portie lichaamsbeweging om die goede voornemens af te kunnen vinken. Lunchpakketten hielpen ons doordachte beslissingen te nemen over voeding. Meditatie- en andere hobbylessen of wandelpauzes met collega’s zorgden voor de nodige momenten van ontspanning. Dit zijn goede gewoonten die op een gegeven moment (na veel herhaling) ingebakken zijn geraakt in onze dagelijkse routines. Aanpassen aan nieuwe routines of de motivatie vinden om oude gewoontes weer op te pakken, kan moeilijk zijn, maar niet onmogelijk. Met de juiste handvatten is het haalbaar om goede gewoontes te ontwikkelen en te behouden. Hieronder vind je mijn 5 tips over hoe je dat precies doet:
Hoe ontwikkel je goede gewoontes die echt blijven hangen?
1 Bepaal wat “goed en gezond” voor je betekent.
Het woord gezond heeft voor iedereen een andere betekenis. De definitie van één persoon kan gaan over elke dag in de tuin werken, en die van een ander kan gaan over dagelijks 30 minuten (hard)lopen. Als je jouw handelingen baseert op de definitie van iemand anders, zal dit waarschijnlijk tot teleurstelling leiden – en zelfs gevaarlijk worden.
Ik heb in mijn praktijk cliënten fysiek en/of mentaal in zien storten als gevolg van ‘goede’ gewoonten, zoals overmatige bewegen, te weinig eten of het elimineren van voedzame voedselgroepen uit hun dieet. Als je obsessief gedrag of negatieve effecten begint op te merken door een gewoonte in je leven, is het niet langer gezond om hier aan vast te houden.
Een goede gewoonte moet je humeur, energieniveau en verlangen om betrokken te zijn in jouw eigen leven en dat van anderen, consequent een boost geven. Er moet een zekere mate van vreugde aan verbonden zijn – niet een gevoel van plichtige moeten, angst of bezorgdheid.
2 Vind jouw doel.
Vergelijkbaar met het bepalen van wat een goed en gezond leven echt voor jou betekent, is het ook belangrijk om erachter te komen waarom je een nieuwe gewoonte ontwikkelt.
Vaak zullen mensen proberen af te vallen om in een bepaalde jurk te passen, er op een bepaalde manier uit te zien of een vast bepaald getal op de weegschaal te zien. Dit zijn ‘onmiddellijke beloning’-doelen, en op het moment dat een van deze doelen verandert (stel dat het getal op de weegschaal 3 kilo’s hoger is dan je wilde), komt er negatief gebabbel de hersenen binnen en kun je de motivatie verliezen om door te zetten.
In plaats van directe beloningsdoelen na te streven, zoek naar inspiratie om doelen te stellen die op de lange termijn de kwaliteit van je leven significant zal verbeteren. Bijvoorbeeld: ik wil afvallen zodat ik zonder uitgeput te zijn deel kan nemen aan activiteiten. Ik wil energieker zijn. Ik wil een marathon kunnen lopen zonder dat mijn knieën pijn doen.
3 Begin met kleine, eenvoudige gewoonten.
Nieuwe gewoontes in je leven introduceren of oude vast te houden hoeft niet overweldigend te zijn. Maar als we wakker worden en besluiten om ons hele leven in één keer te herzien, zal dat als een onmogelijk opgave voelen. Dat is het ook. Begin daarom in plaats daarvan met het integreren van kleine, eenvoudige gewoontes in je dagelijkse routines. Het helpt bijvoorbeeld als je een vast tijdstip en plaats inricht om consequent met die nieuwe gewoontes bezig te zijn. Wil je bijvoorbeeld meer sporten thuis? Richt een hoekje in je huis daarvoor in en spreek met jezelf af op welke momenten je zult sporten, blok die momenten ook in je agenda. Wil je gaan mediteren? Doe hetzelfde. Wil je meer lezen? Kies een fijne leeshoek in je huis.
Tip: spreek met jezelf af: “in plaats van elke dag 10 km te lopen, ga ik na het ontbijt een wandeling van vijf minuten maken.” Wanneer je dit consequent begint te doen, kun je daarna de hoeveelheid tijd die je aan het wandelen besteedt verlengen, of hetzelfde houden als je je hier goed bij voelt. Daarna kun je het stapsgewijs opbouwen naar die 10 km hardlopen. Je zou het ook eventueel kunnen afwisselen.
4 Probeer je te concentreren op de “zachte” dingen.
Veel gewoontes die we als goed en gezond beschouwen, zoals een voedzaam dieet volgen en regelmatig sporten, kunnen fysiek en mentaal zwaar zijn. Als je je niet gemotiveerd voelt, probeer je dan te concentreren op de “zachte” dingen van de uitdaging die je aangenomen hebt, zoals dankbaarheid voor je bereidheid om je hieraan te werken. Lukt het je een keertje niet om die nieuwe gewoonte toe te passen, of afspraken na te komen, doe iets anders wat je op dat moment wel op kunt brengen – dus bijvoorbeeld in plaats van hardlopen doe je mee aan een yogales. Hoewel dit misschien niet hetgeen was wat je in eerste instantie in gedachten had voor je doelen, is het aangetoond dat ze allemaal je stemming verbeteren en leiden tot een langer, gezonder leven.
5 Wees geduldig en toon medeleven.
Wanneer we onszelf doelen stellen, zijn we vaak zo enthousiast over het bereiken van het doel, dat we vergeten de stappen en de tijd die het in de eerste plaats kostte om het te bereiken, te waarderen. Vooral met alle bronnen die melden dat het vormen en versterken van een gewoonte 21 dagen in beslag neemt, en als ze dat niet bereiken, kunnen ze zich ontmoedigd voelen en opgeven. Gelukkig zijn er steeds meer studies die aantonen dat het tot 10 weken van repetitief gedrag kan duren voordat een gewoonte blijft hangen – dus wees geduldig. Naast geduld moet je ook mededogen met jezelf hebben. Bij het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte is de kans om meteen de eerste keer succesvol te zijn zeldzaam. Denk er eens over na: toen je voor het eerst leerde lopen, je struikelde, je viel, je huilde, deed het nog een keer tot je de vaardigheid bereikt die je nu moeiteloos beheerst.
Als een nieuwe gewoonte de eerste, tweede of zelfs de derde keer niet blijft hangen, probeer de niet-succesvolle-pogingen niet als een persoonlijk falen te zien. Falen terwijl je actief iets nieuws leert betekent niet dat je als persoon een mislukkeling bent. Die ervaringen zijn juist de bouwstenen van het succes dat je later zult vieren.
Samengevat, hoe leer je blijvend nieuwe gewoontes?
Het vormen van (nieuwe) goede gewoonten begint met het besluit over wat JIJ een goed en gezond leven vindt en hoe dat eruit moet zien in je dagelijks leven. Daarnaast vereist het vasthouden van nieuwe gewoontes realistische verwachtingen, consistentie, geduld en mededogen voor jezelf en de pogingen die je waagt.
De reis naar succes zorgt vaak voor evenveel vooruitgang en groei als het bereiken van de bestemming. En wellicht zal je zien dat je achteraf meer voldoening zult halen uit de ervaring die je opdoet, de lessen die je leert over jezelf en de wereld dan het bereiken van het doel zelf. Zo ontwikkel je goede gewoontes die echt blijven hangen.
Laatste berichten van Mami Veza (toon alles)
- Door loslaten innerlijke rust vinden: de kracht van vergeving - 15 oktober 2024
- De 5 Stress Talen: Omgaan met Stress in Relaties - 13 augustus 2024
- Onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen, hoe doe je dat? - 16 juli 2024
Laat een reactie achter