We hebben allemaal wel eens te maken met stressvolle situaties of zorgen. Hoe fijn is het om dan wat ondersteuning te krijgen, zodat je beter kunt ontspannen? Eén van de manieren om meer kalmte te ervaren, vind je in de natuur. Hieronder vind je acht natuurlijke middelen die helpen tegen stress en zorgen. Daaronder vind je de uitleg.
8 Natuurlijke middelen tegen stress
- Valeriaan
- Kamille
- Hop
- Passiebloem
- Rozewortel
- Groene thee
- Lavendel
- Citroenmelisse
1. Valeriaan
We kennen allemaal valeriaan als natuurlijke rustgever. Dit kruid werd al in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om stress tijdens luchtaanvallen tegen te gaan. Er zijn onderzoeken die de rustgevende effect van valeriaan ondersteunen.
Het plantenextract bevat isovalerinezuur en valeriaanzuur, twee stoffen die helpen om lichaam en geest te kalmeren en nerveuze spanning weg te nemen. Volgens onderzoek is valeriaan ook effectief bij slaapproblemen.
2. Kamille
Neem jij ook een kopje kamillethee om jezelf tot rust te brengen en beter te slapen? Alleen de zachtzoete geur van dit kruid werkt al ontspannend. Kamille is een kruid dat al heel lang bekend staat om zijn rustgevende effect.
Er zijn nu ook onderzoeken die onderbouwen dat kamille kan helpen om de zenuwen te kalmeren en aanhoudende zorgen te verminderen. In dit artikel kun je lezen wat kamillethee nog meer voor je doet.
3. Hop
Hop is een bekend ingrediënt van bier, maar wist je ook dat deze plant een gunstige invloed heeft bij stress? Het brengt je stressniveau omlaag en helpt ook als je je aanhoudend zorgen maakt.
Dat ontdekten wetenschappers toen ze mensen volgden die te maken hadden met angst- en stresssymptomen. De deelnemers aan het onderzoek namen vier weken lang dagelijks een hopextract. Na deze periode waren de klachten aanzienlijk afgenomen.
4. Passiebloem
Er zijn veel soorten passiebloemen, maar tenminste één soort – Passiflora incarnata –kan helpen bij rusteloosheid, nervositeit en aanhoudende zorgen. Onderzoekers hebben zelfs aangetoond dat passiebloem een vergelijkbaar effect heeft als angst-dempende middelen.
5. Rhodiola (rozewortel)
Heb je al eens van rhodiola of rozewortel gehoord? Deze plant heeft niets met rozen te maken, want het is een vetplant. Hij groeit oorspronkelijk in Arctische gebieden en Noord-Europa. Daar gebruiken mensen hem al lang als geneesplant.
Onderzoek toont aan dat rhodiola ondersteuning geeft bij stress en dat een extract van de plant stresssymptomen kan helpen verlichten. Dat is prettig als je in een stressvolle periode zit, zoals wanneer je je baan verliest of een scheiding doormaakt.
Rhodiola bevat als actieve stoffen rosavin en salidroside. Deze zijn met name verantwoordelijk voor het stressverlagende effect van de plant. Samen met valeriaan en l-theanine zorgt rhodelia dan ook voor een goede geestelijke balans.
6. Groene thee
Groene thee is niet alleen een heerlijk drankje, maar de bladeren van de groene theeplant bevatten een bijzonder stofje. Het gaat om l-theanine. Dit aminozuur heeft het vermogen om zowel te kalmeren als alert te maken. Je valt er dus niet van in slaap.
Hetzelfde stofje helpt je wel om ’s nachts beter te slapen en je overdag opgewekter te voelen. Ook zou je minder last hebben van concentratieproblemen en vergeetachtigheid door stress. Dat blijkt allemaal uit onderzoek. Een kopje groene thee is dus een goed idee als je gestrest bent of je zorgen maakt.
Leestip: Waarom is groene thee gezond?
7. Lavendel
Lavendel is een plant die bekendstaat om haar rustgevende effect. Hiervoor zijn bepaalde stoffen verantwoordelijk, die te vinden zijn in de vluchtige olie in deze plant. Uit onderzoek blijkt dat deze een kalmerende invloed hebben op ons brein. Ze zouden zelfs net zo effectief zijn als angst-dempende middelen.
8. Citroenmelisse
Maak je je voortdurend zorgen? Dan kan citroenmelisse bijdragen aan het verminderen van nervositeit en prikkelbaarheid. Maak een lekkere thee van gedroogde citroenmelisse, venkel en tijm. Deze geeft je een warm, omhullend gevoel en dat helpt ook om te ontspannen.
Natuurlijk supplement tegen stress
Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk supplement als je veel last hebt van stress of zorgen. Het zorgt er voor dat je beter kunt ontspannen en daardoor ook beter kunt slapen. En beter slapen is het startpunt om je ook beter te voelen en goed om te kunnen gaan met stress en zorgen!
In deze supplementen zitten veel van de natuurlijke middelen die ik hierboven hebben genoemd:
Relax-formule van Nutribites.
Bronnen:
Benjamin, J. et al. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? The mental health clinician, 7(4), 147–155.
Lakhan, S.E. et al. (2010). Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Nutrition Journal, 9, 42.
Yeung, K.S. et al. (2018). Herbal medicine for depression and anxiety: A systematic review with assessment of potential psycho-oncologic relevance. Phytotherapy research, 32(5), 865-891.
Amsterdam, J.D. et al. (2012). Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Alternative therapies in health and medicine.., 18(5), 44-9.
Grieve, M. (1974). Valerian. In: A Modern Herbal. New York: Hafner Press, 824-830.
Bent, S. et al. (2006). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005–1012.
Kyrou, I. et al. (2017). Effects of a hops (Humulus lupulus L.) dry extract supplement on self-reported depression, anxiety and stress levels in apparently healthy young adults: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover pilot study. Hormones (Athens), 16(2),171-180.
Edwards, D. et al. (2012). Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms–results of an open-label study. Phytotherapy research, 26(8), 1220-5.
Cropley, M. et al. (2015). The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytothery Research, 29(12),1934-9.
Hidese, S. et al. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362.
Hidese, S. et al. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter