Nu de Klimaattop net achter de rug is en we met z’n allen bezig zijn om ons steentje bij te dragen is het voor mij tijd om even na te denken wat ik al doe aan duurzaamheid in onze keuken.
Wij vinden duurzaamheid belangrijk en wij doen dit al op allerlei manieren. In deze nieuwe blog wil ik me richten op duurzaam gedrag in de keuken. Dat past natuurlijk ook heel goed bij onze site.
Vaak gaan de discussies over wat wel goed is voor het milieu en wat niet. Zo is de vraag hoe goed zijn elektrische auto’s voor de planeet als ze op niet-groene stroom rijden en wat doen we met de batterijen? Hele goed discussies en goed om te onderzoeken, maar niet voor ons. Laten wij ons richten op wat we thuis heel eenvoudig in de keuken kunnen doen, om zo ons steentje bij te dragen aan een gezond milieu. Ik schreef eerder deze blog over duurzaam eten.
Als iedereen in de keuken wat meer denkt aan het milieu, heeft het alsnog een groot effect! Daarom heb ik een paar handige tips voor je opgezocht die ik hier graag met je wil delen. Ik werd geïnspireerd voor deze blog door het nieuwe boek: Kook je koelkast leeg
Duurzame tips voor in de keuken
1 Eet zoveel mogelijk biologische groente en fruit
Door biologisch te eten wordt er minder gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen die niet goed zijn voor mens en milieu. Als je een keuze moet maken, omdat het best een stukje duurder is, kies dan voor producten die een dunne schil hebben. Ook gedroogde producten, zoals de heerlijke Latté van Purasana die ik nu drink bij het schrijven van dit artikel helpt een stuk mee. Gewoon vanuit het boerenverstand dat gif niet goed is voor mens en milieu.
Producten van I am Organic hebben tegenwoordig een QR code, waarop je kan lezen wat hun manier van werken is op gebied van biologisch en duurzaamheid. Ze zijn bijvoorbeeld nu ook actief met Repeeling, dus wat kunnen we met bananenschillen doen. We eten nog al veel bananen en met de schil kan ook meer, zoals rendang of atjar maken. Ik zag de recepten op een flyer en ben toch wel nieuwsgierig…
Ook in het boek Kook je Koelkast leeg vind je deze tips voor bananenschillen.
2 Hergebruik potjes en zakjes
Wat ik zelf ook vaak doe is glazen potjes hergebruiken voor zaken in de keuken. Zo heb ik een hele rij potjes staan met mijn zaadjes en bijv. cacao nibs en poeder voor in mijn smoothies. Ook knip ik een stuk af van de zak van het brood als ik mijn dochter boterhammen mee naar school geef. Dan hoef ik geen nieuw zakje te pakken. Mijn puber wil geen broodtrommel of biologisch stoffen zakje mee naar school 😉
3 Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen
Er zijn best aardig wat producten op de markt die goed zijn voor onze planeet. Zo ook de nieuwe lijn van Vintastic, schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijk schoonmaakazijn. Te koop bij o.a. Jumbo. Zo hebben ze een keukenreiniger die goed is om te reinigen, ontvetten en ontkalken. Nu in een spray, makkelijker dan de ouderwetse flessen. Zo kun je het efficiënt gebruiken. Ook dat is natuurlijk beter.
4 Was eens vaker met de hand af
Even snel een kopje afwassen is echt zo gepiept, dus niet voor ieder product de vaatwasser aan zetten. Het is makkelijker om alles in de machine te zetten, dat snap ik ook wel. Maar sommige dingen zijn zo makkelijk en snel schoon, dat kun je best zelf…
5 Lees etiketten
Nog een dingetje als je naar producten kijkt die in een verpakking zitten. Let dan op opmerkingen als palmolievrij of MSG vrij. Dat helpt. Vegan kan ook helpen, want wist je dat er meer sojabonen gebruikt worden voor voeding voor dieren dan de sojaburgers die wij als mensen gebruiken? Dat was voor mij toch wel even een eyeopener. Dat triggert me direct, kies vaker lokale voeding. Want soja groeit natuurlijk niet of nauwelijks in Nederland. Hollandse producten hebben in ieder geval een kortere reis afgelegd dan als iets uit Zuid Amerika komt.
Zeewier producten zijn ook hele goede producten om te zorgen voor natuurlijke inname van Omega’s. Wij zijn ook gek op zeewier chipjes van Mitsuba, lekker uit de zee (al weet ik niet waar deze zeewier gekweekt is. In het kader van mijn vorige opmerking. Maar we moeten soms ook niet te veel stress krijgen om alles op een weegschaal te leggen en gewoon dingen kopen, eten en drinken. Want te veel stress is ook niet goed voor de mens…
Kook je koelkast leeg
Kook je koelkast leeg is een nieuw kookboek dat hierop is ingesprongen met 60 creatieve recepten en slimme bewaartips. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Gepekelde groente, zodat je de groente van het seizoen langer kunt bewaren,
- Recepten met chocolade, waarin oud brood verwerkt wordt.
- Gebruik je wel eens kikkererwten? Dan kun je ook chocolade mouse maken van het vocht uit het blik.
- Maak loempia’s van de bladere die je over hebt van een groene kool.
Ook staan er artikelen in het boek welke groente je waar kunt bewaren, koel en droog of op kamertemperatuur?
Hoe lang je producten in de vriezer bewaren is ook zo handig. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je rauwe aardappelen ook in de vriezer kon bewaren. Wel even vijf minuutjes in kokend water doen en af laten koelen. Handig tegen het spruiten! Al heb ik altijd een probleem met een volle vriezer, daar vind ik helaas geen tips over.
TGT en THT, afkortingen die staan voor te gebruiken tot en houdbaar tot. Als je een THT-datum hebt, dan kun je er best nog een tijdje na de datum gebruik van maken. Bij TGT-data is het lastiger, deze producten bederven sneller. Maar kijk, voel en ruik vooral ook even of het nog te eten is.
Leuke nieuwe recepten in dit nieuwe kookboek
Ik ben helemaal geïnspireerd door de nieuwe soort recepten in dit kookboek. Jammer genoeg is het nog geen zomer, want die groene aardbeienpesto lijkt me echt lekker om eens te proberen. Dat maak je van de blaadjes en steeltjes van aardbeien.
Hieronder deel ik nog een paar foto’s van de heerlijke inspirerende recepten uit dit boek. Lekker eten dus en toch je steentje bijdragen in het kader van de voedselverspilling!
Titel boek: Kook je koelkast leeg
Ondertitel: 60 creatieve recepten en slimme bewaartips van Too Good To Go
Auteur: Too Good To Go
Uitgegeven op 15 november 2022
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401485456
Aantal bladzijden: 164 | Paperback
Prijs: 22,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter