• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Boeken   Hoe kun je in de keuken zorgen voor duurzaamheid?

Hoe kun je in de keuken zorgen voor duurzaamheid?

Laatste update: 1 januari 2025 - Door Vanessa | Leestijd ca. 6 minuten

Nu de Klimaattop net achter de rug is en we met z’n allen bezig zijn om ons steentje bij te dragen is het voor mij tijd om even na te denken wat ik al doe aan duurzaamheid in onze keuken.

Wij vinden duurzaamheid belangrijk en wij doen dit al op allerlei manieren. In deze nieuwe blog wil ik me richten op duurzaam gedrag in de keuken. Dat past natuurlijk ook heel goed bij onze site.

Vaak gaan de discussies over wat wel goed is voor het milieu en wat niet. Zo is de vraag hoe goed zijn elektrische auto’s voor de planeet als ze op niet-groene stroom rijden en wat doen we met de batterijen? Hele goed discussies en goed om te onderzoeken, maar niet voor ons. Laten wij ons richten op wat we thuis heel eenvoudig in de keuken kunnen doen, om zo ons steentje bij te dragen aan een gezond milieu. Ik schreef eerder deze blog over duurzaam eten.

Als iedereen in de keuken wat meer denkt aan het milieu, heeft het alsnog een groot effect! Daarom heb ik een paar handige tips voor je opgezocht die ik hier graag met je wil delen. Ik werd geïnspireerd voor deze blog door het nieuwe boek: Kook je koelkast leeg

Duurzame tips voor in de keuken

1 Eet zoveel mogelijk biologische groente en fruit

Door biologisch te eten wordt er minder gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen die niet goed zijn voor mens en milieu. Als je een keuze moet maken, omdat het best een stukje duurder is, kies dan voor producten die een dunne schil hebben. Ook gedroogde producten, zoals de heerlijke Latté van Purasana die ik nu drink bij het schrijven van dit artikel helpt een stuk mee. Gewoon vanuit het boerenverstand dat gif niet goed is voor mens en milieu.

Producten van I am Organic hebben tegenwoordig een QR code, waarop je kan lezen wat hun manier van werken is op gebied van biologisch en duurzaamheid. Ze zijn bijvoorbeeld nu ook actief met Repeeling, dus wat kunnen we met bananenschillen doen. We eten nog al veel bananen en met de schil kan ook meer, zoals rendang of atjar maken. Ik zag de recepten op een flyer en ben toch wel nieuwsgierig…

Ook in het boek Kook je Koelkast leeg vind je deze tips voor bananenschillen.

Duurzame tips voor bananenschillen.

2 Hergebruik potjes en zakjes

Wat ik zelf ook vaak doe is glazen potjes hergebruiken voor zaken in de keuken. Zo heb ik een hele rij potjes staan met mijn zaadjes en bijv. cacao nibs en poeder voor in mijn smoothies. Ook knip ik een stuk af van de zak van het brood als ik mijn dochter boterhammen mee naar school geef. Dan hoef ik geen nieuw zakje te pakken. Mijn puber wil geen broodtrommel of biologisch stoffen zakje mee naar school 😉

3 Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Er zijn best aardig wat producten op de markt die goed zijn voor onze planeet. Zo ook de nieuwe lijn van Vintastic, schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijk schoonmaakazijn. Te koop bij o.a. Jumbo. Zo hebben ze een keukenreiniger die goed is om te reinigen, ontvetten en ontkalken. Nu in een spray, makkelijker dan de ouderwetse flessen. Zo kun je het efficiënt gebruiken. Ook dat is natuurlijk beter.

4 Was eens vaker met de hand af

Even snel een kopje afwassen is echt zo gepiept, dus niet voor ieder product de vaatwasser aan zetten. Het is makkelijker om alles in de machine te zetten, dat snap ik ook wel. Maar sommige dingen zijn zo makkelijk en snel schoon, dat kun je best zelf…

5 Lees etiketten

Nog een dingetje als je naar producten kijkt die in een verpakking zitten. Let dan op opmerkingen als palmolievrij of MSG vrij. Dat helpt. Vegan kan ook helpen, want wist je dat er meer sojabonen gebruikt worden voor voeding voor dieren dan de sojaburgers die wij als mensen gebruiken? Dat was voor mij toch wel even een eyeopener. Dat triggert me direct, kies vaker lokale voeding. Want soja groeit natuurlijk niet of nauwelijks in Nederland. Hollandse producten hebben in ieder geval een kortere reis afgelegd dan als iets uit Zuid Amerika komt.

Zeewier producten zijn ook hele goede producten om te zorgen voor natuurlijke inname van Omega’s. Wij zijn ook gek op zeewier chipjes van Mitsuba, lekker uit de zee (al weet ik niet waar deze zeewier gekweekt is. In het kader van mijn vorige opmerking. Maar we moeten soms ook niet te veel stress krijgen om alles op een weegschaal te leggen en gewoon dingen kopen, eten en drinken. Want te veel stress is ook niet goed voor de mens…

Duurzaamheid in de keuken toepassen.

Kook je koelkast leeg

Kook je koelkast leeg is een nieuw kookboek dat hierop is ingesprongen met 60 creatieve recepten en slimme bewaartips. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Gepekelde groente, zodat je de groente van het seizoen langer kunt bewaren,
  • Recepten met chocolade, waarin oud brood verwerkt wordt.
  • Gebruik je wel eens kikkererwten? Dan kun je ook chocolade mouse maken van het vocht uit het blik.
  • Maak loempia’s van de bladere die je over hebt van een groene kool.

Ook staan er artikelen in het boek welke groente je waar kunt bewaren, koel en droog of op kamertemperatuur?

Hoe lang je producten in de vriezer bewaren is ook zo handig. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je rauwe aardappelen ook in de vriezer kon bewaren. Wel even vijf minuutjes in kokend water doen en af laten koelen. Handig tegen het spruiten! Al heb ik altijd een probleem met een volle vriezer, daar vind ik helaas geen tips over.

TGT en THT, afkortingen die staan voor te gebruiken tot en houdbaar tot. Als je een THT-datum hebt, dan kun je er best nog een tijdje na de datum gebruik van maken. Bij TGT-data is het lastiger, deze producten bederven sneller. Maar kijk, voel en ruik vooral ook even of het nog te eten is.

Leuke nieuwe recepten in dit nieuwe kookboek

Ik ben helemaal geïnspireerd door de nieuwe soort recepten in dit kookboek. Jammer genoeg is het nog geen zomer, want die groene aardbeienpesto lijkt me echt lekker om eens te proberen. Dat maak je van de blaadjes en steeltjes van aardbeien.

Hieronder deel ik nog een paar foto’s van de heerlijke inspirerende recepten uit dit boek. Lekker eten dus en toch je steentje bijdragen in het kader van de voedselverspilling!

Titel boek: Kook je koelkast leeg
Ondertitel: 60 creatieve recepten en slimme bewaartips van Too Good To Go
Auteur: Too Good To Go
Uitgegeven op 15 november 2022

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401485456
Aantal bladzijden: 164 | Paperback
Prijs: 22,99
Te koop bij o.a. Bol.com

Duurzame tips voor in de keuken. Zoals besparende recepten voor eten uit de koelkast.

Kookboek voor restjes uit de koelkast

Misschien vind je dit ook interessant:

  • refurbished-iphones
    Hoe een refurbished iPhone bijdraagt aan een duurzaam leven
  • De 7 stappen van het Voedingcentrum voor duurzaam eten
    De 7 stappen van het Voedingcentrum voor duurzaam eten
  • Welke maaltijdbox?
    Welke maaltijdbox past bij mij?
  • Indiase keuken - kookboek van de maand februari
    Indiase keuken - kookboek van de maand februari
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Mijn ervaring met de online gezondheidscheck van &niped - 22 januari 2025
  • Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
  • Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: Duurzaamheid, milieuvriendelijk, voedselverspilling

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.

<script>” title=”<script>
<script>

<style>

  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Gezond leven met ADHD: zo wordt het wél haalbaar
  • Waarom heb je misschien extra vitamine K nodig?
  • Griekse Yoghurt, hoe gezond is dat nou eigenlijk?
  • Tips voor het afvallen met eiwitten
  • Mango-Kokos-Sorbet: Gezond en lekker Ninja Creami recept

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven