• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Hoe behoud je de voedingswaarde in voeding tijdens het koken?

Hoe behoud je de voedingswaarde in voeding tijdens het koken?

Gepubliceerd op: 7 april 2024 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

De manier waarop we ons eten bereiden, bewaren, en zelfs hoe we het selecteren en transporteren, kan een aanzienlijke impact hebben op de voedingswaarde. Zo kan meer dan de helft van de vitamines in ons voedsel verloren gaan tijdens het kookproces!

Wij benadrukken graag het belang van bewuste voedselbereiding en delen graag acht tips voor het behoud van een optimale voedingswaarde.

Invloed van voedselbereiding op voedingsstoffen

Macronutriënten (proteïne, koolhydraten en vetten) blijven over het algemeen goed behouden tijdens het koken. Echter, het verhitten van bepaalde soorten vet, bijvoorbeeld frituren in olie op een temperatuur hoger dan 120°C, kan de kwaliteit van je eten wel beïnvloeden.

Het zijn vooral alle B-vitamines, zoals foliumzuur en thiamine (vitamine B1) en vitamine C die het meest beïnvloed worden tijdens het koken. Deze vitamines zitten in veel soorten voedsel: groenten, fruit, granen, noten, peulvruchten en zuivelproducten.

Vitamine B en C zijn oplosbaar in water en kunnen daarom gemakkelijk verloren gaan in kookwater, waarbij tot 80% van de thiamine verloren gaat tijdens het proces. Daarnaast kunnen vetoplosbare vitamines A, D en E ook verloren gaan tijdens het koken.

Lees ook: Hoe kun je merken dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt?

Koken kan ook goed zijn

Er is ook goed nieuws! Koken kan bepaalde voedingsstoffen juist beschikbaar maken. Zo kan het koken van rijst helpen om ijzer en calcium beter opneembaar te maken. Ook kunnen antioxidanten in groenten toenemen door kookprocessen.

Fermentatie of het gebruik van specifieke oliën, zuren en kruiden kan zelfs meer voedingsstoffen beschikbaar maken. Een mix van rauw en gekookt eten is daarom ideaal voor de beste voedingsbalans.

Hoe kun je tijdens het koken de voedingswaarde behouden?

Groenten kopen en bewaren

Zorg goed voor groenten, want ze zijn bijzonder kwetsbaar en bevatten micronutriënten die gevoelig zijn voor zuurstof en hitte. Als je verse groenten koopt, kneus ze dan niet en bewaar ze niet langer dan nodig is, want dan wordt het goede in de groenten steeds minder.

Als je groenten kiest, maak je dan geen zorgen wanneer je geen verse groenten koopt – de micronutriënten in ingeblikte of bevroren groenten blijven bewaard en bevatten ongeveer evenveel als verse groenten.

8 tips om je optimale voedingswaarde te behouden

De blootstelling aan zuurstof tijdens de bereiding, de aanwezigheid van zuren, ons kookwater, de temperatuur en de duur van het koken hebben allemaal invloed. Met deze acht tips kun je voedingswaarde optimaal houden:

1. Zorg ervoor dat je voedsel niet meer dan nodig wordt blootgesteld aan lucht, vloeistoffen (bijvoorbeeld water om te koken en te wassen) en hitte. Dit geldt voor alle stappen in het kookproces, van selectie, opslag, bereiding en koken.

2. Beperk de hoeveelheid water die je gebruikt tijdens het koken en de duur van het verwarmen van voedsel; vitaminen reageren met zuurstof en lossen op in water tijdens het snijden, wassen en koken.

3. Gebruik oliën en bakproducten die geschikt zijn om voedsel in te bakken (controleer het etiket).

4. Snijd je groenten niet in kleine stukjes als je het kookwater niet gebruikt (bijvoorbeeld in een soep of stoofpot) en was ze indien mogelijk voordat je ze snijdt.

5. Kook je aardappelen en groenten in één tot twee centimeter water, houd het deksel erop en laat ze stomen.

6. Voeg groenten toe aan kokend water in plaats van te beginnen met koud water en dit aan de kook te brengen.

7. Kook je rijst (couscous, quinoa, boekweit of vergelijkbare granen) in twee keer zoveel water als ongekookte rijst. Zet het vuur twee minuten na het koken uit en laat het de rest van de kooktijd stomen. Dit betekent dat je geen water hoeft af te tappen en dus minder vitaminen verliest.

8. Zorg dat restjes niet onnodig worden blootgesteld aan lucht, hitte of vloeistoffen. Bewaar ze in een luchtdichte doos. Koel gerechten zo snel mogelijk af; zo blijven niet alleen de meeste voedingsstoffen behouden, maar wordt ook de groei van micro-organismen beperkt.

(red) Dit niet-gesponsorde (!) artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MSc. Jora Steennis, Scientific Affairs, EMEA, Herbalife. Hartelijk bedankt voor de goede tips!

Misschien vind je dit ook interessant:

  • sterk-in-de-keuken
    Sterk in de keuken
  • Waarom zijn superfoods superfood?
    Ontmaskering van Superfoods: Waarom ze geen…
  • Wanneer eiwitten en mammoth mass?
    Wanneer extra eiwitten innemen, zoals Mammoth Mass?
  • Het ei: een wonder! Is een ei gezond?
    Het ei: een wonder! Is een ei gezond?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden? - 14 november 2025
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden - 13 november 2025
  • Wat alcohol écht doet met je slaap! - 3 november 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: koken, voedingsstoffen, voedingswaarde

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven