Voldoende eten is iets anders dan voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Als je te eenzijdig eet, of te veel voeding met weinig voedingsstoffen, dan kun je diverse klachten krijgen. Hieronder geven we kenmerken die wijzen op een tekort aan voedingsstoffen.
15 signalen die wijzen op een tekort aan voedingsstoffen:
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan signalen van je lichaam die kunnen wijzen op een tekort aan goede voedingsstoffen. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen die kunnen aangeven dat je mogelijk te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt:
1. Weinig energie
Als je merkt dat je voortdurend moe, lusteloos of uitgeput bent, kan dit duiden op een tekort aan energieproducerende voedingsstoffen, zoals koolhydraten of ijzer.
2. Gewichtsveranderingen
Onbedoelde gewichtsveranderingen, zoals gewichtsverlies zonder dat je probeert af te vallen, kunnen wijzen op een voedingstekort. Het kan ook leiden tot ongewenste gewichtstoename als je te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals suikers of vetten.
3. Haar- en nagelproblemen
Broze nagels en haaruitval kunnen het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen zoals biotine, ijzer of eiwitten.
4. Spijsverteringsproblemen
Problemen zoals obstipatie, diarree, maagpijn en een opgeblazen gevoel kunnen wijzen op een onvoldoende inname van vezels, vocht, of problemen met de verwerking van bepaalde voedingsstoffen.
5. Minder weerstand
Als je vaak ziek bent of langzaam herstelt van ziektes en verwondingen, kan een tekort aan voedingsstoffen, met name vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine D of zink, je immuunsysteem verzwakken.
6. Veranderingen in de huid
Een droge, schilferige huid, acne, of snellere vorming van rimpels kunnen tekenen zijn van voedingstekorten, zoals onvoldoende inname van vitamine A, vitamine E of antioxidanten. Ook scheurtjes in de mondhoeken of veranderingen in het uiterlijk van de tong kunnen hier op wijzen.
7. Veranderingen in smaak en eetlust
Een plotselinge verandering in smaakvoorkeuren of een verminderde eetlust kunnen duiden op tekorten of disbalans in voedingsstoffen.
8. Spier- en gewrichtsproblemen
Spierzwakte, krampen of pijnlijke gewrichten kunnen het gevolg zijn van een tekort aan mineralen zoals calcium, magnesium of kalium.
9. Mentale gezondheidsproblemen
Depressie, angst, stemmingswisselingen en concentratieproblemen kunnen worden beïnvloed door voedingstekorten, met name vitamine D, B-vitamines en omega-3-vetzuren.
10. Gebrek aan groei en ontwikkeling
Bij kinderen kan een tekort aan essentiële voedingsstoffen leiden tot groeiachterstand, vertraagde ontwikkeling of leerproblemen.
11. Bloedarmoede
Een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede, wat resulteert in vermoeidheid, zwakte, duizeligheid en bleekheid.
12. Botproblemen
Onvoldoende inname van calcium, vitamine D en andere mineralen kan leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op osteoporose en botbreuken.
13. Hart- en vaatziekten
Diëten met te veel verzadigde vetten, transvetten en natrium, en te weinig vezels, kalium en antioxidanten, kunnen het risico op hartaandoeningen en hoge bloeddruk verhogen.
14. Neurologische problemen
Voedingsstoffentekorten, zoals vitamine B12-tekort, kunnen neurologische symptomen veroorzaken, waaronder tintelingen, geheugenproblemen en zenuwschade.
15. Oogproblemen
Met name als nachtblindheid verergert zou dat kunnen komen doordat er te weinig goede voedingsstoffen zich in het lichaam bevinden. Denk dan met name aan een tekort van vitamine A.
Te weinig voedingsstoffen kan ook gebeuren door een opnameprobleem
Soms eet iemand goed en gezond en ontstaan er toch tekorten aan bepaalde vitamines en/of mineralen. Met een aantal van bovengenoemde klachten tot gevolg. Vaak heeft dit te maken met andere ziektes of opnameproblemen, waardoor de voedingsstoffen niet goed in het lichaam opgenomen of verwerkt worden.
Het is behoorlijk lastig om dit vast te stellen, maar er zijn onder andere een aantal bloedonderzoeken mogelijk die een diagnose kunnen geven. Soms geeft darmonderzoek meer duidelijkheid.
Te weinig goede voedingsstoffen en de kans op kanker
Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en kanker, en er zijn enkele voedingsstoffen waarvan wordt gedacht dat ze een rol kunnen spelen bij het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.
Het verband tussen voedingsstoffen en kanker is complex is en afhangt van verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, totale dieetpatroon en levensstijl. Er zijn echter enkele voedingsstoffen waarvan onderzoek een verband laat zien tussen tekorten hiervan en een verhoogde kans op kanker:
1. Antioxidanten:
Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en bètacaroteen kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, die kankerverwekkende mutaties kunnen veroorzaken. Het eten van een dieet dat rijk is aan groenten en fruit, die veel antioxidanten bevatten, wordt geassocieerd met een lager risico op bepaalde vormen van kanker.
2. Foliumzuur:
Foliumzuur, een B-vitamine, speelt een rol in DNA-synthese en reparatie. Een tekort aan foliumzuur kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, verhogen. Je vindt met name foliumzuur in groente en volkoren producten.
3. Calcium:
Calcium is belangrijk voor de gezondheid van de botten, maar sommige studies suggereren dat een hoge inname van calcium via voeding of supplementen het risico op prostaatkanker kan verhogen. Het bewijs is echter niet consistent. Calcium vind je vooral in zuivelproducten, peulvruchten en noten.
4. Vitamine D:
Vitamine D speelt een rol in de regulering van celgroei en het immuunsysteem, en er is enig bewijs dat een lage vitamine D-status in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder borst- en dikkedarmkanker. Vitamine D haal je vooral uit vette vissoorten, zoals zalm en haring.
5. Omega-3 vetzuren:
Omega-3 vetzuren, die voorkomen in vette vis en sommige plantaardige oliën, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en worden onderzocht op hun rol bij het verminderen van het risico op bepaalde kankers, zoals borstkanker.
Het is echter belangrijk op te merken dat alleen voedingsstoffen geen kanker veroorzaken of voorkomen. Het is het totale dieetpatroon en de algehele levensstijl die een belangrijke rol spelen bij het verlagen of verhogen van de kans op kanker.
In sommige gevallen kunnen flink verhoogde vitaminegehaltes juist leiden tot een verhoogde kans op kanker. Ga dus niet zomaar hoge hoeveelheden aan supplementen slikken, maar zorg voor een gezond eetpatroon.
Conclusie
Een gevarieerd voedingspatroon dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, samen met het vermijden van overmatige inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en alcohol, kan helpen het risico op allerlei klachten of ziektes te verkleinen.
Al met al zie je hoe belangrijk het is om niet te weinig goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Zorg ervoor dat dagelijks minstens 80% van je voeding uit gezonde voeding bestaat, dan heb je weinig kans op een tekort aan voedingsstoffen.
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622959/
https://www.rush.edu/news/6-signs-nutrient-deficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9710417/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter