HB, of eigenlijk hemoglobine, is verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in je bloed. Als je HB laag is, heeft dat dus direct gevolgen voor je gezondheid, omdat het zuurstoftransport niet optimaal is. In de volksmond wordt dit bloedarmoede genoemd.
Wat zijn de symptomen van een laag HB-gehalte?
Symptomen van een laag hemoglobinegehalte (hb-gehalte) kunnen variëren afhankelijk van de ernst en de onderliggende oorzaak van de bloedarmoede, maar hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:
1. Vermoeidheid
Een van de meest voorkomende symptomen van bloedarmoede is een algemeen gevoel van vermoeidheid, zwakte en gebrek aan energie. Dit komt doordat er minder zuurstof beschikbaar is voor de lichaamsweefsels.
2. Bleekheid van de huid en slijmvliezen
Een laag hb-gehalte kan leiden tot bleekheid van de huid, lippen, tandvlees en het onderste ooglid. Dit komt doordat er minder rode bloedcellen zijn die de huid een gezonde roze kleur geven.
3. Kortademigheid
Een lage hb-waarde kan leiden tot kortademigheid, vooral tijdens fysieke inspanning of in situaties waarin het lichaam meer zuurstof nodig heeft.
4. Duizeligheid en flauwvallen
Verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen als gevolg van bloedarmoede kan duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en flauwvallen veroorzaken.
5. Hartkloppingen
Het hart kan sneller gaan kloppen om het zuurstoftekort te compenseren, wat kan leiden tot een snelle of onregelmatige hartslag.
6. Koud aanvoelen
Sommige mensen met bloedarmoede ervaren een constant gevoel van kou, met name in de handen en voeten.
7. Prikkelbaarheid en concentratieproblemen
Een laag hb-gehalte kan van invloed zijn op de cognitieve functie en stemming, waardoor prikkelbaarheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen kunnen ontstaan.
Let op: Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen. Als je vermoedt dat je een laag hb-gehalte hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Hoe weet je of je HB-gehalte te hoog of te laag is?
Een laag HB-gehalte is makkelijk vast te stellen middels bloedonderzoek. Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn (bron Sanquin).
Hoe kun je je HB-gehalte op natuurlijke wijze verhogen?
Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je hemoglobinegehalte (hb-gehalte) op natuurlijke wijze te verhogen. Hier zijn enkele suggesties:
1. Eet voeding dat rijk aan ijzer is
IJzer is een essentieel mineraal voor de aanmaak van hemoglobine. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan ijzer, zoals rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, spinazie, boerenkool, broccoli, volle granen, noten en zaden.
Lees ook: 12 voedingsmiddelen met veel ijzer
2. Eet voeding dat rijk is aan vitamine B12 en foliumzuur
Deze voedingsstoffen zijn nodig voor de aanmaak van gezonde rode bloedcellen. Inclusief voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, bladgroenten, bonen en volle granen kan helpen om voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen te krijgen.
3. Zorg voor voldoende vitamine C
Naast het verbeteren van de ijzeropname, kan vitamine C ook helpen bij de vorming van gezond hemoglobine. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, kiwi’s, bessen, paprika’s, broccoli en tomaten.
Lees ook: Groenten en fruit met veel vitamine C
4. Eet koperrijke voedingsmiddelen
Koper is essentieel voor de opname en het transport van ijzer in het lichaam. Voeg koperrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals schaaldieren, noten, zaden, volle granen, bonen en chocolade.
5. Vermijd cafeïne en calcium bij de maaltijd
Cafeïne en calcium kunnen de ijzeropname belemmeren. Beperk de consumptie van koffie, thee en calciumrijke voedingsmiddelen rond de maaltijden.
6. Eet bepaalde kruiden en specerijen
Sommige kruiden en specerijen worden verondersteld het hb-gehalte te verhogen, zoals kurkuma, gember, kaneel en koriander. Voeg ze toe aan je gerechten voor extra smaak en mogelijke voordelen.
7. Voldoende rust en slaap
Een goede nachtrust en voldoende rust kunnen bijdragen aan een gezonde bloedproductie en een evenwichtig hb-gehalte. Lees hier onze tips over natuurlijke slaapmiddelen.
Supplementen
Als bovenstaande tips om op natuurlijke wijze het HB-gehalte te verhogen niet helpen, dan zou het (tijdelijk) gebruik van ijzer-supplementen overwogen kunnen worden.
Ben je niet zeker of je een ijzertekort hebt, of een laag HB-gehalte? Dan kun je ook makkelijk een thuistest doen.
Er zijn verschillende vormen van ijzer in supplementen, zoals ijzerfumaraat, ijzerbisglycinaat of ijzersulfaat. Sommige vormen van ijzer kunnen beter worden opgenomen dan andere. IJzerbisglycinaat wordt over het algemeen goed verdragen en heeft minder kans op bijwerkingen.
IJzersupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, constipatie, misselijkheid of diarree. Als je last krijgt van deze bijwerkingen, neem dan contact op met je zorgverlener. Ze kunnen je adviseren over het aanpassen van de dosering of het overschakelen naar een andere vorm van ijzer.
IJzersupplementen kunnen anders reageren door bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen. Calcium, zuivelproducten, thee, koffie, vezelrijke voedingsmiddelen en sommige medicijnen kunnen de opname van ijzer verminderen. Neem ijzersupplementen bij voorkeur op een lege maag in, tenzij je arts anders voorschrijft.
Om de opname van ijzer te verbeteren, kun je supplementen combineren met voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, zoals citrusvruchten, tomaten of groene bladgroenten. Vitamine C helpt de opname van ijzer te bevorderen.
Er zijn ook supplementen met ijzer, gecombineerd met diverse hulpstoffen zoals vitamine C, koper, vitamine A en vitamine B2. Deze vitamines zorgen ervoor dat het ijzer nog beter wordt opgenomen. Zoals dit supplement van Vitakruid.
Bij dagelijkse inname van ijzertabletten duurt het zes weken tot enkele maanden totdat een ijzertekort is aangevuld.
Disclaimer
Het is belangrijk op te merken dat deze suggesties kunnen helpen, maar dat ze mogelijk niet geschikt zijn voor iedereen. We gaan ervan uit dat je bovenstaande tips kunt toepassen als je HB-gehalte iets aan de lage kant is. Als je ernstige bloedarmoede hebt of als je hb-gehalte langdurig laag blijft, zal de arts verder onderzoek doen en kun je beter de adviezen van je arts opvolgen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Monique zegt
Is er ook iets waarmee je het kan verlagen?
Jenny zegt
Er zijn geen supplementen die je HB-gehalte kunnen verlagen. Je moet in ieder geval oppassen met het slikken van supplementen met vitamine C, voeding met veel ijzer vermijden (kies gezonde alternatieven) en je kunt zwarte thee of koffie drinken tijdens een maaltijd om de opname van ijzer iets te beperken.
Als je HB-gehalte echt te hoog is, dan zou ik ook advies vragen aan je arts.